
Francouzská studená omáčka, která dokáže vylepšit grilování a dochutit mnohá jídla — tím vším je majonéza. Její obliba je v česku velmi vysoká, doma si ji ale dělá jen málokdo. Přitom příprava majonézy z vařených vajec není vůbec složitá.
Studená omáčka od svého vzniku zřejmě na území Franice v 18. století získala na popularitě po celém světě. Z majonézy (mayonnaise) vycházejí další studené omáčky jako je tatarská omáčky neboli tatarka, česneková aioli, dresink na Caesar salát nebo remuláda.
Na klasickou majonézu je zapotřebí především olivový olej a syrový žloutek. Obě tyto suroviny se musí zašlehávat velice opatrně, jinak se může omáčka srazit.
Relativně složitý proces přípravy, během kterého se za stálého šlehání žloutků nebo celých vajec přilévá olej, může někoho od výroby domácí majonézy odradit. Stejně jako fakt, že je potřeba použít syrová vejce, která ve vedrech vzbuzují obavu z nákazy.
Příprava není složitá
Řešením zdravotních obav je ale až překvapivě jednoduché. Výborná majonéza se totiž dá udělat i z vařených vajec. Jejím bonusem navíc je, že k její výrobě není potřeba tolik oleje jako u té tradiční.
Na jednu misku majonézy budete potřebovat:
- 2 vařená vejce, která nasekejte nadrobno. Poté je vložte do mixéru a přilijete k nim 50 ml mléka a 1 lžičku plnotučné hořčice a stejné množství octa. Můžete použít klasický, ale i vinný či jablečný ocet.
- Následně vše okořeníte solí, pepřem a špetkou cukru. Celou směs vložíte do mixéru a postupně k ní přilévejte olivový olej, slunečnicový či řepkový. Použijete ho zhruba polévkovou lžíci.
- Důležité je lít ke žloutkům olej pomalu a sledovat konzistenci. Ale nemusíte se tohoto manévru příliš obávat, jak jsme již uvedli výše, tento druh majonézy je mnohem méně náchylný ke zdrcnutí.
Vytvořit můžete bramborový salát i wasabi tatarku
Pokud vám hustota a jemnost majonézy přijde v pořádku, stačí jen ještě naposledy ochutnat a popřípadě dochutit. Tím je vaše cesta za skvělou majonézou u konce. Nyní už zaleží jen na vás, jak ji využijete.
- Krom klasického bramborového salátu ji můžete využít k přípravě dipů a ochucených majonéz.
- Vyzkoušet totiž můžete česnekovou majonézu, olivovou, či dokonce tu s příchutí křenu wasabi.
Zdroj: Dům & zahrada, Otma, Apetit