Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na menu první čínské restaurace v Československu byla polévka z vlaštovčích hnízd. Její šéfkuchař dnes pracuje v Hostivicích

Automat Koruna
ZDROJ: ČTK/Tachezy Jan
sdílet:

Dnes máme na výběr z více než dvou desítek tisíc restauračních zařízení, které nabízejí českou kuchyni, ale i velký výběr kuchyní ze všech koutů světa. Za socialismu se sem tam objevila kuchyně francouzská nebo čínská, převažovala ale tradiční česko-slovenská. Připravili jsme pro vás malé retro okénko do dob minulých, díky kterému můžete nahlédnout do restaurací, které se tehdy těšily popularitě.

Restaurační zařízení za socialismu spadala pod státní podnik Restaurace a jídelny (RaJ). Ten určoval čtyři cenové skupiny a následně jejich plošné ceny i otevírací dobu. Většina restaurací musela zavírat ve 22 hodin, výjimečně měl některý podnik otevřeno do půlnoci. Otevíralo se ale už v šest ráno (takzvané ‚uhlířské‘ podniky dokonce v 5), a to především kvůli dělníkům, kteří chodili na ranní polévku.

  • Valná většina restaurací se zaměřovala na česko-slovenskou kuchyni, některé na kuchyni východního bloku.
  • V podnicích první cenové skupiny, tedy v nejluxusnější třídě, jste mohli ochutnat kuchyni francouzskou.
  • V Praze byla třeba i jedna restaurace indická a čínská.

Čínská restaurace ve Vodičkově ulici

Jediná svého druhu, to byla tehdy čínská restaurace v pražské ulici Vodičkova 19. Restauraci založil roku 1958 spisovatel, malíř a diplomat Adolf Hoffmeister. V 50. letech pobýval pracovně v Paříži a New Yorku, kde mu čínská kuchyně zachutnala, a tak se ji rozhodl po příjezdu prosadit i v Praze.

S tím nebyl vzhledem k přátelským vztahům s Čínou problém, a tak se k nám brzy podařilo dostat autentické dekorace i suroviny potřebné k přípravě exotických pokrmů. Lekce čínské kuchyně tehdy dávali českým kuchařům přímo čínští mistři. 

  • Mezi speciality podniku patřila polévka z vlaštovčích hnízd. Pokrm se připravuje z hnízda rorýsovitých ptáků – salangany ostrovní. Ti hnízdo tvoří tak, že slepují chaluhy pomocí slin. Odtržené hnízdo se poté propláchne a uvaří z něj vývar.
  • Další specialitou podniku byly mořské okurky.
  • Šéfkuchaře tohoto legendárního podniku Vladimíra Suchého najdete dnes v čínské restauraci U Koruny v pražských Hostivicích.

U Kalendů

Restaurace U Kalendů na Rašínově nábřeží v Praze vznikla ještě před nástupem totalitního režimu. Podnik byl vyhlášený tím, že se zde teplá kuchyně začala podávat v brzkých ranních hodinách.

  • Lidé si pochutnávali na gulášové či dřšťkové polévce, mezi speciality patřily i vnitřnosti připravené na různé způsoby brzlík, žlázy, ledvinky, jazyk, hrudí.
  • V 70. letech se zde začal podávat smažák s vařeným bramborem, někdy i s domácími hranolky.
  • V roce 2021 podnik převzala síť vyhlášených podniků Ambiente.

Automat Koruna

Automat Koruna snad nemusíme dlouze představovat. Nedávno jsme ho zmiňovali v článku o historii rychlého občerstvení v Čechách. Na Václavském náměstí se objevil v roce 1931 a nad obloženým chlebíčkem se zde scházeli studenti i známí herci.

  • A proč se tehdy některým bistrům říkalo automaty? Protože si v nich zákazníci mohli dát točenou limonádu do mosazného kelímku a chlebíček z automatu.

Alcron 

Zdi jednoho z nejstarších hotelů v Praze byly často svědky rozhovorů plných přísně tajných informací. Menu (často francouzská kuchyně) v restauraci si mohl dovolit málokdo, ale pokud jste se v Alcronu ocitli, možná vedle vás seděli komunističtí agenti, hollywoodské hvězdy nebo diplomaté. Za jeho otevřením v roce 1932 stojí stavební inženýr a podnikatel Alois Krofta (AL-ois KRO-fta).

  • Potom, co komunisté hotel Alcron znárodnili, Alois Krofta zemřel.
  • V Alcronu jsou dvě restaurace Alcron a La Rotonde.

