Nová registrace Zapomenuté heslo

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu

25. 7. 2024
Kávová limonáda s citronem
Apetit

Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a proč byste ho měli také vyzkoušet?

Mazagran byl vynalezen v Alžírsku v 19. století a jeho pojmenování je odvozeno od pevnosti Mazagran ve městě Mostaganem. Francouzští vojáci, kteří tu byli umístěni, si tento nápoj připravovali z kávy, vody a často i alkoholu, aby se osvěžili v horkém alžírském počasí, a po jejich návratu domů se tento nápoj začal podávat v kavárnách a barech po celé Francii.

Jak mazagran chutná a jak jej připravit?

Mazagran je typický svou osvěžující chutí s nádechem citronu. Původní recept obsahoval pouze studenou kávu a vodu, dnes se ale běžně přidávají další ingredience jako citronová šťáva, cukr, máta či alkohol.

Ingredience:

  • 2 shoty espressa nebo 240 ml silné kávy
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 4–5 lžic čerstvé citronové šťávy
  • hrst drceného ledu
  • plátky citronu
  • lístky máty

Postup:

  1. Naplňte sklenici drceným ledem.
  2. Přidejte citronovou šťávu, cukr a kávu. Vše dobře promíchejte.
  3. Mazagran podávejte ve vysoké sklenici s lístky máty a plátky citronu.

Kávová limonáda s citronem

Kávová limonáda s citronem

< 20 min
4.4(10x)
Přečíst recept

Mazagran v různých koutech světa

Mazagran je dnes populární v mnoha evropských zemích, v každé se ale příprava tohoto nápoje mírně liší.

  • Portugalsko: Mazagran se zde připravuje s espressem, citronem a někdy i rumem. Často se podává s pastéis de nata.
  • Španělsko: V Katalánsku se mazagran nazývá Café del temps a nesmí v něm chybět led a kousek citronové kůry.
  • Rakousko: Rakouská verze zahrnuje led a rum a často se pije na jeden hlt.

Kávové osvěžení třikrát jinak

Pokud je pro vás mazagran novinkou, možná jste už měli tu čest s jeho kávovými příbuznými, kteří vás v letním parnu osvěží zrovna tak:

  • Espresso tonicKombinace espressa a toniku s ledem.

  • Affogato: Vanilková zmrzlina přelitá espressem.
  • Cold brew: Studená káva připravená dlouhým louhováním.

Obliba mazagranu na jihu Evropy je nepopiratelná, nápoj se však zatím do kaváren v jiných částech světa masově nerozšířil. Pokud ovšem na mazagran natrefíte, rozhodně ho vyzkoušejte – stojí za to.

Zdroj: coffeeness.de, tastingtable.com, perfectdailygrind.com

Sdílet článek

Letní nápoje Kávové nápoje Káva Míchané nápoje

Související články