Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Méně známé dezerty z jablek, které musíte ochutnat: Německé kroužky, kolumbijský koláč či holandské lívanečky. Najdete si nového favorita?

Jablečné kroužky
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Jablka jsou častou inspirací pro nespočet dezertů: dodávají lehkou sladkost, příjemnou šťavnatost a jemnou kyselost. Jejich univerzálnost umožňuje kombinace s různými ingrediencemi, čímž vznikají dezerty rozmanitých chutí a textur. Přestože štrúdl či žemlovka s jablky jsou stálicemi naší kuchyně, svět také skrývá jablečné lahůdky, které čekají na objevení.

Hraběnčiny řezy, francouzský Tarte Tatin či tradiční jablka v županu asi nemusíme dlouho představovat. Tyto oblíbené dezerty a sladká jídla z jablek si každý dopřeje rád. Ale co takhle dát šanci něčemu novému a zároveň překvapivému?

Pokud vás láká objevovat další netradiční jablečné dobroty, nechte se inspirovat dezerty ze zahraničí.

Apfelküchle: Německá jablečná kolečka

Apfelküchle (známé také jako Apfelküchlein či Apfelradl) jsou tradiční německé smažené jablečné kroužky. Pocházejí z jižního Německa, zejména z oblasti Bádenska a Württemberska. Dnes jsou Apfelküchle oblíbené po celém Německu, odkud se dostaly do Evropy, a dokonce i do Ameriky. Název vznikl spojením slov Apfel (jablko) a zdrobněliny slova Kuchen (koláč), tedy malé jablečné koláčky. Původně se podávaly jako hlavní chod, v posledních letech jsou servírovány spíše jako dezert. Historicky byly tyto sladké pochoutky připravovány během sklizně jablek.

Apfelküchle lze připravit několika různými způsoby. Většina receptů se liší hlavně v dochucovacích ingrediencích. Všechny Apfelküchle mají jako hlavní složku jablka a těsto z vajec, mouky, cukru, soli a mléka. Různé varianty těsta lze připravit přidáním doplňků, jako je pivo, ovocná pálenka a skořice. Často se podávají s moučkovým cukrem nebo vanilkovou omáčkou jako součást masopustního menu. V jižním Německu se servírují dokonce během všech církevních svátků.

  • Zajímavost: Na přípravu Apfelküchle se využívala jablka odrůd, které by nevydržely dlouhé skladování, případně jablka, která byla například během sklizně poškozena.

Pastel de Manzana: Kolumbijská varianta amerického koláče

Pastel de Manzana či Tarta de Manzana (obojí se překládá jako jablkový koláč) je kolumbijská varianta jablečného koláče, oblíbená zejména v departementu Boyacá. Tento dezert odráží vliv španělské kuchyně, přizpůsobený místním surovinám a chutím. Kolumbijská verze je často méně sladká než její známější severoamerické protějšky a může obsahovat exotické koření či přísady typické pro daný region.

Tajemství dobrého Pastel de Manzana spočívá v křupavé a chutné kůrce, šťavnaté a aromatické náplni a v příjemném skořicovém nádechu.

  • Zajímavost: Každoročně 3. března se slaví Día Internacional del Pastel de Manzana, tedy Mezinárodní den jablečného koláče.

Apple Dumplings: Americké vařené či pečené knedlíčky

Apple Dumplings jsou tradiční americký dezert s kořeny v anglické kuchyni 18. století. Jedná se o celá jablka, oloupaná a zbavená jádřinců, plněná máslem, cukrem a skořicí, obalená v těstě a pečená dozlatova. Kromě pečení se mohou knedlíčky také vařit. Pokud jsou jablka příliš velká, rozříznou se na menší části – nejčastěji na čtvrtky. Prostor vzniklý vydlabáním jádřince se může plnit sušeným ovocem, například rozinkami. Apple Dumplings se mohou podávat teplé či studené, jako dezert i hlavní jídlo.

  • Zajímavost: Tento dezert byl oblíbený zejména mezi pensylvánskými Holanďany, kteří jej často podávali s mlékem k snídani. Apple Dumplings se staly symbolem domácí pohostinnosti.

Dutch Baby: Americké palačinky s ovocem

Dutch Baby je nadýchaná palačinka pečená v troubě, která má své kořeny v americkém Seattlu na počátku 20. století. Vytvořil ji německý přistěhovalec Victor Manc, majitel bistra Manca’s Cafe, inspirovaný německými palačinkami známými jako Pfannkuchen. Název Dutch Baby údajně vznikl spojením slova dutch (holandský) a přidáním slova baby jako odkaz na menší porce palačinek, které byly podávány. Tato palačinka se peče v litinové pánvi, což jí dodává charakteristickou nadýchanou strukturu a zlatavou kůrku. Často se servíruje s čerstvým ovocem, jako jsou především jablka, a je posypána moučkovým cukrem nebo přelitá javorovým sirupem.

  • Zajímavost: Název údajně vznikl díky malé majitelově dcerce, která při vyslovování slova deutsch (německý) použila zkomolenou verzi. Ať už je tato historka zcela pravdivá, nebo ne, jedno je jisté – Dutch Baby by měl ochutnat každý, kdo miluje palačinky a jablka.

Poffertjes s jablky: Holandské lívanečky

Poffertjes jsou malé nadýchané lívanečky pocházející z Holandska, jejichž historie sahá do 18. století. Původně prý byly připravovány v klášterech jako druh hostie pro svaté přijímání. Postupem času se však staly oblíbenou pouliční pochoutkou, podávanou zejména během festivalů a trhů. Tradičně se připravují z kynutého těsta, které obsahuje pohankovou mouku a droždí, což jim dodává lehkou a nadýchanou strukturu. Poffertjes se pečou ve speciální pánvi s mělkými prohlubněmi, které pokrmu propůjčují charakteristický tvar. Velmi oblíbené jsou Poffertjes, které se připravují s jablky nakrájenými na drobné kousky a přidávanými do těsta. Podávají se tradičně s moučkovým cukrem a kouskem másla, někdy doplněné sirupem nebo ovocným kompotem.

  • Zajímavost: Ačkoli si tuto lahůdku přivlastnili Holanďané, údajně vznikla ve Francii.

Zdroje informací: Apetit, schmeck-den-suedenzummocorpweb.archivecestovinkywashingtonpost

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...