Mezi další populární podniky té doby patří například restaurace U Pinkasů, U Zlatého Tygra, restaurace Zlatá Praha v hotelu InterConitental nebo v hotelu Paříž.

Zdroje informací: web hotelu Alcron, Novinky, web Ambiente, Aktuálně

Restaurační zařízení za socialismu spadala pod státní podnik Restaurace a jídelny (RaJ). Ten určoval čtyři cenové skupiny a následně jejich plošné ceny i otevírací dobu. Většina restaurací musela zavírat ve 22 hodin, výjimečně měl některý podnik otevřeno do půlnoci. Otevíralo se ale už v šest ráno (takzvané ‚uhlířské‘ podniky dokonce v 5), a to především kvůli dělníkům, kteří chodili na ranní polévku.

  • Valná většina restaurací se zaměřovala na česko-slovenskou kuchyni, některé na kuchyni východního bloku.
  • V podnicích první cenové skupiny, tedy v nejluxusnější třídě, jste mohli ochutnat kuchyni francouzskou.
  • V Praze byla třeba i jedna restaurace indická a čínská.

Čínská restaurace ve Vodičkově ulici

Jediná svého druhu, to byla tehdy čínská restaurace v pražské ulici Vodičkova 19. Restauraci založil roku 1958 spisovatel, malíř a diplomat Adolf Hoffmeister. V 50. letech pobýval pracovně v Paříži a New Yorku, kde mu čínská kuchyně zachutnala, a tak se ji rozhodl po příjezdu prosadit i v Praze.

S tím nebyl vzhledem k přátelským vztahům s Čínou problém, a tak se k nám brzy podařilo dostat autentické dekorace i suroviny potřebné k přípravě exotických pokrmů. Lekce čínské kuchyně tehdy dávali českým kuchařům přímo čínští mistři. 

  • Mezi speciality podniku patřila polévka z vlaštovčích hnízd. Pokrm se připravuje z hnízda rorýsovitých ptáků – salangany ostrovní. Ti hnízdo tvoří tak, že slepují chaluhy pomocí slin. Odtržené hnízdo se poté propláchne a uvaří z něj vývar.
  • Další specialitou podniku byly mořské okurky.
  • Šéfkuchaře tohoto legendárního podniku Vladimíra Suchého najdete dnes v čínské restauraci U Koruny v pražských Hostivicích.

U Kalendů

Restaurace U Kalendů na Rašínově nábřeží v Praze vznikla ještě před nástupem totalitního režimu. Podnik byl vyhlášený tím, že se zde teplá kuchyně začala podávat v brzkých ranních hodinách.

  • Lidé si pochutnávali na gulášové či dřšťkové polévce, mezi speciality patřily i vnitřnosti připravené na různé způsoby brzlík, žlázy, ledvinky, jazyk, hrudí.
  • V 70. letech se zde začal podávat smažák s vařeným bramborem, někdy i s domácími hranolky.
  • V roce 2021 podnik převzala síť vyhlášených podniků Ambiente.

Automat Koruna

Automat Koruna snad nemusíme dlouze představovat. Nedávno jsme ho zmiňovali v článku o historii rychlého občerstvení v Čechách. Na Václavském náměstí se objevil v roce 1931 a nad obloženým chlebíčkem se zde scházeli studenti i známí herci.

  • A proč se tehdy některým bistrům říkalo automaty? Protože si v nich zákazníci mohli dát točenou limonádu do mosazného kelímku a chlebíček z automatu.

Alcron 

Zdi jednoho z nejstarších hotelů v Praze byly často svědky rozhovorů plných přísně tajných informací. Menu (často francouzská kuchyně) v restauraci si mohl dovolit málokdo, ale pokud jste se v Alcronu ocitli, možná vedle vás seděli komunističtí agenti, hollywoodské hvězdy nebo diplomaté. Za jeho otevřením v roce 1932 stojí stavební inženýr a podnikatel Alois Krofta (AL-ois KRO-fta).

  • Potom, co komunisté hotel Alcron znárodnili, Alois Krofta zemřel.
  • V Alcronu jsou dvě restaurace Alcron a La Rotonde.

Mezi další populární podniky té doby patří například restaurace U Pinkasů, U Zlatého Tygra, restaurace Zlatá Praha v hotelu InterConitental nebo v hotelu Paříž.

Zdroje informací: web hotelu Alcron, Novinky, web Ambiente, Aktuálně

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč