O oblíbenosti chmelového nápoje u Čechů svědčí i fakt, že se v Česku rozrůstají minipivovary. Ty nabízejí různé pivní speciály a pochoutky. Ať už se jedná o piva pšeničná, ovocná, nepasterizovaná či nefiltrovaná, vybere a pochutná si dnes již opravdu každý.
Na našem území se nachází přes 500 minipivovarů rodinného typu, které nabízejí regionální pivo. Alespoň takové byly údaje Českomoravského svazu minipivovarů ke konci roku 2022.
Většinou pivo můžete ochutnat přímo v místním minipivovaru, popřípadě v hospodě s vlastní značkou piva. Minipivovary a hospody pak nabízejí možnost koupit si pivo i domů – a to jak v PET lahvích, tak i v těch skleněných. Obojí bývá opatřeno etiketou s názvem piva a dalšími náležitostmi.
- Jako minipivovar se označuje zařízení, kde se vyprodukuje do 10 tisíc hektolitrů piva ročně.
Pojďme si představit dva české a dva moravské minipivovary.
Jihočeský kraj: Navštivte krásy Šumavy a Šumavský pivovar Vimperk
Šumavský pivovar Vimperk vznikl v roce 2010, a navazuje tak na tradici vaření piva ve Vimperku.
Nabídka piv je široká, najdete zde klasicky vařená, nefiltrovaná a nepasterizovaná piva českého typu – a to světlá, polotmavá i tmavá. Z ochucených piv se nabízí medové, zázvorové či ibiškové. Ochutnat můžete i piva pšeničná, Märzenbier, sedmisladový speciál či piva typu Bock.
-
Minipivovar s pivnicí nabízí i možnost prohlídek.
-
Od roku 2018 je v nabídce také řada piv typu australský ALE – ta se zde vaří ve spolupráci s australským minipivovarem.
-
V letech 2011–2018 získal pivovar 6x ocenění Jarní cena českých sládků na Zvíkově.
Jihomoravský kraj: Nejen úrodné vinice, ale i lahodné pivo z pivovaru Mazák
Pivovar Mazák s. r. o. najdete v Dolních Bojanovicích a vznikl v roce 2011. Pivo se zde vyrábí klasickou technologií a využívají se jen přírodní suroviny, tedy voda, kvasnice, chmel a slad.
Ochutnat můžete klasické ležáky českého i německého stylu, svrchně kvašená piva typu ALE a například i piva Mazák Cherry Sour, což je kyseláč s višňovým pyré, Mazák Coffee Stout 12°, v němž se maceruje káva z lokální kyjovské pražírny ZRNA, či Uroboros (Session Pale Ale).
-
Pivo z tohoto pivovaru je nefiltrované a nepasterizované.
Karlovarský kraj: Pivovar Permon Sokolov aneb z garáže do kláštera
Pivovar Permon vznikl v Lomnici u Sokolova v roce 2006 (minipivovarnictví tehdy bylo v začátcích) – a to doslova v garáži jednoho rodinného domu, kde si svůj sen splnil kybernetik Ladislav Sás. Sládkem se stal jeho zeť, který také nepocházel z pivovarského prostředí.
Z piv se nabízí například Kančí ležák, Těhotná 13° (světlý speciál), či IPL United, což je India Pale Lager (světlý ležák).
-
První technologie byla vytvořena přímo pro prostory garáže a denně se zde vyrobilo maximálně 100 litrů piva.
-
Pivo bylo tak oblíbené, že v roce 2009 došlo k rozšíření. Tehdy se denně vyrobilo 750 litrů piva.
-
Oblíbenost stále rostla, a tak v roce 2011 přesídlil pivovar do Kapucínského kláštera v Sokolově, kde vařili 1 500 litrů piva denně.
-
Od roku 2011 se v pivovaru vyprodukuje ročně 40 různých piv, čímž si minipivovar zasloužil ocenění Craft Brewery.
Moravskoslezský kraj: Moravské speciály z Frýdku-Místku
Pivovárek Morava začal svou historii psát v roce 2013 v místě bývalé restaurace Morava ve Frýdku-Místku. To byl i důvod k pojmenování nově vzniklého minipivovaru.
Hlavními značkami z frýdecko-místecké Moravy jsou nyní Morava světlá 12° a Morava polotmavá 11°. Ochutnat můžete ale také piva Frýdečák a Místečák (obě piva jsou spodně kvašené ležáky), pro znalce kultovního seriálu „Červený trpaslík“ je tu pivo Lister (svrchně fermentovaný Irish Red Ale) a pro milovníky ovocně laděných speciálů se nabízí Morava Cherry (letní varianta spodně kvašeného piva, které je obohacené koncentrovaným cherry likérem).
-
Minipivovar je součástí hospůdky, která spadá do celorepublikové sítě Šatlava, ale pivo se nedistribuuje jen sem. Ochutnat ho můžete v různých zařízeních po celé severní Moravě, a dokonce lze pivo z tohoto minipivovaru sehnat i v Praze.
-
Pivovárek produkuje především tradiční česká piva. Ta jsou ovšem doplněna o nejrůznější speciály.
Zajímavosti: Jak mají Češi rádi minipivovary?
Českomoravský svaz minipivovarů sdružuje minipivovary z celé České republiky, a dokonce se mimo jiného podílí i na vzdělávání budoucích sládků.
-
Počet minipivovarů stále stoupá, zatímco ke konci roku 2022 jich bylo evidováno 505, podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR bylo v roce 2017 minipivovarů 370. Zde jde vidět, že obliba je veliká.
-
Ačkoli (nejen) vlivem covidu některé minipivovary končily, stále jich více vzniká než zaniká, a to i navzdory zdražování piva.
-
Ještě před časem si odborníci mysleli, že 500 minipivovarů bude strop, který Česká republika unese, nyní se však hovoří už o metě 1 000 pivovarů.
-
Během první republiky (1918–1938) na našem území působilo 1 400 pivovarů.