
Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a proč byste ho měli také vyzkoušet?
Mazagran byl vynalezen v Alžírsku v 19. století a jeho pojmenování je odvozeno od pevnosti Mazagran ve městě Mostaganem. Francouzští vojáci, kteří tu byli umístěni, si tento nápoj připravovali z kávy, vody a často i alkoholu, aby se osvěžili v horkém alžírském počasí, a po jejich návratu domů se tento nápoj začal podávat v kavárnách a barech po celé Francii.
Jak mazagran chutná a jak jej připravit?
Mazagran je typický svou osvěžující chutí s nádechem citronu. Původní recept obsahoval pouze studenou kávu a vodu, dnes se ale běžně přidávají další ingredience jako citronová šťáva, cukr, máta či alkohol.
Ingredience:
- 2 shoty espressa nebo 240 ml silné kávy
- 2 lžíce hnědého cukru
- 4–5 lžic čerstvé citronové šťávy
- hrst drceného ledu
- plátky citronu
- lístky máty
Postup:
- Naplňte sklenici drceným ledem.
- Přidejte citronovou šťávu, cukr a kávu. Vše dobře promíchejte.
- Mazagran podávejte ve vysoké sklenici s lístky máty a plátky citronu.

Mazagran v různých koutech světa
Mazagran je dnes populární v mnoha evropských zemích, v každé se ale příprava tohoto nápoje mírně liší.
- Portugalsko: Mazagran se zde připravuje s espressem, citronem a někdy i rumem. Často se podává s pastéis de nata.
- Španělsko: V Katalánsku se mazagran nazývá Café del temps a nesmí v něm chybět led a kousek citronové kůry.
- Rakousko: Rakouská verze zahrnuje led a rum a často se pije na jeden hlt.
Kávové osvěžení třikrát jinak
Pokud je pro vás mazagran novinkou, možná jste už měli tu čest s jeho kávovými příbuznými, kteří vás v letním parnu osvěží zrovna tak:
-
Espresso tonic: Kombinace espressa a toniku s ledem.
- Affogato: Vanilková zmrzlina přelitá espressem.
- Cold brew: Studená káva připravená dlouhým louhováním.
Obliba mazagranu na jihu Evropy je nepopiratelná, nápoj se však zatím do kaváren v jiných částech světa masově nerozšířil. Pokud ovšem na mazagran natrefíte, rozhodně ho vyzkoušejte – stojí za to.
Zdroj: coffeeness.de, tastingtable.com, perfectdailygrind.com