
Frangipane je nesmírně lahodná mandlová náplň, kterou si zamilujete po prvním soustu. Najdete ji uvnitř těch nejluxusnějších croissantů, v koláčích z křehkého těsta – a i obyčejný toust zapečený s touto francouzskou mandlovo-máslovou pastou chutná jako dezert z nejlepší restaurace.
Mandlový krém frangipane pochází ze země mistrovských pekařů a cukrářů, nejlahodnějšího pečiva v čele s croissanty, zkrátka z pekařské velmoci – Francie. Tato dokonale vláčná náplň povznáší pečivo, dezerty a dorty do nebeských výšek už od 17. století a vlády krále Ludvíka XIII.
Když se poprvé zakousnete do dezertu s frangipane, chvilku přemýšlíte, jestli je to marcipán a jak je možné, že chutná tak skvěle. Pak už jen přivřete oči a vychutnáváte… Přitom je jeho příprava tak snadná!
- Na základní frangipane budete potřebovat kvalitní máslo, mandlovou mouku (mleté mandle), cukr, vejce a vanilku. Zda použijete vanilkový lusk či extrakt, je jen na vás. V některých receptech najdete ještě špetku soli, která pomáhá zvýraznit chutě a stabilizovat strukturu náplně.
- Pokud máte chuť experimentovat, můžete část mandlí nahradit jinými ořechy: zkuste pekanové ořechy nebo zelené pistácie.
- Frangipane můžete použít opravdu téměř kamkoli. Skvěle ladí s ovocem, proto se často používá jako náplň do ovocných koláčů z křehkého těsta a tartaletek. V kombinaci s podzimními hruškami je nepřekonatelný.
Náplň z pouhých 5 ingrediencí
Jak připravit klasický francouzský frangipane, jeho zjednodušenou verzi nebo frangipane ve veganské variantě?
- Tradiční frangipane se vyrábí spojením cukrářského krému s mandlovým krémem. Oba krémy se připravují odděleně a následně se hotové krémy spojí do jednoho.
- Zkrácená verze frangipane, která bohatě stačí jako plnohodnotná náplň, se připravuje vyšleháním másla, cukru a špetky soli a smícháním s mletými mandlemi, vejci a vanilkou.
- Veganskou verzi můžete snadno připravit tak, že vyměníte máslo za rostlinný tuk a vejce za vyšlehanou aquafabu nebo veganskou náhražku vajec.

Jak připravit frangipane
Budete potřebovat: 75 g másla pokojové teploty, 200 g mandlové mouky (mletých mandlí), 1 větší vejce, 100 g krupicového cukru, ½ lžičky vanilkového extraktu (nebo semínka z poloviny vanilkového lusku), špetku soli
- Změklé máslo s cukrem a špetkou soli vyšlehejte do světlé nadýchané pěny.
- Přidejte vejce, mleté mandle a vanilku. Důkladně prošlehejte.
- Chcete-li pevnější náplň, vložte krém na hodinu do lednice. V opačném případě můžete ihned použít.
Recepty s frangipane aneb kam s mandlovou náplní?
Frangipane je základem francouzského pečiva a skvěle se tak hodí do croissantů, tartaletek nebo jako sladká pomazánka na briošku. Pokud se vám nechce připravovat domácí těsto, použijte listové, vystelte jím plech na muffiny, naplňte frangipane s ovocem a vytvořte efektní košíčky. Milovníky mandlí jistě potěší anglický Bakewell tart, kterému vedle frangipane září malinový či rybízový džem.
Tip na závěr: Vyzkoušejte frangipane v dezertu zvaném Bostock, kde po boku obyčejného toustového chleba vytvoří dokonalý a snadný dezert. Nezapomeňte přidat ovoce, nebo v jarní sezóně třeba rebarboru jako v našem receptu.
Zdroje informací: Děvče u plotny, kingarthurbaking.com, allrecipes.com