
Jedno ze základních pravidel zdravého stravování bývá: jezte sezónní a čerstvé potraviny. Ale doby, kdy Maruška chodila pro jahody ke dvanácti měsíčkům, jsou dávno pryč a my seženeme v běžném obchodě téměř po celý rok chřest i melouny. Můžeme tak lehce ztratit přehled o tom, co jíst v lednu a co v červnu, protože to má právě sezónu. Otestujte v našem kvízu, zda se během roku orientujete v tom, co právě dozrává a je tak ideální pro konzumaci.
Tak jako si v zimě neoblečete letní šaty a k tomu žabky a v létě nevrstvíte šály a svetry, měli byste sezóně přizpůsobovat i skladbu jídelníčku. To, že i v únoru najdete v supermarketu jahody, neznamená, že byste měli servírovat ovocné knedlíky. Jahody mají svoje období v červnu a na tento měsíc soustřeďte všechnu svoji energii. To je chvíle, kdy je máte jíst ve velkém a vyrážet na farmy v okolí, protože tam probíhá samosběr. To je chvíle, kdy mají plnou chuť, jsou čerstvé a výživné. A totéž platí o ředkvičkách i řapíkatém celeru, šípku či hrášku. Zkrátka, všechno má svůj čas, a neměli bychom na to zapomínat.
Jak se definuje sezónní potravina? Jako taková, která v daném ročním období, resp. v daném měsíci (ano, některé mají sezónu třeba jen pár týdnů) přirozeně dozrávají. Neztrácí tak na kvalitě skladováním, umělým dozráváním nebo dopravou přes půl světa, bývají kvalitnější a chutnější. Kromě velkých obchodů je seženete u místních farmářů a pěstitelů nebo na farmářských trzích.
Proč jíst sezónní potraviny?
- Vyšší obsah živin: Obsah živin v ovoci a zelenině bývá nejvyšší, když jsou potraviny na vrcholu zralosti, ideálně tedy, když se sklízí „v sezóně“. Pokud se ale dováží z jiných oblastí, kde rostou lépe, sklízí se dlouho předtím, než přirozeně dozrají, a nemají tak šanci rozvinout plný nutriční potenciál a správnou chuť. Lokální suroviny navíc bývají často i méně chemicky ošetřované, protože pochází z místní produkce a nejsou konzervované, nedozrávají uměle. Díky tomu mají vyšší množství vitaminů, antioxidantů a minerálů.
- Pestrý jídelníček: Ve chvíli, kdy začnete respektovat sezónnost, zajistíte sami sobě naprosto přirozeně širokou škálu potravin v jídelníčku v průběhu celého roku. Neříká se „jezte duhu“ jen tak nadarmo. A tělo tak dostává, co v danou chvíli potřebuje, příroda to má dobře vymyšlené. V zimě je to kořenová zelenina, luštěniny a zelí, z nichž se připravují teplá jídla, která zasytí a zahřejí. Na jaře to jsou zase listy, klíčky a byliny, které pročistí organismus a pomáhají nastartovat metabolismus. Evoluce zkrátka naše tělo přizpůsobila sezónnosti.
- Udržitelnost: Sezónní stravování snižuje ekologickou zátěž, protože nakupujete ve větší míře lokálně. Tím zároveň podporujete i místní komunity a zemědělce.
- Cenově výhodnější: S rostoucí nabídkou zboží klesá jeho cena a přesně to se děje i v případě potravin – když jsou v sezóně, je jich mnohem více a obchody jsou schopny snížit cenu.
Zdroje: Seasonalfoodguide.org, Natu.cz, Umenizit.hnutiduha.cz, Nationalbreastcancer.org, Novinky.cz, Jimejinak.cz