Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květák, či brokolice: Jak chutná a k čemu se hodí krásné a lahodné romanesco?

pixabay-romanesca-cauliflower-948637_1280.jpg
ZDROJ: pixabay-romanesca-cauliflower-948637_1280.jpg
sdílet:

Máte rádi květák a pochutnáte si stejně dobře i na brokolici? Není divu, jedná se o příbuzné rostliny. Málokdo ale ví, že existuje ještě jedna zelenina, která je jejich blízká příbuzná. Romanesco je jedlá brukvovitá rostlina zelené barvy, která se podobá květáku i brokolici a skrývá v sobě to nejlepší z obou svých příbuzných.

Romanesco, květák i brokolice mají společného předka – divokou brukev zelenou. Tvrdí se, že v romanescu najdete ty nejlepší vlastnosti květáku i brokolice. Chuťově stojí někde na rozhraní mezi oběma svými příbuznými, jen je jemnější.

Skryt pre seznam

Lákavé zelené věžičky romanesca

Pokud romanesco něčím upoutá hned na první pohled, je to jeho vzhled. Podobá se květáku, ale má zelenou barvu jako brokolice.

Typické jsou jeho „věžičky“, které jsou tak pravidelné, až zaujaly několik matematiků i fyziků, kteří tuto pravidelnost zkoumali.

Skryt pre seznam

V jakých pokrmech použít romanesco?

Díky své podobnosti můžou květák i brokolice v receptech romanesco bez problémů zastoupit. Většinou stačí jen drobná úprava v postupu přípravy.

  • Romanesco se skvěle hodí do polévek, je ale trochu pevnější než brokolice i květák.

  • Díky pevnější struktuře můžete romanesco použít jako přílohu. Dobře se hodí k tučnějším masům, ale i k drůbeži. Neprohloupíte, když ho využijete jako přílohu také k rybám, výborně si s nimi rozumí.

  • Dokonale se hodí i do nákypů či k zapékání.

  • Chybu neuděláte ani tehdy, když romanesco použijete do salátů, kde bude díky své barvě dokonale lahodit oku.

  • Dá se konzumovat i zasyrova, ale delikátně chutná po krátkém opečení na másle, čímž získá lehce oříškovou chuť.

Pokud byste chtěli využít recepty na zpracování květáku či brokolice, romanesco se lépe hodí jako zástup brokolice. Můžete ho ale s květákem či brokolicí v daném pokrmu kombinovat.

Romanesco můžete nakombinovat i s jinou zeleninou, také s luštěninami, vejcem či masem.

Skryt pre seznam

Jak pěstovat romanesco?

Pokud jste se rozhodli pěstovat romanesco, platí podobná pravidla jako u pěstování květáku a brokolice. Bez větších problémů romanesco předpěstujete ve skleníku i pařeništi. Jestliže máte skleník s vyšší teplotou, můžete romanesco vysadit již koncem února. Vegetační doba se pohybuje mezi 75 a 100 dny.

Venkovní výsev začíná až po konci mrazů. Vhodné je dostatečně prosluněné místo s půdou s vyšší koncentrací živin.

  • Romanesco je významným zdrojem zdraví prospěšných látek, zejména různých vitaminů, kyseliny listové, draslíku a antioxidantů.

 

Skryt pre seznam

Romanesco: Trocha historie a zajímavostí

První zmínky o romanescu najdeme v 16. století v Itálii, kde se objevuje pod názvem broccolo romanesco.

  • Romanesco najdete i pod jinými názvy, například římský květák a věžatý květák.

Zdroje: nasezahradalidovky

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...