Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Můžete jíst sedmikrásky? Ano! Jsou chutné, zdravé a skvělé nejen do salátů

Můžete jíst sedmikrásky? Ano! Jsou chutné, zdravé a skvělé nejen do salátů
sdílet:

Malé, něžné a přitom tak zajímavé – sedmikrásky nejsou jen ozdobou louky, ale i skvělou surovinou do kuchyně! Víte, že jejich květy, listy i stonky jsou jedlé? A že mají nejen jemnou, lehce oříškovou chuť, ale i řadu zdravotních benefitů? Pokud jste si doteď mysleli, že sedmikrásky patří jen do herbáře, je na čase je vyzkoušet i na talíři.

Sedmikrásky nejsou jen obyčejné květiny, které zdobí louky a trávníky. Můžete je sníst! Přidají šmrnc salátům, polévkám, dezertům, ozdobí i luxusní dorty – a navíc jsou plné chuti. Víte, že tato malá květina má i svou vlastní historii?

  • Už v roce 1753 ji švédský přírodovědec Carl Linné zařadil mezi rostliny s oficiálním latinským názvem Bellis perennis – což doslova znamená „krásná a věčná“. Inu, sedmikráska věděla, jak se stát nesmrtelnou!

Krása, která chutná

Sedmikrásky mají jemně oříškovou a lehce kořeněnou chuť, která doplní sladká i slaná jídla. Rozhodně se nemusíte bát, že by byly příliš výrazné – spíš dodají jídlu nečekanou svěžest a jemné křupnutí.

  • Sedmikráska je jedlá od květu až po listy a stonky!  
  • Reaguje na počasí: sedmikrásky se otevírají při východu slunce a zavírají, když se blíží déšť nebo noc. Pokud je natrháte ráno nebo dopoledne, zůstanou déle svěží.

Jak správně sbírat sedmikrásky?

Rozhodli jste se nasbírat sedmikrásky a pustit se do vaření? Skvělý nápad! Jen si dejte pozor, kde je sbíráte – nejlepší jsou ty z čistých luk, zahrad nebo ekologických oblastí, kde nehrozí znečištění výfukovými plyny nebo postřiky. Vyhněte se parkům a městským trávníkům, kde se často seče nebo chodí psi. A jak na to?

  • Kdy? Nejlepší doba ke sběru je dopoledne, kdy jsou květy čerstvě otevřené a plné chuti.
  • Kde? Hledejte sedmikrásky na loukách, zahradách a vyhněte se rušným silnicím a městským parkům.
  • Jak skladovat? Po nasbírání je uchovávejte v chladu a suchu, ideálně v papírovém sáčku, kde mohou dýchat. V lednici vydrží čerstvé až několik dní.
  • Jak sušit? Květy rozložte na síto nebo bavlněný hadřík a nechte je přirozeně sušit na vzdušném, stinném místě. Tak si uchovají barvu i aroma.

Jak sedmikrásky využít v kuchyni?

Sedmikrásky dokážou zpestřit jídlo nejen vzhledem, ale i chutí. Skvěle se hodí jak do slaných, tak sladkých pokrmů. Inspirujte se těmito tipy:

  • Saláty a chlebíčky: Čerstvé květy sedmikrásky dodají jarním salátům a chlebíčkům svěží a jemně pikantní chuť.
  • Polévky: Přidejte sedmikrásky těsně před podáváním do vývarů nebo krémových polévek. Nejenže ozdobí talíř, ale také podtrhnou chuť pokrmu.
  • Dezerty: Posypte jimi dorty, muffiny nebo sušenky. Pokud je potřete bílkem a obalíte v moučkovém cukru, získáte elegantní jedlé květy na ozdobu.
  • Domácí limonády a sirupy: Z čerstvých květů lze připravit osvěžující sirup, který můžete použít do limonád nebo jako sladidlo do čaje.
  • Bylinkové máslo nebo pomazánky: Smíchejte jemně nasekané sedmikrásky s máslem nebo tvarohem a vytvořte lahodnou pomazánku na pečivo.

Léčivé vlastnosti sedmikrásek

Sedmikrásky nejsou jen krásné na pohled, ale mají i léčivé účinky, které se využívají v lidové medicíně.

  • Podporují trávení: mají mírně detoxikační účinky a pomáhají při nadýmání.
  • Zklidňují dýchací cesty: čaj ze sedmikrásek usnadňuje vykašlávání a pomáhá při nachlazení.
  • Ulevují pleti: sedmikráskový odvar je skvělý na akné, ekzémy nebo podrážděnou pokožku.
  • Pomáhají při bolestech hlavy: sedmikráskový čaj nebo obklady dokážou zmírnit migrény.

Tip: Chcete si připravit domácí léčivý čaj? Zalijte 2 lžičky čerstvých květů 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat.

Sedmikrásky v kuchyni: Malé kvítky s mnoha možnostmi využití

Jsou jedlé, dekorativní a přidají pokrmům nejen na kráse, ale osvěží i jejich chuť. Ať už je použijete do salátu, bylinkového másla nebo jen tak na ozdobu, přinesou na váš stůl kousek přírody. Až příště půjdete kolem rozkvetlé louky, nezapomeňte si pár kvítků utrhnout. V kuchyni se pro ně vždycky najde místo!

Zdroj: lemenu.ch, Wikipedia, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín