Londýnská šéfkuchařka a autorka kuchařek Olia Hercules, která prožila dětství v ukrajinské Kachovce, ve svém vyznání lásky k varenykům v knize Summer Kitchens píše, že by si je dala jako své poslední jídlo. Ano, tak dobré jsou.
Kde se vzaly varenyky?
Varenyky možná přišly z Číny coby obdoba tamních plněných ,knedlíčků‘ v souvislosti s cestou Marca Pola (1254–1324) – podobně jako italské ravioly. Legenda ale říká, že Jacek Odřivous (pozdější patron Litvy sv. Hyacint; 1185–1257) přinesl do Polska pierogi, které se jim nápadně podobají, z cest po Dálném východě přes tehdejší Kyjevskou Rus.
- K dnešní západní Ukrajině se vztahuje název polského pokrmu pierogi ruskie, známých v ukrajinštině jako varenyky rusky a plněných tvarohovo-cibulovo-bramborovou směsí.
- Obdobné taštičky se vaří i jinde ve východní a střední Evropě. Ale zpátky na Ukrajinu. Varenyky se podávají jako každodenní jídlo i jako součást vánoční večeře.
Magické varenyky
Jsou také spojovány s magií, ještě z poměrně nedávné doby je zaznamenáno varenykové věštění: dívky stojící v řadě nabídly své varenyky hladovému kocourovi – ta, od níž okusil a dojedl, mohla očekávat vdavky.
- Varenyky v lidové magii rovněž souvisejí s Měsícem. S poněkud přízemním kouzlem je spojuje Nikolaj Vasiljevič Gogol ve své povídce Noc před Vánocemi (1831) – hlavní hrdina Vakula se tu při pátrání po tom, kdo ukradl dorůstající Měsíc, setkává s podlým čarodějem Břichatým Paciukem, jemuž varenyky létají samy do úst, když se předtím způsobně smočily v zakysané smetaně...
- Ukrajinci varenyky milují natolik, že se dočkaly i několika sochařských pomníků a mají festival v karpatském lyžařském středisku Bukovel.
Jaké mohou být?
Varenyky se připravují z ,nudlového‘ těsta z pšeničné (případně i špaldové), žitné, pohankové či ječné mouky. To se obvykle krájí na čtverce, plní a pak tvaruje a ozdobně uzavírá do tvaru připomínajícího dorůstající Měsíc.
- Náplně bývají slané: brambory, tvaroh, různé jiné druhy sýra včetně brynzy, nakrájené zelí čerstvé i kysané, houby, cibule, pšeničná či pohanková kaše, škvarky, ryby, maso, vnitřnosti (játra, plíce, srdce...), špenát a různé kombinace.
- Sladké zahrnují kromě višní také povidla, mák, jablka, čerstvé i sušené švestky, třešně, maliny, jahody (i lesní) a borůvky.
Varenyky se tradičně podávají v rozpuštěném másle a zalité zakysanou smetanou. Slané varianty může doprovázet opečená cibule či slanina. Sladké mohou být pocukrované nebo doplněné medem či sirupem.
Zdroj: Apetit