Nová registrace Zapomenuté heslo

„Natě podzimní zeleniny do koše nepatří. Připravujete se o cenné a levné vitamíny,“ říká Diana Mozoláková, autorka blogu Divoká strava

11. 10. 2024
Diana Mozoláková sbírá bylinky po celý rok
Se svolením Diany Mozolákové
Diana Mozoláková sbírá bylinky po celý rok Natě zeleniny do koše nepatří Pesto z ředkvičkových listů Další
2 fotky

Natě kořenové zeleniny často končí v odpadu, ale to je velká škoda. Už naši moudří předkové věděli, že třeba ta mrkvová, řepová nebo celerová jsou plné vitamínů a výjimečné chuti. O tom, jak natě zpracovat, uchovat na zimu a zároveň proměnit v chutnou a zdravou součást našeho jídelníčku, jsme si povídali s Dianou Mozolákovou, autorkou blogu Divoká strava.

Podzim je tradičně obdobím sklizně kořenové zeleniny, jako je mrkev, červená řepa, petržel, celer nebo třeba ředkve a ředkvičky. Tyto druhy zeleniny jsou oblíbené pro svou sladkou a výživnou chuť, ale při sklizni se často zaměřujeme pouze na to, co roste pod zemí, a zapomínáme na jejich bohaté zelené natě. Přitom právě ony mohou být často výživnější než samotné kořeny! Své o tom ví Diana Mozoláková, autorka blogu divokastrava.sk, která na svém webu i sociálních sítí učí lidi, jak pomocí divokých léčivých bylinek podpořit své zdraví.

Podzimní natě – které využít a co obsahují?

„Mrkvová nať je bohatá na vitamín K, který v kořenech mrkve téměř nenajdete. Je plná chlorofylu a antioxidantů, které podporují imunitu. Podobně řepová nať obsahuje více vitamínů A a C než samotná řepa. Petrželová nať je skvělým zdrojem železa a kyseliny listové, zatímco celerová nať obsahuje více vitamínu C a vápníku než celerový kořen. Tyto natě tedy představují nejen kulinářský, ale i nutriční poklad, který lze využít mnoha způsoby,“ vysvětluje Diana a zároveň upozorňuje, že zelené natě je nutné sbírat ještě před příchodem prvních mrazů, dokud jsou ještě svěží a plné života. Jejich intenzivní aroma a chuť dokážou ozvláštnit pokrmy a proměnit je v opravdové vitamínové bomby.

Jak připravit pesto z natí?

Na přípravu pesta se hodí natě s výraznou chutí, jako je mrkvová, petrželová a třeba i koriandr nebo kopr. „Smíchejte je s olivovým olejem, česnekem, ořechy (např. vlašskými nebo piniovými), citronovou šťávou a solí a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta,“ radí autorka blogu Divoká strava. „Výsledné pesto můžete použít jako pomazánku, přísadu do těstovin nebo marinádu. Kromě pesta se natě hodí i do různých smoothie, bylinkových másel, polévek nebo na dochucení pečených pokrmů.“

Sušení natí pro zimní zásoby

Sušení je ideálním způsobem, jak uchovat natě s výraznou chutí a vůní po celý zbytek roku. Vhodné jsou celerová, petrželová nebo fenyklová nať. „Při sušení se ujistěte, že jsou natě dobře omyté a osušené. Zavěste je na suché a dobře větrané místo, kde je nechte zcela vyschnout. Poté je můžete skladovat ve skleněných nádobách a používat během zimních měsíců jako dochucovadlo do polévek, omáček a pečených pokrmů.“ Diana dodává, že se hodí také na výrobu bylinkové soli.

Které natě lze zamrazit?

Výhodou mražení je, že si natě zachovají svou svěží barvu a chuť. Podle Diany se dají zmrazit všechny natě, například mrkvová, petrželová, celerová, ale třeba také řepová. I v tomto případě je nutné natě před zmrazením důkladně omýt, osušit a následně nakrájet na menší kousky. Můžete je uložit do uzavíratelných sáčků, plastových krabiček nebo tvořítek na led a uložit do mrazáku. „Výhodou je, že po rozmrazení si natě uchovávají většinu živin a snadno se přidávají do vařených pokrmů.“

Natě v salátech: Čerstvá síla a chuť

„Většinu natí doporučuji použít za syrova především proto, že si tak zachovají nejvíce vitamínů, a to je jako součást zdravých salátů rozhodně žádoucí. Řepová, ředkvičková a mrkvová nať mají jemnou a šťavnatou strukturu. Nakrájené nadrobno přidávají salátu barvu, chuť, ale také křupavost,“ upřesňuje Diana a dále dodává, že je můžete smíchat se zelenými salátovými listy, přidat ořechy, sýr a lehký dresink na bázi olivového oleje a citronové šťávy. Ta totiž tlumí jemnou hořkost bylinek nebo natí.

Proč se vyplatí nati věnovat větší pozornost?

Autorka blogu Divoká strava má jasno v tom, že „natě zeleniny jsou nejen výživné, ale také velmi univerzální. Díky různým způsobům zpracování a uchovávání si můžeme vychutnat jejich chuť a přínosy po celý rok. Místo toho, abyste je vyhazovali na kompost nebo ještě hůře do koše, proměňte je v lahodná jídla, zdravé přísady nebo domácí dochucovadla. Tímto způsobem můžete využít každý kousek přírody a přispět k udržitelnému způsobu života.“

Při sběru natí je důležité volit zeleninu v bio kvalitě a dbát na její zdroj. Nať totiž absorbuje z prostředí více látek než samotný kořen, proto je čistota a kvalita pěstování klíčová. „Ideálně volte zeleninu z vlastní zahrady nebo od ověřených pěstitelů, kteří dbají na ekologické metody pěstování. Tímto způsobem si zajistíte, že nať bude nejen chutná, ale i zdravá,“ dodává Diana Mozoláková.

Zdroj informací: Diana Mozoláková, Divokastrava.sk

Sdílet článek

Zelenina Podzim Sezona Kořenová zelenina

Související články