Pokud jste milovníci ovoce, podívejte se s námi na pětici zapomenutých či neprávem opomíjených ovocných dezertů. Zabrousili jsme jak do českých vod, tak mezi světové delikatesy. Určitě si z nabídky vybere i ten nejnáročnější mlsoun.
Říká se, sto lidí – sto chutí, proto se dnes podíváme jak do české, tak i do zahraniční kuchyně. Vybrat si můžete z dezertů různě náročných na přípravu, přichystaných z různých druhů ovoce a oblíbených v různých koutech světa.
Rýžový nákyp: Neprávem zatracovaná školní klasika
Rýžový nákyp patřil svého času k poměrně často nabízeným a zároveň zatracovaným pokrmům školních jídelen. Pokud ho připravíte správně, chutná skvěle. Může být vláčný, nadýchaný a lahodný. Hodí se nejen jako dezert, ale i jako sladký hlavní chod. Je skvělý teplý i za studena.
-
Jemnou a vláčnou konzistenci získá díky žloutkové pěně, nadýchanost mu dodá bílkový sníh.
-
Připravuje se v troubě, kde je potřeba udržovat poměrně nízkou teplotu, aby rýže neztvrdla.
Postup je jednoduchý. Uvařte kaši z rýže a mléka, přidejte do ní máslo a nechejte ji zchladnout. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a bílky s cukrem do velmi tuhého sněhu. Do zchladlé rýžové kaše jemně přimíchejte žloutkovou pěnu i sníh z bílků. Polovinu směsi nalijte do zapékací misky, přidejte ovoce, na které nalijte zbylou polovinu směsi, a pečte.
-
Ovoce se hodí prakticky jakékoli. Skvěle chutnají švestky. Pokud chcete recept opravdu povýšit, přijdete je do rýžového nákypu spolu s vlašskými ořechy, které nadrobno nakrájíte. Vše výborně doplní skořicový cukr.
-
Během pečení si můžete vyšlehat sníh z bílků, trochy soli a cukru. Pomocí cukrářského sáčku a zdobičky pak můžete ještě rýžový nákyp dozdobit a opět vložit do trouby na přibližně 5 minut.
-
Rýžový nákyp lze přelít rozvarem ze švestkové šťávy, cukru, hřebíčku, badyánu, skořice, povidel a rumu.
-
Kromě švestek se skvěle hodí i jablka, hrušky, jeřabiny, meruňky, hroznové víno či lesní ovoce, například borůvky.
Flaugnarde: Delikatesa z Francie
Flaugnarde je francouzský dezert, který je podobný známějšímu clafoutis. Flaugnarde pochází z oblasti Limousin. Těsto připomíná naše palačinkové či pudinkové. Součástí dezertu je samozřejmě ovoce, například meruňky, nektarinky, ale i jablka, hrušky či švestky. Ovoce se do dezertu ponoří ještě před pečením.
-
Clafoutis se připravuje pouze z třešní, kdežto na přípravu flaugnarde můžete použít prakticky jakékoli ovoce.
Příprava není náročná. V míse prošlehejte vejce, mléko, smetanu a alkohol – delikátně chutná whisky – cukr, vanilku a špetku soli, přisypejte mouku a pořádně promíchejte. V těstě nesmějí zůstat hrudky. Do vymazané formy či na vymazaný plech naskládejte ovoce, na které nalijte směs. Pečte v předehřáté troubě.
-
Pokud použijete například meruňky či švestky, měly by být otočené řeznou stranou nahoru, aby se těsto dostalo všude.
Balkánská inspirace: Zapečené švestky s ořechy a medem
Tento dezert má své kořeny v balkánské kuchyni. Jeho příprava je tak jednoduchá, že to zvládne i úplný začátečník.
Rozpulte švestky, odstraňte z nich pecky a naplňte je směsí ořechů a medu. Švestky pečte, dokud nezměknou a nejsou lehce zkaramelizované.
-
Dezert se často servíruje se zakysanou smetanou.
-
Ořechy můžete použít jakékoli, výborně se hodí vlašské či pekanové, ale i směsi.
Syllabub: Anglická klasika s příběhem
Syllabub je klasický anglický dezert, který má své kořeny v 16. století. Kdysi byl velice oblíbený, dnes neprávem patří mezi zapomenuté pochoutky. Syllabub je lehký a delikátní. Příprava je snadná, výsledný efekt však výjimečný.
Syllabub je prakticky alkoholová šlehačka, jí se lžičkou. Připravuje se z vína, které smícháte s cukrem a smetanou a vyšleháte tak, aby vznikla pěna.
-
Místo vína můžete použít cider, dezert tak bude sladší a bude mít ovocnější chuť.
-
Syllabub se často servíruje ve skleničce.
-
Syllabub je možné dozdobit ovocem, výborně se hodí jahody, maliny, borůvky, rybíz či ostružiny.
-
Syllabub byl v Anglii velice oblíbený od 16. do 19. století.
-
Pokud se syllabub udělá řidší, je možné jej pít – v Anglii je často servírovali i jako dezertní nápoj.
-
V začátcích se kravské mléko dojilo přímo do směsi. To se dělalo proto, aby vznikla rovnou teplá pěna. Později mléčnou pěnu nahradila šlehačka.
Ambrosia: Chuťová bomba z USA
Ambrosia je tradiční americký dezert, který vznikl v jižních státech USA. Skládá se z ananasu, mandarinek, kokosu a velmi často i marshmallow. V některých variantách najdete v základním receptu vyšlehanou smetanu, jinde zakysanou smetanu.
-
Do tohoto dezertu se skvěle hodí kompotované ovoce.
-
Ambrosia nejvíce připomíná pohár či dezert trifle, oproti němu se v ambrosii suroviny nevrství, ale smíchají.
-
Ambrosia se připravuje jako sváteční pokrm zejména na různé oslavy, Vánoce apod.
-
Název se inspiroval v řecké a římské antické mytologii – jako ambrosia byl označován pokrm bohů.
-
Poprvé se recept objevil v 19. století v kuchařce ze Severní Karolíny. Přestože se ambrosia v některých částech USA stále připravuje, bežný není.
Zdroje informací: časopis Apetit, aspoonofhistamine, history-in-the-making, toprecepty