Nová registrace Zapomenuté heslo

Monkey Bread: Efektní dezert z kynutého těsta s vůní skořice, který zvládnou i začátečníci

4. 1. 2025
Monkey bread
Shutterstock

Voní po skořici, chutná jako karamelové nebe a mizí ze stolu rychlostí blesku. Monkey Bread, známý také jako „opičí chléb“, je dezert, který přirozeně spojuje všechny kolem stolu. Jeho sladká vůně a křupavá karamelová kůrka přímo lákají k tomu, abyste si utrhli další kousek – a pak ještě jeden, a ještě jeden… no, však sami uvidíte.

Monkey Bread se skládá z malých kuliček kynutého těsta, které se před pečením obalí v másle, skořici a cukru. Po upečení vznikne sladké pečivo s křupavou karamelovou kůrkou a vůní, která zaplní celý dům a zaručeně přiláká každého ke stolu.

S opicemi nemá zábavný název tohoto dezertu moc společného. Vznikl pravděpodobně díky způsobu, jakým se jí – odtrháváte si jednotlivé kousky těsta prsty, stejně jako opice uzobávají potravu.

Skořicoví šneci

Skořicoví šneci

< 90 min
4(576x)
Přečíst recept

Historie, která voní skořicí

Kořeny Monkey Bread sahají pravděpodobně do Evropy, kde podobné pečivo najdeme třeba v Maďarsku jako arany galuska (zlaté knedlíky). Tento recept si přivezli maďarští imigranti do Ameriky, kde se začal postupně měnit a získávat svou dnešní podobu.

V 50. a 60. letech minulého století si Monkey Bread získal popularitu díky kuchařkám Betty Crocker. V 80. letech už voněl téměř v každé americké domácnosti, a dnes dobývá srdce milovníků sladkého po celém světě.

Trhací chleba se šalvějí, špekem a pečeným česnekem

< 60 min
4.2(51x)
Přečíst recept

Proč ho zkusit?

  1. Monkey Bread zvládnete připravit i bez velkých cukrářských zkušeností. Stačí pár základních surovin a vůně čerstvě upečeného dezertu vás odmění i za minimální úsilí.
  2. Tento dezert je jako stvořený pro společné chvíle. Každý si tak může utrhnout svůj kousek a užít si sladkou chvíli u jednoho stolu se svými blízkými.
  3. Milujete čokoládu? Přidejte ji. Máte chuť na něco slaného? Zkuste verzi s česnekem a sýrem. Monkey Bread se přizpůsobí vašim chutím i fantazii.

Jak si Monkey Bread připravit?

Suroviny: 500 g základního kynutého těsta, 100 g rozpuštěného másla, 150 g cukru (krystalového nebo třtinového), 1 PL mleté skořice, špetka soli

Postup:

  1. Těsto nakrájejte na menší kousky a vytvarujte kuličky.
  2. Každý kousek těsta obalte v rozpuštěném másle a poté ve směsi cukru a skořice.
  3. Kousky těsta naskládejte do vymazané bábovkové formy.
  4. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 30–35 minut, dokud není povrch zlatý.
  5. Po upečení nechte chvíli zchladnout na mřížce, otočte formu a servírujte ještě teplé.

Sladký chlebíček s pomeranči a brusinkami

4.2(24x)
Přečíst recept

Sladká i slaná varianta

Sedět u stolu, odtrhávat si voňavé kousky těsta a užívat si chvíle s blízkými – to je jeho pravé kouzlo. Ať už ho připravíte na snídani, brunch nebo jako dezert k odpolední kávě, Monkey Bread si zamiluje celá rodina.

Zdroj: Wikipedia, Apetit, 

Sdílet článek

Kynuté těsto Sladké pečení

Související články