Mozartovy koule (Mozartkugeln) jsou tradiční rakouská cukrovinka, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Tato čokoládová pochoutka s marcipánovým srdcem a vrstvou nugátu je politá jemnou tmavou čokoládou a zabalená do typického staniolu s portrétem Wolfganga Amadea Mozarta. Delikatesa pochází ze Salzburgu, rodného města slavného skladatele, a představuje dokonalý suvenýr z této oblasti.
Mozartovy koule si získaly oblibu po celém světě a dodnes jejich popularita neklesá. Ale víte, že jejich historie sahá až do 19. století a je úzce spjatá se Salzburgem, rodným městem geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta? Pokud je milujete, ale do Salzburgu se nechystáte, máme pro vás dobrou zprávu: díky našemu receptu je zvládnete připravit i doma. Zkuste je letos jako netradiční nepečené vánoční cukroví a je více než jisté, že budou mít úspěch!
Mistrovské dílo ruční práce
V roce 1890 vytvořil salcburský cukrář Paul Fürst první Mozartovy bonbony, které později přejmenoval na Mozartovy koule. Cukrovinka dostala jméno na počest jeho slavného krajana a od samého začátku byla její přípravě věnována mimořádná péče. Kombinace marcipánu, nugátu a kvalitní čokolády, zpracovávaná výhradně ručně, se rychle stala hitem. Fürstův recept byl tak jedinečný, že ho přihlásil na světovou výstavu v Paříži v roce 1905, kde získal zlatou medaili.
-
I dnes se v rodinné firmě Fürst, která stále sídlí v Salzburgu, vyrábějí pravé Mozartovy koule podle původního receptu.
-
Ruční výroba trvá až tři dny, což z každé koule činí malé umělecké dílo.
-
Ve chvíli, kdy se marcipánová koule obalí nugátem, položí se na dřevěnou podložku a přelije čokoládou. Místo, kam se poleva nedostala, se dodatečně potře čokoládou a koule se zabalí do staniolu.
-
Staniol, do něhož se balí původní cukrovinka, má stříbrno-modrou barvu.
-
Firma Fürst ročně vyrobí cca 1,4 milionu Mozartových koulí.
Spor o název Mozartovy koule
Popularita Mozartových koulí přinesla nejen slávu, ale i právní spory. Jakmile Fürstovy koule dosáhly mezinárodního uznání, začaly je napodobovat další cukrárny a postupně se začaly vyrábět průmyslově. Název Mozartovy koule se tak stal předmětem sporů.
-
Nakonec bylo rozhodnuto, že pouze výrobky firmy Fürst mohou být označovány jako Originální Mozartovy koule (Original Mozartkugeln).
-
Ostatní cukrárny a průmysloví výrobci, kteří začali koule vyrábět masově, museli zvolit názvy jako Echte Mozartkugeln (Pravé Mozartovy koule) nebo jiné varianty.
Co je uvnitř Mozartových koulí?
Mozartovy koule nejsou jen obyčejnou čokoládovou pralinkou – jsou dokonalou harmonií několika vrstev chutí. Jádro cukrovinky tvoří pistáciový marcipán, který je obalený jemným nugátem a nakonec zalitý kvalitní tmavou čokoládovou polevou. Moderní průmyslové verze mohou obsahovat různé přísady a často se také liší kvalitou. Chcete-li zažít autentickou chuť, vyplatí se sáhnout po ručně vyráběné variantě přímo od firmy Fürst.
Jak Mozartovy koule připravit doma?
Na cca 35 kuliček budete potřebovat: 100 g loupaných mandlí, 80 g blanšírovaných pistácií, 180 g moučkového cukru + na poprášení rukou, 3 lžíce kondenzovaného mléka, 2 lžíce griotky, pár kapek mandlového extraktu, 150 g nugátu
Na dokončení: 200 g 70% tmavé čokolády, 35 celých pistácií
TIP: Griotku můžete nahradit amarettem, případně zcela vynechat.
Postup:
- Poprašte si ruce cukrem a z nugátu vytvarujte 35 malých kuliček. Pracujte co nejrychleji, nugát má tendenci se roztápět. Nugátové kuličky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a na chvíli je dejte do mrazáku.
- Mandle s pistáciemi rozmixujte najemno a promíchejte s moučkovým cukrem. Přidejte kondenzované mléko, griotku i mandlový extrakt a vypracujte kompaktní hmotu.
- Každou nugátovou kuličku obalte v pistáciovo-marcipánové hmotě a opět uložte do mrazáku.
- Nad vodní párou rozpusťte v misce čokoládu.
- Kuličku napíchněte na špejli, namočte v čokoládě a nechejte okapat na mřížce. Špejli poté opatrně vytáhněte, do vzniklého otvoru kápněte čokoládu a zakryjte pistácií.
- Každou kouli vložte do papírového košíčku a uchovávejte v chladu.
TIP: Pokud nemáte rádi nugát, tvarujte kuličky přímo z pistáciovo-mandlové hmoty, obalte je v drcených pistáciích, mandlích či kakaových bobech smíchaných s kakaem holandského typu.
Zdroje informací: časopis Apetit, handelsblatt, t-online-business, sueddeutsche