
Konzervy byly za socialismu fenoménem. Nešlo jen o praktickou trvanlivost, ale i o kus každodenní reality – proviant na vojně, snídaně na čundru, oběd na chatě nebo večeře doma v kuchyni. Byly zkrátka nedílnou součástí každodenního života. Vzhledem k omezenému sortimentu potravin a důrazu na trvanlivost se konzervy staly praktickým řešením pro domácnosti, vojáky i turisty. Mezi nejznámější patřily paštiky, lečo či lančmít.
Konzervy představovaly základ snídaně, oběda i večeře – záleželo na tom, která se otevřela. Ráno se na chleba namazala paštika, k obědu se připravilo lečo s chlebem a večer si někdo pochutnal třeba na lančmítu. Minulé století podporovalo konzervovaný sortiment – byl totiž trvanlivý, skladný a relativně dostupný. Zároveň to byla doba, kdy se chutě a receptury řídily podle státní normy a „standard“ znamenal něco úplně jiného než dnes. Nicméně konzervy přetrvaly a není na nich vůbec nic špatného.
Paštiky: Lahůdka na chléb
Paštiky byly oblíbenou pochoutkou, která se snadno roztírala na chléb či rohlík a měla dlouhou trvanlivost. Vyráběly se z různých druhů masa, často s přídavkem jater a koření. Jejich výroba byla přísně regulována státními normami, které určovaly složení a kvalitu výrobků. Paštiky byly dostupné v každém obchodě a staly se běžnou součástí jídelníčku.
Mezi nejoblíbenější a nejdostupnější patřila téměř jistě Májka, která přežila i pád režimu, a tak si ji můžete koupit i dnes. Májka se začala vyrábět v dubnu roku 1966 ve Slováckých konzervárnách a během prvního měsíce se vyprodukovalo 70 tun této paštiky. Výroba Májky byla inspirována maďarským Sertés majkrémem (vepřový játrový krém), který byl velmi oblíbený. Původně se Májka prodávala v balení, které mělo 80 gramů. Před rokem 1989 se cena Májky pohybovala okolo 2,10 Kčs. Značku Májka si pak zaregistrovala společnost Hamé v roce 1993.
-
Zajímavost: V současné době si můžete koupit 20 druhů paštiky Májka – v různých obalech, velikostech i s různými příchutěmi.
Lečo: Maďarská inspirace
Lečo pochází z Maďarska, kde je známé pod názvem lecsó. Konzervované lečo obsahovalo směs paprik, rajčat, cibule a často i klobásu. Bylo oblíbené pro svou jednoduchou a rychlou přípravu. Lečo se často podávalo s chlebem nebo jako příloha k masu. V některých domácnostech se do něj přidávalo vajíčko, které zajišťovalo větší sytost pokrmu.
-
Zajímavost: Protože jsou Češi velmi kreativní, v některých domácnostech se do leča z konzervy přimíchávaly i fazole, houby či slanina. Lečo se kromě chleba jedlo i s bramborem, rýží nebo těstovinami.
Lančmít: Masová klasika
Lančmít, známý také jako luncheon meat, byl masový výrobek v konzervě, který se vyráběl z mletého masa, tuku a koření. Byl cenově dostupný a měl dlouhou trvanlivost, což z něj činilo ideální potravinu pro domácnosti, chataře i vojáky. Lančmít se často podával opečený na pánvi nebo jako součást různých pokrmů. Byl častým základem jídelníčků hlavně v dobách, kdy nebylo maso běžně dostupné a hospodyňky si musely vystačit s tím, co se dalo sehnat.
-
Zajímavost: Oblíbené byly plátky lančmítu opečené na pánvi, ale své uplatnění našel i v zapékaných pokrmech, na chlebíčcích či v bramborácích nebo palačinkách.
Trenčianské fazole: Konzerva s příběhem
Jedním z typických konzervovaných produktů byly Trenčianské fazole s párkem – hutná směs fazolí v rajčatové omáčce s nakrájeným měkkým párkem. Kdo by je neznal? Pocházely ze Slovenska a jejich název i receptura přežily dodnes. Pro mnoho lidí se stala tato konzerva synonymem „hotového jídla“, které se často konzumovalo za studena přímo z plechovky. Ještě větší požitek zažil každý, kdo si toto jídlo mohl ohřát v ešusu a sníst ho přímo pod hvězdami.
-
Zajímavost: První zmínky o párku s fazolí v Trenčíně sahají až do 19. století a vznik je ovlivněn zřejmě přítomností rakousko-uherských vojsk. Vojáci totiž pocházeli z různých regionů, a tak se chutě, suroviny i tradice mísily do nových podob. Trenčianský párek s fazolí se tak stal ideálním pokrmem, který zasytil nejen vojáky, ale i místní obyvatelstvo.
Konzervy z období socialismu zůstávají v paměti mnoha lidí jako připomínka tehdejší doby. Dnes se některé z nich vracejí na trh jako retro produkty, které evokují nostalgii a připomínají specifickou éru československé historie.
Zdroj informací: hame, rozhlas, aromka, zadnyspeky