Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Linecké cukroví ze špaldové mouky a třtinového cukru podle Děvčete u plotny: Jedna dávka prostě nestačí!

Špaldové linecké - Děvče u plotny
ZDROJ: Se svolením Kristiny Lund
sdílet:

Kristina Lund, známá jako Děvče u plotny, s lehkostí propojuje české vánoční tradice s kouzlem švédského minimalismu. Co se děje u její plotny o Vánocích? Povídaly jsme si o cukroví, tradicích a samozřejmě o jejím osvědčeném receptu na linecké ze špaldové mouky. Vyzkoušet ho můžete i vy, ale pozor, je návykové!

„Linecké ze špaldové mouky peču už šest let, máme ho téměř každý rok,“ říká Kristina, když se jí ptáme na oblíbené druhy cukroví. Když před ní postavíte talíř plný sladkých dobrot, nejdřív sáhne po vanilkových rohlíčcích, lineckém a perníčcích.

O Vánocích se u ní doma mísí české tradice s inspirací ze Švédska. „Na svátek svaté Lucie, 13. prosince, si pouštím záznamy koncertů ze sboru, ve kterém jsem kdysi zpívala. Švédové tento den vnímají jako návrat světla, protože se začínají prodlužovat dny. Doma zapaluju spoustu svíček, v oknech máme papírové hvězdy a celý byt osvětluje teplé světlo lampiček,“ popisuje.

Cesta k nejlepšímu cukroví 

Na svém blogu Kristina zmiňuje, že pečení si zamilovala už jako malá díky babičce. I když se později naplno věnovala studiu švédštiny, láska k pečení ji nakonec dostihla. Pustila se do rekvalifikačního kurzu na cukráře, kde narazila na recept na špaldové linecké cukroví. „V původním receptu byl sice margarín a vanilku to nevidělo ani z vlaku,“ píše na svém blogu s humorem. „Ale jeho křehká konzistence mě naprosto uchvátila.“ A nás v redakci taky!

Kristina základní recept přetvořila k obrazu svému – nahradila margarín máslem, přidala vanilku a citronovou kůru, která těsto krásně provoní. Letos navíc poprvé vyzkoušela kakaovou variantu.

Máme pro vás její recept, díky kterému si můžete doma vykouzlit křehké linecké, po kterém se zapráší. Doporučujeme si nachystat rovnou dvojitou dávku těsta:

Linecké ze špaldové mouky podle Děvčete u plotny

Suroviny na 2–3 plechy: 165 g másla, 90 g třtinového moučkového cukru + na posypání, 2 žloutky (přesněji 3040 g), semínka z 1/2 vanilkového lusku, 250 g hladké špaldové mouky, špetka soli, marmeláda 

  1. Máslo a vejce vytáhněte z lednice přibližně dvě hodiny před pečením, aby měly čas dojít do pokojové teploty.
  2. Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé nadýchané pěny a poté zašlehejte žloutky s vanilkou.
  3. Mouku prosejte, smíchejte se solí a rychle zapracujte do těsta.
  4. Z těsta vytvořte bochánek a nechejte ho přes noc odpočinout v lednici.
  5. Další den předehřejte troubu na 180 °C. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
  6. Z těsta vyválejte plát o tloušťce asi 3 mm a vykrajujte tvary. Pečte 58 minut, dokud nezezlátnou. Kristina doporučuje péct plechy po jednom, linecké se rádo připaluje.
  7. Nechejte vychladnout.
  8. Vršky pocukrujte, spodní část potřete pořádnou vrstvou marmelády. Slepte a cukroví nechejte dvě hodiny stát, marmeláda se vsákne do těsta a to změkne a zvláční. Přemístěte do vzduchotěsné krabičky a nechejte ještě dva dny odležet, aby bylo dokonalé.
  9. Hotové linecké skladujte v chladnější místnosti a doufejte, že do Vánoc něco zbyde.

DALŠÍ TIPY:

  • Těsto můžete míchat ručním mixérem (metličkami vyšlehejte máslo s cukrem a pak zašlehejte vejce, mouku však přimíchejte už ručně), nebo v kuchyňském robotu (tam použijte nástavec na křehká těsta, který udělá celé těsto za vás).
  • Pokud toužíte po kakaové variantě, uberte mouky na 220g a přidejte 30g kakaa holandského typu. Cukroví slepujte lískooříškovým máslem.

Inspirace na dosah ruky

Kristina, která začala blogovat v roce 2012, svou lásku k pečení vtiskla i do svých kuchařek: FIKA, sladká švédská kuchařka, Dorty nebo Kynuté těsto. Její recepty i příběhy jsou jako šálek horkého čaje – zahřejí na těle i na duši. Pokud vás láká špetka švédského hygge a vůně čerstvě upečených dobrot, doporučujeme sledovat její blog Děvče u plotny.

Zdroj: Blog Děvče u plotny, Apetit 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...