Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Miletínské modlitbičky proslavil příbuzný českého spisovatele. Z čeho se vyrábějí a za co vděčí své podobě

Miletínské motlitbičky
ZDROJ: se souhlasem Královéhradecké krajské centrály cestovního ruchu
sdílet:

Hořické trubičky umíme povětšinou zařadit mezi známé regionální pochoutky. Zrovna tak jako například lomnické suchary či štramberské uši. Ale co miletínské motlitbičky? Ochutnali jste je někdy? Znáte jejich příběh? Zavede vás do hlubin perníkářského řemesla a kraje Karla Jaromíra Erbena!

Cukroví s náboženskou tématikou

Název miletínských modlitbiček vznikl podle modlitebních knížek kapesního formátu s křížkem na přední straně. Ty míval míval kdysi každý správný věřící neustále u sebe a to nejen o bohoslužbách. Originální ztvárnění perníkové cukrovinky vymyslel cukrář Josef Erben, příbuzný slavného Karla Jaromíra. Do té doby se vyráběly nejspíš jen perníky z těsta vymačkávaného do dřevěných forem.

  • Krájené a slepované perníčky začal Erben péct na miletínském náměstí v roce 1864 u příležitosti miletínské pouti.
  • Tehdy byly miletínské modlitbičky zdobené marcipánem a cukrovou polevou s mandlí na vrchu.
  • Erbenovým konkurentem se od roku 1902 stal i druhý místní cukrář Josef Laušman, který pekl tzv. Miletínky
  • Výrobek se později dodával nejen po celých Čechách, ale třeba i do Rakouska, Německa a Francie. Od roku 1913 jsou pak modlitbičky chráněny ochrannou známkou původu.

Netradiční perníky z Miletína

Základem miletínských modlitbiček je perníkové těsto, které musí nejprve přibližně šest týdnů zrát. Těsto se následně vykrajuje do obdélníčků o rozměrech cca 7×5 cm a upeče. Hotové perníkové pláty se plní směsí z pražených vlašských a lískových oříšků a přikryjí druhým plátem z vyšlehaných bílků se skořicí.

  • To celé se na závěr dozdobí cukrovou polevou a půlkou mandle, coby symbolem křížku na deskách modlitební knížky.

Pochoutka pro významné osobnosti

Na miletínských modlitbičkách si dost pravděpodobně kdysi pochutnával Karel Jaromír Erben, jelikož pocházel právě z onoho stejného rodu jako perníkář Erben.

  • V červenci 1926 navštívil Hořice a Miletín prezident T. G. Masaryk a miletínské modlitbičky samozřejmě nemohl vynechat.
  • Na perníkovou pochoutku s mandlí pak vzpomíná ve své tvorbě i básník Jaroslav Seifert např. ve slavné knize Všechny krásy světa.

Miletínské modlitbičky dnes

V roce 1991 obnovil syn Karel Erben výrobu modlitbiček podle původní receptury, kterou udržuje dodnes, stejně tak můžete stále ochutnat i produkty cukráře Laušmana

  • V roce 2020 Erbenova cukrárna oslavila 200. výročí své existence.
  • Firma Erben s r.o. dnes produkuje jak cukrářské výrobky pro vlastní prodejnu, tak i široký sortiment perníkářského zboží, včetně oblíbených Modlitbiček, jež jsou i v současnosti originálním a vyhlášeným suvenýrem z Podkrkonoší.
  • Erbenovy Miletínské modlitbičky se prodávají v 200 g balení a v krabičce je najdete vždy po čtyřech. Jejich složení tvoří pšeničná mouka, včelí med, drcená jádra lískových a vlašských ořechů (13,8 %), vejce, skořice, vanilkový cukr, sušené mléko, cukr, aroma a mandle.
  • Miletínské modlitbičky od Laušmana se prodávají v balení po pěti (250 g) a obsahují pšeničnou mouku, cukr, vejce, med, lísková jádra, vlašské ořechy, sušené mléko, mandle, skořici, perníkové koření, amonium a vodu.
  • Modlitbičky si vychutnáte ke kávě nebo odpolednímu čaji. Kombinace oříšků a perníkového těsta má rozhodně něco do sebe, jen je potřeba modlitbičky zkonzumovat včas, protože nemají na rozdíl od průmyslově vyráběných perníků příliš dlouhou trvanlivost.

Zdroje: Miletin, Oplatky-trubicky, Cuketka

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč