
Někdo to rád horké! Začíná období teplých nápojů, které zahřejí zkřehlé ruce a pohladí po duši. A vězte, že řeč rozhodně není jen o kávě a čaji, ač ty patří k nejoblíbenějším nápojům po celém světě. Není třeba se držet při zemi, horkou inspiraci najdeme v šálcích mnoha národů. Tak kam vyrazíte: do Mexika nebo do Indie?
Horký čaj, svařený mošt nebo cappuccino? To jsou horké nápoje, které zná každý. Ale co se zkusit zahřát něčím novým, s neotřelou chutí? Letošní podzim vyražte s hrnečkem do světa. Které netradičně tradiční nápoje z různých koutů světa stojí za ochutnání?
Japonsko: hedvábná ovocná šťáva s kuzu
Pokud jste o kuzu ještě neslyšeli, tak vězte, že se jedná o škrob z kořene plazivého vinného keře kuzu, který roste především v Japonsku a Číně. Už po tisíciletí je známý svými léčivými účinky a používá se pro svou jemnou a hladkou texturu jako zahušťovadlo.
- Horký nápoj z něj připravíte snadno: nejprve svaříte jablečnou šťávu s kořením, které máte rádi (například se skořicí, hřebíčkem, kardamomem a zázvorem) a pak přidáte kuzu, které jste předtím rozmíchali v trošce vody.
- Doporučené dávkování je přibližně 1 čajová lžička na 200 ml tekutiny hotového nápoje.
- Šťáva může být nejen jablečná, ale i citronová, pomerančová nebo švestková.
- Směs vaříte, dokud nezhoustne, kuzu pak dodá nápoji jemně hedvábnou konzistenci.
- Tento nápoj je perfektní sladká zimní medicína, která z těla vyžene chlad a posílí imunitu. Šťávu s kuzu popíjejte ideálně horkou a po malých doušcích.
Indie: masala chai s očistnými účinky
Tradiční indický kořeněný čaj vyžene z těla každou nepohodu, zvlášť když ho osladíte medem, který má léčivé a protizánětlivé účinky.
- Masala chai je oceňovaným ajurvédským nápojem s očistnými účinky: léčí, prohřívá a povzbuzuje trávení.
- V každé části Indie ho vaří jinak, takže se můžete setkat s mnoha variantami. Dotváří domácí pohodu, ale často se podává i ve stáncích na ulici.
- Základ tvoří černý čaj (chai) ochucený směsí koření (masala), ve které můžete najít kardamom, zázvor, hřebíček, černý pepř a skořici. Regionální variace obsahují např. anýz nebo muškátový oříšek.
- Nápoj pak doplňuje mléko a cukr.
Mexiko: krémové atole
Horký kukuřičný nápoj atole patří k tradičním mexickým nápojům a jeho historie se dokonce datuje až do doby „před Kolumbem“.
- Při přípravě se nejprve ve vodě svaří cukrová třtina se skořicí, poté se tekutina zahustí jemnou kukuřičnou moukou a přidá se mléko. Vše se společně povaří, dokud není nápoj krásně krémový.
- Každá rodina atole připravuje jinak, někdo přidává ovocné pyré nebo čokoládu, někdo sladí cukrem a jiný medem, některé rodiny dochucují skořicí či vanilkou.
- Čokoládová varianta „champurrado“ se tradičně servíruje během velkolepých oslav Dne mrtvých (Día de los Muertos) a obsahuje rozpuštěnou čokoládu.
- Sladké a výživné atole bývá i součástí snídaní nebo se podává společně s balíčky tamales.

Švédsko: vánoční glögg
Jestli je nějaká vůně typická pro švédské (před)vánoční období, pak je to skandinávská varianta svařeného vína neboli glögg. Čím voní? Speciálním kořením! Tradice ohřívání a kořenění vína sahají do středověku, kdy se tímto způsobem vínu prodlužovala trvanlivost a zároveň se jím léčily zimní neduhy.
- Základem je přirozeně červené víno, které se obohatí směsí koření dle vašich preferencí. Typicky například skořicí, hřebíčkem, kardamomem nebo zázvorem, někdo přidává i pomerančovou kůru nebo vanilku. A modernější varianty jsou pak třeba s chilli.
- A aby to mělo ještě větší grády, přilévá se občas i silnější alkohol jako brandy, rum či vodka - to pak stačí jeden pohár a cítíte Vánoce v každé buňce. Některé rodiny dochucují portským vínem či likéry, aby to mělo tu nejlepší chuť.
- A protože vánoční čas není o odříkání, glögg se ještě dochucuje cukrem a podává se s rozinkami a blanšírovaným ovocem.
- Glögg je tradiční součástí adventních trhů i setkání s blízkými v předvánočním čase.
Španělsko: horká čokoláda s churros
Horkou čokoládu jistě všichni znáte a v době podzimního sychrava přijde mnohdy k chuti. Ale Španělé ji vytunili a povýšili na gastronomickou pochoutku: podávají ji totiž s churros a to je něco! Hustá lahodná čokoláda doplněná křupavými smaženými tyčinkami zahřeje i pohladí na duši. Někdo si jí udělá hezké víkendové ráno, někdo se na ni těší po návratu z práce a tradičně patří k období Vánoc.
- Španělská čokoláda se od klasické evropské liší, je hustší a krémovější, má hustotu skoro jako pudink.
- Připravuje se z kvalitního kakaa, mléka, někdy se správná konzistence ladí kukuřičným škrobem. A doslazuje se cukrem.
- Churros byly prý původně způsobem, jak pastevci v horách zaháněli jednoduchým způsobem hlad (churra = ovce, zkroucený tvar churros připomíná rohy ovce).
- Těsto na churros se připravuje z mouky, vody, soli a někdo přidává i máslo. Následně se vytlačuje do dlouhých tyčinek nebo smyček, smaží v horkém oleji a obaluje v cukru.

Maroko: mentolový tuareg
Marocký mátový čaj nebo také tuareg hraje významnou společenskou roli v arabských a muslimských zemích, kde je spojován s pohostinností a přátelstvím, samotná jeho příprava bývá součástí společenského setkání.
- Základ tvoří speciální druh máty: máta klasnatá, která pochází z Maroka.
- Spolu s mátou se k přípravě používá silný a kvalitní zelený čaj, nejčastěji typu gunpowder. Čaj se vaří s vodou, do které se přidává cukr a máta.
- Celý proces přípravy je rituál sám o sobě: čaj se nalévá z výšky, což pomáhá vytvořit pěnu a zintenzivnit chuť.
- Díky vysokému obsahu silic má mentolově výraznou, ale přesto jemnou vůni.
- Hotový nápoj se podává v malých skleničkách a pije se velmi horký.
- V Maroku i Egyptě je oblíbený jako dezertní čaj, ale dobře doplní také jehněčí nebo jídla se zeleninou. Vy si k němu dejte mandlové sušenky, jsou voňavé a přirozeně bezlepkové.
Zdroj: časopis Apetit