Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mortadella: Klasický italský salám se hodí k pečivu i těstovinám. Jeho výrobu chrání Evropská unie

Mortadela
ZDROJ: https://pixabay.com
sdílet:

Boloňská mortadela nebo také mortadella di Bologna pochází, jak už název napovídá, z Itálie. Její historie je bohatá, její původ se totiž datuje ažk počátkům letopočtu. Italové na ni nedají dopustit.Jí ji jen tak nebo z ní připravují různá studená jídla. 

Tradiční uzenina s chráněným zeměpisným označením

Chuť jemného vepřového salámu se stala natolik oblíbenou, že byl v roce 1661 v Itálii ustanoven zákon, který definoval přesný pracovní proces jeho výroby. Při jeho nedodržení mohl být člověk obviněn z padělání mortadely a hrozilo mu dokonce i vězení.

  • V roce 1998 získala mortadella ochrannou známku vydávanou Evropskou unií. Chráněné zeměpisné označní u potravin zdůrazňuje vztah mezi konkrétní zeměpisnou oblastí a názvem produktu. To vše za předpokladu, že výrobek má určitou kvalitu, pověst nebo jiné vlastnosti, které lze přičíst konkrétní lokalitě. 

Muškátový oříšek i koriandr 

Na výrobu mortadely je potřeba nadrobno namleté vepřové maso, a to jak část libová, tak i ta prorostlá. Do připravené hladké směsi se přidávají kostky tuku – většinou z krku, a to minimálně 15 % z celkového objemu.  V klasické verzi salámu naleznete ještě sůl a pepř. Připravenou a okořeněnou směsí se plní střívko, ve kterémm se vaří a následně zchladí.

Variant, jak tuto klasickou italskou dobrotu jíst, existuje celá řada. Nejlépe si vychutnáte mortadelu jen tak s bílým pečivem. Často bývá součástí degustačních prkének.

  • Na degustační prkénko k ní můžete přidat například pancettu, prosciutto crudo či salsicciu.
  • Vše můžete skvěle doplňují italské sýry jako parmazán, pecorino, gorgonzola, burrata a mozzarella.
  • S dobrou bagetou a olivovým olejem budete mít chuť Itálie zcela zaručenou i doma.

Vyzkoušet můžete i obložené pečivo. Chuť mortadely vynikne například v kombinaci s rajčaty a mozzarellou a opečeným toastovým chlebem. Zajímavou a neotřelou kombinaci dokážete vytvořit také s olivami a rukolou a doplněnou ještě originální zálivkou z olivového oleje, balzamikového octa a česneku.

Skryt pre seznam

Originálně ochutí i teplá jídla

Pokud studená kuchyně není úplně váš styl, ani tepelná úprava není pro mortadelmu problém.

Za zkoušku stojí calzonevariace italské kapsy, kdy do těsta na pizzu ukryjete brokolici, sýr, zakysanou smetanu a oblíbenou italská uzeninu. Takto zapečený bochánek můžete podávat jak teplý, tak studený.

Pizza s mortadellou a buratou posypaná pistáciovými oříšky patří mezi oblíbené

Mortadelu lze bez problému připravit i k obědu, a to například s těstovinami. Kombinace s bílými fazolemi a bílým vínem vás jistě ohromí. 

Zdroj: Italian Food ExcellenceRoma.dalbologneseVeroni, Ministerstvo zemědělství ČR, Evropská komise

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín