Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Melouny a okurky pomáhají ve vedrech s příjmem tekutin. Dejte však pozor na jejich čistotu, riziko nákazy je v horku vyšší

Meloun s okurkou
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Letní vedra provází i potřeba být na pozoru před mikrobiální nákazou. Mikroorganismy se totiž v teple snadno množí a k trávicím obtížím nebývá daleko. Výskyt nežádoucích bakterií a virů se neomezuje pouze na vejce a majonézu. Nacházet se mohou i na povrchu melounů nebo okurek. 

Mezi nejznámější a nejúpornější nemoci spojené s nákazou jídla patří salmonelóza. To je onemocnění způsobené bakteriemi salmonely a v naší zemi je poměrně rozšířené. Zdravý člověk s bakteriemi salmonely nemusí mít problém, ovšem ani tak není vhodné podceňovat hygienu. V některých případech může mít onemocnění špatný průběh.

  • Nejčastějšími zdroji nákazy jsou nedostatečně tepelně upravené maso, syrová vejce a výrobky z nich (např. majonéza), mořské plody, nepasterizované mléko, ale i některé druhy ovoce a zeleniny – například meloun a okurka.

Skryt pre seznam

Nemoci z melounu a okurky: Jak jim zabránit?

Vodní melouny a salátové okurky jsou v letních měsících velmi oblíbené, protože jsou šťavnaté a jsou dobrým zdrojem osvěžení. Je ovšem třeba mít se na pozoru. Jak melouny, tak okurky mohou být příčinou mnoha závažných onemocnění. 

U melounů je největší problém jejich slupka, která může být znečištěna. Rozkrojením pak můžeme nečistoty zanést dovnitř. Pokud meloun skladujeme nevhodně, mohou se mikroorganismy množit a šířit velmi rychle.

U okurek může být kontaminován celý jejich povrch, proto okurku vždy pořádně omyjte a dodržujte hygienická pravidla.

  • Pozor si dejte hlavně na nakrájené melouny. Problémem ovšem mohou být i melouny celé, pokud je před krájením neumyjete. Dobré je meloun skladovat v čistém a chladném prostředí. Totéž platí pro okurky.

  • Melouny i okurky obsahují hodně vody a zároveň nejsou dostatečně kyselé, aby se přirozeně množení mikroorganismů bránily. Jejich prostředí s nízkým pH a teplo množení bakterií, jako jsou salmonela, listerie, escherichia coli, a dalších mikroorganismů přímo nahrává. 

Skryt pre seznam

Čistota nade vše: Jak správně nakrájet meloun?

Většina z nás již někdy vodní meloun krájela. Asi jsme si příliš nelámali hlavu s tím, jak to udělat správně – prostě jsme vzali nůž, prkénko a poradili jsme si, jak jsme uměli. Odborníci se shodují na následujících krocích, jak zacházet s melounem tak, abychom snížili rizika onemocnění i úrazu.

  1. Základem jsou čisté ruce – důkladně si je tedy umyjte mýdlem a vodou.

  2. Stejně důležité je čisté prkénko. Nezapomeňte jej položit na stabilní povrch (tím zabráníte skluzu nože a následnému poranění).

  3. Nůž, kterým budete meloun krájet, musí být rovněž čistý. Používejte ostrý nůž, je menší pravděpodobnost, že si ublížíte, navíc krájení půjde snáze. Na porcování melounu se vyplatí nůž s dlouhou čepelí.

  4. Odřízněte oba konce melounu. Následně meloun položte na jeho seříznutou část (bude stabilnější) a opatrně řežte pohybem dolů po tvaru ovoce. Takto meloun rozporcujte na klínky (případně pak dále na kostičky).

Skryt pre seznam

Jak skladovat melouny a okurky?

Jestliže rozkrojený vodní meloun nezkonzumujete celý, nevadí. Uchovejte ho v lednici při teplotě do 4 °C. Nejvhodnější je zavřít ho do vzduchotěsné nádoby, ale stejně dobře postačí i pevný plastový obal. Nakrojený meloun ihned po zabalení vložte do lednice. Rozkrojený meloun snězte do 3 až 4 dní.

  • Pokud se chystáte vzít meloun ven do vyšších teplot, snězte ho do 4 hodin. Jestliže se vám to nepodaří, raději jej vyhoďte.

  • Pozor si dejte na koupi již rozkrojeného melounu. Nemáte-li jistotu, že byl vodní meloun po celou dobu skladován v chladu, raději na koupit zapomeňte. 

Podobná pravidla jako u vodního melounu, platí i u okurky – důležité je správné skladování!

Skryt pre seznam

Jak si poradit s nákazou?

Maximální inkubační doba salmonelózy je 48 hodin, běžně se však nemoc projeví již po 8 hodinách. Průvodními projevy bývají vodnaté průjmy a bolesti břicha. Obojí může přetrvávat až několik dní. Dalšími znaky jsou zvracení, horečka a nebezpečná dehydratace. Mohou se objevit také halucinace, křeče apod.

  • K přenosu dochází kontaminovanými potravinami, ale také tzv. sekundární kontaminací, např. při krájení nakažené potraviny se infikuje nůž, prkénko apod. Proto je nutné po použití vše vždy řádně umýt.
  • Rizikovým obdobím, kdy se salmonelóza přenáší snáze, jsou letní měsíce. Vlivem počasí se zvyšuje kazivost potravin i bujení bakterií.

  • Vzhledem k velké ztrátě tekutin, je během nemoci zásadní tzv. rehydratace – doporučuje se pití minerálek i speciálních roztoků a podání živočišného uhlí. 

Běžnou součástí léčby je dieta, která se omezuje na tekutou stravu, aby se tělo rehydratovalo. Návrat k běžné stravě je pozvolný, postupně se doplňuje tekutá strava zeleninovými vývary, lehkými kašemi, dušenou mrkví apod.

Zdroje: euc360training, frekvence1, SZÚ, Krajská Hygienická Stanice Středočeského kraje

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín