Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Miso polévka ke snídani? Ano! Zahřeje, nastartuje metabolismus a dodá energii. Vykročte do nového dne s lžící v ruce

Japonská polévka miso s mořskou řasou wakame
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ráno je pro většinu z nás chvíle, kdy se ještě rozespalí snažíme najít kávovar a rozhodujeme se, zda si dáme raději rohlík s máslem nebo cereálie. Co kdybychom vám ale nabídli polévku? Možná to zní nezvykle, ale polévka ke snídani rozhodně není módní výstřelek. Je to dávná tradice, kterou lidé po celém světě znovu objevují.

„Polévka po ránu? To jako vážně?“ Ano, vážně. A ne, nepřeháníme. Zkuste si představit, jak si ráno místo klasického pečiva a kávy dopřejete voňavou miso polévku.

  • Je zdravá a plná chuti umami, která vás okamžitě probudí a povzbudí. Navíc miso pasta, základ této japonské klasiky, obsahuje probiotika, která podporují trávení a imunitu – umíte si snad představit lepší start nového dne?

Proč si dát polévku po ránu?

Jednou za čas, proč ne... Ale proč zařadit polévku do každodenní ranní rutiny? Představte si to – venku je chladno, vy vstáváte a první, co vás čeká, je voňavá miso polévka nebo teplý kuřecí vývar. Už jen ta představa zahřeje na duši, že? Polévka má totiž hned několik trumfů v rukávu: hydratuje, dodává tělu potřebné živiny a nastartuje metabolismus.

  • A hlavně – nezaplácne vás jako klasické těžké snídaně a nemáte do hodiny hlad, jako tomu bývá v případě sladkých snídaní.

Co na to tradice?

Zatímco v Evropě jsme ráno zvyklí mazat si chleba nebo vařit kaše, v Asii je polévka ke snídani naprosto běžnou záležitostí.

  • Japonci nedají dopustit na miso polévku – lehkou, plnou umami a probiotik, která prospívají trávení.
  • Vietnamci se zase s nadšením pustí do voňavé pho plné čerstvých bylinek a rýžových nudlí.

A co my? Ano, je pravda, že si občas dáme po náročné noci česnečku, ale to se jako snídaňový zvyk počítat nedá.

Možná je čas vzít si příklad z jiných kultur a vykročit do nového dne s lžící v ruce. Polévka ke snídani je totiž skvělý způsob, jak začít den s plným žaludkem, energií a pořádnou dávkou chutí!

Jak připravit miso polévku ke snídani

Nemusíte se bát, že budete muset vstávat hodinu před rozbřeskem: pokud budete dobře připraveni, miso polévku uvaříte za 10 minut.

  • Na základ miso polévky ke snídani vám postačí jednoduchý zeleninový vývar, klidně připravený ze slupek, odřezků a natí zeleniny. Tyto zbytky můžete průběžně sbírat a skladovat v krabičce v lednici nebo v mrazáku.
  • Až budete mít dostatek odřezků, přidejte k nim pár kuliček pepře, nového koření a bobkový list (případně také česnek, kousek zázvoru nebo mořskou řasu) a připravte z nich zeleninový vývar. Nesolte. Vývar přeceďte, rychle zchlaďte a skladujte v lednici, nebo ho rozdělte na porce a zmrazte.
  • Takto připravený základ stačí ráno jen ohřát. Přidejte k němu pár kousků zeleniny, například půl mrkve, růžičky brokolice, kapustičky, pórek nebo celer – zkrátka to, co máte zrovna v lednici, a krátce povařte.
  • Polévku poté odstavte, vmíchejte 1–2 lžičky miso pasty a nechte dojít. K dokonalosti vývar dotáhne posypka z čerstvých natí nebo sezamového gomasia. Pokud polévka potřebuje dosolit, přidejte kapku sojové omáčky tamari.

TIP: Máte-li obavy, že vás jednoduchý zeleninový vývar nezasytí, přidejte na konci vaření hrst vlasových rýžových nudlí a nechte je dojít v horké polévce. Můžete přidat i tofu, které dodá bílkoviny.

Miso pasta pomáhá dochutit jídlo a prospívá zdraví

Základem tradiční miso pasty jsou fermentované sojové boby, ale mohou to být i jiné luštěniny – na trhu najdete miso hrachové, čočkové i cizrnové. Někdy se přidává i obilovina, jako je rýže, ječmen nebo pohanka. Miso poté zraje v dřevěných sudech společně s fermentačním činidlem.

Podle toho, z čeho je miso vyrobeno a jak dlouho probíhá kvašení, se mění barva a chuť výsledné pasty. Chuťově se pasty výrazně liší. Pokud s misem začínáte, zkuste nejdříve světlejší a jemnější verze, například z jáhel. I ty vám dodají spoustu vitamínů a minerálů a po ránu nastartují metabolismus.

Miso můžete použít k ochucení polévek, pomazánek i omáček a kuchaři s ním experimentují i při přípravě dezertů: my máme rádi karamelky s miso pastou.

Zdroj: Wikipedia, Apetit 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín