Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Kolik slovenských slov poznáte i bez slovníku? Otestujte své znalosti „kuchyňské“ slovenštiny

Bratislava
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Slovenština je velmi podobná češtině a zdá se nám, že jí dokonale rozumíme. Jak jste na tom vy? Myslíte, že umíte slovensky? Otestujte se! A protože jsme v Apetitu, budeme se držet v kuchyni.

Kdo nemá na Slovensku rodinu, určitě má mezi přáteli či známými alespoň někoho, kdo odtamtud pochází. Slováků v Česku studuje, pracuje a žije tolik, že je Praha po Bratislavě a Košicích s nadsázkou považována za třetí největší slovenské město. A Slovensko patří i mezi naše oblíbené prázdninové destinace.

Jídelní lístek na Slovensku: Známá i záhadná jídla

Při čtení jídelního lístku v restauracích našich východních sousedů můžete snadno narazit na výrazy, které vás zmatou. Slovo „čučoriedky“ je tak zvukomalebné (a pro Čechy těžko vyslovitelné), že je notoricky známé, a při položce „parené buchty s čučoriedkami“ tak nějak tušíte, že půjde o sladkou pochoutku s borůvkami. Nebudou to ale buchty pečené, jak je známe u nás. Parené buchty jsou sice z kynutého těsta, ale připravené v páře, a vy se můžete těšit na borůvkové knedlíky. Lahůdka.

Trochu vám může dát zabrat „vyprážaný karfiol“, ale podle vůně a talířů u sousedních stolů poznáte, že jde o smažený květák. Ale co taková „vyprážená morčacia pečienka“? Nemusíte se bát vyzkoušet – alespoň pokud máte rádi vnitřnosti. Nedostanete pečené morče, pod tímto názvem se skrývají smažená krůtí játra.

Slovenská domácí kuchyně a tradiční pouliční jídla

Při neformální rodinné návštěvě na Slovensku vás možná pohostí tradičním „prívarkom“. Co přesně dostanete, vám neřekneme – pod tímto názvem se skrývá celá skupina domáckých pokrmů, které jsou zahuštěné moukou a připomínají omáčku. Prívarky se připravují ze sezonní zeleniny, jako je mladý hrášek, zelené fazolky, strouhaná dýně, kedlubna, mrkev, nebo z luštěnin a brambor. Často se podávají s „fašírkou“, což je smažený karbanátek.

No a pokud se návštěva protáhne, pozvou vás slovenští přátelé i na „raňajky“, tedy ke snídani. Je pravděpodobné, že vám naservírují „praženicu“ čili míchaná vajíčka. Krátce po snídani vás bude čekat „desiata“, tedy dopolední svačina. Té odpolední se na Slovensku říká „olovrant“.

Navštívíte-li slovenské trhy nebo festivaly, ochutnejte „bravčovú pečienku v žemli“, šťavnatý plátek vepřové krkovičky v housce, který se obvykle podává s hořčicí a nakládaným zelím. S menším rozpočtem si můžete dopřát „chlieb s masťou“, tedy chléb s vepřovým sádlem – jenom pozor na „omrvinky“, drobky padající z krajíce.

Znali jste většinu slovenských slov z textu? A myslíte, že zvládnete i další? Zkuste štěstí v našem kvízu!

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...