Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nakládaná červená řepa: skutečný zázrak v zavařovací sklenici, který vám ve spíži nesmí chybět

Nakládaná řepa
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Nakládaná červená řepa se v našich spížích objevuje už po generace. Její jemně sladká a zemitá chuť v kombinaci s octem a kořením umí oživit saláty, rozvonět sendviče a dát hlavním jídlům šmrnc. A když ji dobře ochutíte, máte vyhráno!

Prvním krokem k dokonalé nakládané červené řepě je výběr správné suroviny. Ideální jsou menší, pevné bulvy s intenzivní barvou, která slibuje plnou chuť. Když máte řepu připravenou, nastává čas pro voňavý nálev – základ úspěchu každé nakládané zeleniny. Ocet je samozřejmostí, ale co dál? Tajemství spočívá v kombinaci koření: bobkový list, nové koření, kuličky černého pepře nebo třeba kousek skořice.

Nebojte se sáhnout ani po netradičnějších surovinách, jako jsou čerstvý zázvor, ostrý křen, česnek nebo cibule. Samotné nakládání není složité. Řepu uvaříte do měkka, nakrájíte a zalijete ochuceným nálevem, který jí během pár dní v lednici propůjčí ten správný říz. Ať už ji přidáte do salátů, na chlebíčky nebo ji nabídnete jako pikantní přílohu, uvidíte, že domácí nakládaná řepa je nesrovnatelně lepší než ta z obchodu.

Základní recept na nakládanou červenou řepu

Budete potřebovat: 1 kg červené řepy, oloupané a nakrájené na tenké plátky nebo kostky, 200 ml jablečného nebo vinného octa, 500 ml vody, 100–150 g cukru (podle chuti), 1 polévková lžíce soli, 4 kuličky nového koření, 2–3 bobkové listy

Postup:

  1. Řepu můžete buď uvařit doměkka (asi 30 minut), nebo ji upéct v troubě pro výraznější chuť. Nechte ji vychladnout a poté nakrájejte na plátky či kostky.
  2. V hrnci smíchejte ocet, vodu, cukr, sůl a koření. Směs povařte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí a směs se neprohřeje. Koření můžete nechat v nálevu nebo nálev přecedit.
  3. Řepu naskládejte do steriluzovaných sklenic, přelijte nálevem a pevně zavíčkujte.
  4. Nechte alespoň týden odležet. Během této doby se chutě propojí a prohloubí.

Čím řepu dochutit? Vychytávky, které stojí za to vyzkoušet

  • Zázvor a řepa se výborně doplňují. Štiplavý nádech zázvoru vytvoří kontrast se sladkou chutí řepy.
  • Kopr a tymián mohou osvěžit chuť řepy, která se bude skvěle hodit do pomazánek i sendvičů.
  • Pokud máte rádi ostřejší chutě, přidejte malý kousek křenu. I trocha stačí k tomu, aby řepa získala intenzivní říz.
  • Skořice a hřebíček se hodí pro milovníky netradičních sladce kořeněných chutí. 
  • Kůra z pomeranče nebo citronu? Ale samozřejmě! Přihoďte ji nejlépe do sklenice se skořicí a hřebíčkem.

S čím nakládanou řepu kombinovat?

Možná jste nad tím nikdy takto nepřemýšleli, ale nakládaná řepa se skutečně hodí téměř ke všemu.

  • Sýryvýborně ladí s kozím sýrem, fetou nebo modrým sýrem. Můžete ji přidat do salátu nebo podávat samostatně jako chuťovku.
  • Pečeným masem – její sladko-kyselá chuť skvěle doplní pečené nebo grilované maso, ať už jde o hovězí, vepřové nebo drůbež.
  • Saláty – nakládanou řepu lze přidat do zeleninových nebo zelných salátů. Výborně se hodí do kombinace s rukolou, vlašskými ořechy a balzamikovým octem.
  • Sendviče – zkuste ji dát do sendviče se sýrem, šunkou nebo třeba avokádem. Nakládaná řepa přidá zajímavý chuťový prvek, který z obyčejného sendviče udělá gurmánský zážitek.

Pramen zdraví z Povltaví

Ano, čtete správně. Červená řepa, která se u nás pěstuje především v úrodných oblastech Povltaví, Polabí a na Hané, vděčí za svou charakteristickou barvu nejen kvalitní místní půdě, která jí poskytuje ideální podmínky pro růst, ale především antioxidantu betaninu. Řepa je doslova nabitá vitamíny A, C a B a důležitými minerály, jako je železo a draslík. Díky tomu podporuje zdraví srdce a cév a pomáhá tělu zbavovat se škodlivin při detoxikaci.

Máte svůj osvědčený recept na nakladou řepu, na který nedáte dopustit?

Zdroj: Wikipedia, Top Recepty, Apetit 

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...