Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Legendární corn dog: Americká klasika na špejli má své kořeny v Evropě

Kukuřičné hotdogy v indiánském stylu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Představte si, že se procházíte úzkou uličkou street food festivalu kdesi v Texasu. Vůně smažených dobrot se mísí s kouřem z grilu, když v tom ho spatříte – šťavnatý párek ukrytý v nadýchaném, křupavém těstíčku. To je corn dog – legenda amerického street foodu, ikona místní kuchyně, která nedávno oslavila sto let na scéně.

Corn dog je párek, který se namočí do hustého těsta z kukuřičné a hladké mouky, mléka a vajec a následně se osmaží do zlatova. Výsledkem je šťavnatý párek obalený křupavým těstem s lehkým sladkým nádechem. Díky tomu, že je na špejli, se skvěle hodí jako jídlo na party, grilovačky, nebo třeba na večerní posezení u filmu.

Corn dog: Jak se z ulice dostal do našich kuchyní

Původ corn dogu sahá už do 20. let 20. století, kdy jím americkou scénu obohatili němečtí osadníci v Texasu. První verze byla jednoduchá – párek obalený v kukuřičném těstíčku a usmažený do křupava. Špejle, která je dnes pro corn dog typická, se přidala až o mnoho let později, a právě díky ní se stal corn dog ikonou amerického street foodu.

Dnes už tuto pochoutku najdete nejen v USA, ale po celém světě – a teď si ji můžete připravit i vy doma! Dejte corn dogům šanci, stačí pár základních surovin, špejle a trocha nadšení.

Jak udělat corn dog?

Na 8 corn dogů budete potřebovat: 8 párků (ideálně s vyšším podílem masa), 150 g kukuřičné mouky, 100 g hladké mouky, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli, 1 lžičku prášku do pečiva, 200 ml mléka, 1 vejce, olej na smažení, špejle

Postup:

  1. Smíchejte kukuřičnou a hladkou mouku, přidejte cukr, sůl a prášek do pečiva. V jiné misce prošlehejte vejce s mlékem a poté je postupně přimíchejte k suchým surovinám.
  2. Párky osušte papírovou utěrkou a napíchněte na špejle.
  3. Rozpalte olej ve vyšším hrnci nebo pánvi na střední teplotu (ideální je zhruba 180 °C). Párky obalte v připraveném těstíčku – nejlépe tak, že těsto nalijete do vysoké sklenice a párek do něj namočíte.
  4. Jakmile je olej rozpálený, ponořte párky do oleje a smažte je 3–4 minuty, dokud není těsto křupavé a zlatavé.
  5. Hotové corn dogy nechte okapat na papírové utěrce a ihned podávejte s hořčicí, kečupem nebo pikantní omáčkou či dipem.

Tipy a triky na dokonalý corn dog

  • Správná teplota oleje: Pokud je olej příliš horký, corn dog se spálí na povrchu a uvnitř zůstane syrový. Naopak pokud je olej příliš studený, natáhne se do těstíčka příliš mnoho tuku a výsledek bude mastný.
  • Křupavější těstíčko: Přidejte do těstíčka lžičku kukuřičného škrobu nebo trochu sodovky, která dodá těstu vzdušnost.
  • Pikantní verze: Do těstíčka můžete přimíchat špetku chilli prášku nebo uzené papriky.

Corn dogy trochu jinak: Vychytávky pro gurmány

  • Sýrový corn dog: Zkuste místo klasického párku použít ten se sýrem. Sýr se při smažení roztaví a vy tím získáte další rozměr chutí.
  • Mini corn dogy: Na dětskou party nebo jako jednohubky na večírku stačí nakrájet párky na menší kousky a osmažit je stejně jako klasické corn dogy.
  • Vegetariánská verze: Sáhněte po vegetariánských párcích, které neobsahují maso, ale často mají podobnou strukturu i chuť. Postup přípravy je stejný jako u klasických corn dogů.

Zdroj: Serious Eats, Wikipedia, Food Network, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín