Dnes máme na výběr z více než dvou desítek tisíc restauračních zařízení, které nabízejí českou kuchyni, ale i velký výběr kuchyní ze všech koutů světa. Za socialismu se sem tam objevila kuchyně francouzská nebo čínská, převažovala ale tradiční česko-slovenská. Připravili jsme pro vás malé retro okénko do dob minulých, díky kterému můžete nahlédnout do restaurací, které se tehdy těšily popularitě.
Restaurační zařízení za socialismu spadala pod státní podnik Restaurace a jídelny (RaJ). Ten určoval čtyři cenové skupiny a následně jejich plošné ceny i otevírací dobu. Většina restaurací musela zavírat ve 22 hodin, výjimečně měl některý podnik otevřeno do půlnoci. Otevíralo se ale už v šest ráno (takzvané ‚uhlířské‘ podniky dokonce v 5), a to především kvůli dělníkům, kteří chodili na ranní polévku.
- Valná většina restaurací se zaměřovala na česko-slovenskou kuchyni, některé na kuchyni východního bloku.
- V podnicích první cenové skupiny, tedy v nejluxusnější třídě, jste mohli ochutnat kuchyni francouzskou.
- V Praze byla třeba i jedna restaurace indická a čínská.
Čínská restaurace ve Vodičkově ulici
Jediná svého druhu, to byla tehdy čínská restaurace v pražské ulici Vodičkova 19. Restauraci založil roku 1958 spisovatel, malíř a diplomat Adolf Hoffmeister. V 50. letech pobýval pracovně v Paříži a New Yorku, kde mu čínská kuchyně zachutnala, a tak se ji rozhodl po příjezdu prosadit i v Praze.
S tím nebyl vzhledem k přátelským vztahům s Čínou problém, a tak se k nám brzy podařilo dostat autentické dekorace i suroviny potřebné k přípravě exotických pokrmů. Lekce čínské kuchyně tehdy dávali českým kuchařům přímo čínští mistři.
- Mezi speciality podniku patřila polévka z vlaštovčích hnízd. Pokrm se připravuje z hnízda rorýsovitých ptáků – salangany ostrovní. Ti hnízdo tvoří tak, že slepují chaluhy pomocí slin. Odtržené hnízdo se poté propláchne a uvaří z něj vývar.
- Další specialitou podniku byly mořské okurky.
- Šéfkuchaře tohoto legendárního podniku Vladimíra Suchého najdete dnes v čínské restauraci U Koruny v pražských Hostivicích.
U Kalendů
Restaurace U Kalendů na Rašínově nábřeží v Praze vznikla ještě před nástupem totalitního režimu. Podnik byl vyhlášený tím, že se zde teplá kuchyně začala podávat v brzkých ranních hodinách.
- Lidé si pochutnávali na gulášové či dřšťkové polévce, mezi speciality patřily i vnitřnosti připravené na různé způsoby – brzlík, žlázy, ledvinky, jazyk, hrudí.
- V 70. letech se zde začal podávat smažák s vařeným bramborem, někdy i s domácími hranolky.
- V roce 2021 podnik převzala síť vyhlášených podniků Ambiente.
Automat Koruna
Automat Koruna snad nemusíme dlouze představovat. Nedávno jsme ho zmiňovali v článku o historii rychlého občerstvení v Čechách. Na Václavském náměstí se objevil v roce 1931 a nad obloženým chlebíčkem se zde scházeli studenti i známí herci.
- A proč se tehdy některým bistrům říkalo automaty? Protože si v nich zákazníci mohli dát točenou limonádu do mosazného kelímku a chlebíček z automatu.
Alcron
Zdi jednoho z nejstarších hotelů v Praze byly často svědky rozhovorů plných přísně tajných informací. Menu (často francouzská kuchyně) v restauraci si mohl dovolit málokdo, ale pokud jste se v Alcronu ocitli, možná vedle vás seděli komunističtí agenti, hollywoodské hvězdy nebo diplomaté. Za jeho otevřením v roce 1932 stojí stavební inženýr a podnikatel Alois Krofta (AL-ois KRO-fta).
- Potom, co komunisté hotel Alcron znárodnili, Alois Krofta zemřel.
- V Alcronu jsou dvě restaurace Alcron a La Rotonde.
Mezi další populární podniky té doby patří například restaurace U Pinkasů, U Zlatého Tygra, restaurace Zlatá Praha v hotelu InterConitental nebo v hotelu Paříž.
Zdroje informací: web hotelu Alcron, Novinky, web Ambiente, Aktuálně
Restaurační zařízení za socialismu spadala pod státní podnik Restaurace a jídelny (RaJ). Ten určoval čtyři cenové skupiny a následně jejich plošné ceny i otevírací dobu. Většina restaurací musela zavírat ve 22 hodin, výjimečně měl některý podnik otevřeno do půlnoci. Otevíralo se ale už v šest ráno (takzvané ‚uhlířské‘ podniky dokonce v 5), a to především kvůli dělníkům, kteří chodili na ranní polévku.
- Valná většina restaurací se zaměřovala na česko-slovenskou kuchyni, některé na kuchyni východního bloku.
- V podnicích první cenové skupiny, tedy v nejluxusnější třídě, jste mohli ochutnat kuchyni francouzskou.
- V Praze byla třeba i jedna restaurace indická a čínská.
Čínská restaurace ve Vodičkově ulici
Jediná svého druhu, to byla tehdy čínská restaurace v pražské ulici Vodičkova 19. Restauraci založil roku 1958 spisovatel, malíř a diplomat Adolf Hoffmeister. V 50. letech pobýval pracovně v Paříži a New Yorku, kde mu čínská kuchyně zachutnala, a tak se ji rozhodl po příjezdu prosadit i v Praze.
S tím nebyl vzhledem k přátelským vztahům s Čínou problém, a tak se k nám brzy podařilo dostat autentické dekorace i suroviny potřebné k přípravě exotických pokrmů. Lekce čínské kuchyně tehdy dávali českým kuchařům přímo čínští mistři.
- Mezi speciality podniku patřila polévka z vlaštovčích hnízd. Pokrm se připravuje z hnízda rorýsovitých ptáků – salangany ostrovní. Ti hnízdo tvoří tak, že slepují chaluhy pomocí slin. Odtržené hnízdo se poté propláchne a uvaří z něj vývar.
- Další specialitou podniku byly mořské okurky.
- Šéfkuchaře tohoto legendárního podniku Vladimíra Suchého najdete dnes v čínské restauraci U Koruny v pražských Hostivicích.
U Kalendů
Restaurace U Kalendů na Rašínově nábřeží v Praze vznikla ještě před nástupem totalitního režimu. Podnik byl vyhlášený tím, že se zde teplá kuchyně začala podávat v brzkých ranních hodinách.
- Lidé si pochutnávali na gulášové či dřšťkové polévce, mezi speciality patřily i vnitřnosti připravené na různé způsoby – brzlík, žlázy, ledvinky, jazyk, hrudí.
- V 70. letech se zde začal podávat smažák s vařeným bramborem, někdy i s domácími hranolky.
- V roce 2021 podnik převzala síť vyhlášených podniků Ambiente.
Automat Koruna
Automat Koruna snad nemusíme dlouze představovat. Nedávno jsme ho zmiňovali v článku o historii rychlého občerstvení v Čechách. Na Václavském náměstí se objevil v roce 1931 a nad obloženým chlebíčkem se zde scházeli studenti i známí herci.
- A proč se tehdy některým bistrům říkalo automaty? Protože si v nich zákazníci mohli dát točenou limonádu do mosazného kelímku a chlebíček z automatu.
Alcron
Zdi jednoho z nejstarších hotelů v Praze byly často svědky rozhovorů plných přísně tajných informací. Menu (často francouzská kuchyně) v restauraci si mohl dovolit málokdo, ale pokud jste se v Alcronu ocitli, možná vedle vás seděli komunističtí agenti, hollywoodské hvězdy nebo diplomaté. Za jeho otevřením v roce 1932 stojí stavební inženýr a podnikatel Alois Krofta (AL-ois KRO-fta).
- Potom, co komunisté hotel Alcron znárodnili, Alois Krofta zemřel.
- V Alcronu jsou dvě restaurace Alcron a La Rotonde.
Mezi další populární podniky té doby patří například restaurace U Pinkasů, U Zlatého Tygra, restaurace Zlatá Praha v hotelu InterConitental nebo v hotelu Paříž.
Zdroje informací: web hotelu Alcron, Novinky, web Ambiente, Aktuálně