Nová registrace Zapomenuté heslo

Lahodné horké nápoje z celého světa, které dokonale zahřejí? Marocký mentolový tuareg nebo španělská horká čokoláda vytuněná churros

15. 10. 2024
Teplé zimní nápoje
Shutterstock

Někdo to rád horké! Začíná období teplých nápojů, které zahřejí zkřehlé ruce a pohladí po duši. A vězte, že řeč rozhodně není jen o kávě a čaji, ač ty patří k nejoblíbenějším nápojům po celém světě. Není třeba se držet při zemi, horkou inspiraci najdeme v šálcích mnoha národů. Tak kam vyrazíte: do Mexika nebo do Indie?

Horký čaj, svařený mošt nebo cappuccino? To jsou horké nápoje, které zná každý. Ale co se zkusit zahřát něčím novým, s neotřelou chutí? Letošní podzim vyražte s hrnečkem do světa. Které netradičně tradiční nápoje z různých koutů světa stojí za ochutnání?

Japonsko: hedvábná ovocná šťáva s kuzu

Pokud jste o kuzu ještě neslyšeli, tak vězte, že se jedná o škrob z kořene plazivého vinného keře kuzu, který roste především v Japonsku a Číně. Už po tisíciletí je známý svými léčivými účinky a používá se pro svou jemnou a hladkou texturu jako zahušťovadlo.

  • Horký nápoj z něj připravíte snadno: nejprve svaříte jablečnou šťávu s kořením, které máte rádi (například se skořicí, hřebíčkem, kardamomem a zázvorem) a pak přidáte kuzu, které jste předtím rozmíchali v trošce vody.
  • Doporučené dávkování je přibližně 1 čajová lžička na 200 ml tekutiny hotového nápoje.
  • Šťáva může být nejen jablečná, ale i citronová, pomerančová nebo švestková.
  • Směs vaříte, dokud nezhoustne, kuzu pak dodá nápoji jemně hedvábnou konzistenci.
  • Tento nápoj je perfektní sladká zimní medicína, která z těla vyžene chlad a posílí imunitu. Šťávu s kuzu popíjejte ideálně horkou a po malých doušcích.

Indie: masala chai s očistnými účinky

Tradiční indický kořeněný čaj vyžene z těla každou nepohodu, zvlášť když ho osladíte medem, který má léčivé a protizánětlivé účinky.

  • Masala chai je oceňovaným ajurvédským nápojem s očistnými účinky: léčí, prohřívá a povzbuzuje trávení. 
  • V každé části Indie ho vaří jinak, takže se můžete setkat s mnoha variantami. Dotváří domácí pohodu, ale často se podává i ve stáncích na ulici.
  • Základ tvoří černý čaj (chai) ochucený směsí koření (masala), ve které můžete najít kardamom, zázvor, hřebíček, černý pepř a skořici. Regionální variace obsahují např. anýz nebo muškátový oříšek.
  • Nápoj pak doplňuje mléko a cukr.

Mexiko: krémové atole

Horký kukuřičný nápoj atole patří k tradičním mexickým nápojům a jeho historie se dokonce datuje až do doby „před Kolumbem“.

  • Při přípravě se nejprve ve vodě svaří cukrová třtina se skořicí, poté se tekutina zahustí jemnou kukuřičnou moukou a přidá se mléko. Vše se společně povaří, dokud není nápoj krásně krémový.
  • Každá rodina atole připravuje jinak, někdo přidává ovocné pyré nebo čokoládu, někdo sladí cukrem a jiný medem, některé rodiny dochucují skořicí či vanilkou.
  • Čokoládová varianta „champurrado“ se tradičně servíruje během velkolepých oslav Dne mrtvých (Día de los Muertos) a obsahuje rozpuštěnou čokoládu. 
  • Sladké a výživné atole bývá i součástí snídaní nebo se podává společně s balíčky tamales.

​​​​

Mexická horká čokoláda

< 20 min
5(1x)
Přečíst recept

Švédsko: vánoční glögg 

Jestli je nějaká vůně typická pro švédské (před)vánoční období, pak je to skandinávská varianta svařeného vína neboli glögg. Čím voní? Speciálním kořením! Tradice ohřívání a kořenění vína sahají do středověku, kdy se tímto způsobem vínu prodlužovala trvanlivost a zároveň se jím léčily zimní neduhy.

  • Základem je přirozeně červené víno, které se obohatí směsí koření dle vašich preferencí. Typicky například skořicí, hřebíčkem, kardamomem nebo zázvorem, někdo přidává i pomerančovou kůru nebo vanilku. A modernější varianty jsou pak třeba s chilli.
  • A aby to mělo ještě větší grády, přilévá se občas i silnější alkohol jako brandy, rum či vodka - to pak stačí jeden pohár a cítíte Vánoce v každé buňce. Některé rodiny dochucují portským vínem či likéry, aby to mělo tu nejlepší chuť.
  • A protože vánoční čas není o odříkání, glögg se ještě dochucuje cukrem a podává se s rozinkami a blanšírovaným ovocem.
  • Glögg je tradiční součástí adventních trhů i setkání s blízkými v předvánočním čase.

Španělsko: horká čokoláda s churros

Horkou čokoládu jistě všichni znáte a v době podzimního sychrava přijde mnohdy k chuti. Ale Španělé ji vytunili a povýšili na gastronomickou pochoutku: podávají ji totiž s churros a to je něco! Hustá lahodná čokoláda doplněná křupavými smaženými tyčinkami zahřeje i pohladí na duši. Někdo si jí udělá hezké víkendové ráno, někdo se na ni těší po návratu z práce a tradičně patří k období Vánoc.

  • Španělská čokoláda se od klasické evropské liší, je hustší a krémovější, má hustotu skoro jako pudink
  • Připravuje se z kvalitního kakaa, mléka, někdy se správná konzistence ladí kukuřičným škrobem. A doslazuje se cukrem.
  • Churros byly prý původně způsobem, jak pastevci v horách zaháněli jednoduchým způsobem hlad (churra = ovce, zkroucený tvar churros připomíná rohy ovce).
  • Těsto na churros se připravuje z mouky, vody, soli a někdo přidává i máslo. Následně se vytlačuje do dlouhých tyčinek nebo smyček, smaží v horkém oleji a obaluje v cukru.

Churros s chilli čokoládou

Churros s chilli čokoládou

< 45 min
4.6(124x)
Přečíst recept

Maroko: mentolový tuareg

Marocký mátový čaj nebo také tuareg hraje významnou společenskou roli v arabských a muslimských zemích, kde je spojován s pohostinností a přátelstvím, samotná jeho příprava bývá součástí společenského setkání.

  • Základ tvoří speciální druh máty: máta klasnatá, která pochází z Maroka.
  • Spolu s mátou se k přípravě používá silný a kvalitní zelený čaj, nejčastěji typu gunpowder. Čaj se vaří s vodou, do které se přidává cukr a máta.
  • Celý proces přípravy je rituál sám o sobě: čaj se nalévá z výšky, což pomáhá vytvořit pěnu a zintenzivnit chuť.
  • Díky vysokému obsahu silic má mentolově výraznou, ale přesto jemnou vůni.
  • Hotový nápoj se podává v malých skleničkách a pije se velmi horký.
  • V Maroku i Egyptě je oblíbený jako dezertní čaj, ale dobře doplní také jehněčí nebo jídla se zeleninou. Vy si k němu dejte mandlové sušenky, jsou voňavé a přirozeně bezlepkové.

​​

Zdroj: časopis Apetit

Sdílet článek

Káva Podzim Nealkoholické nápoje Nápoje Ovocné nápoje

Související články