Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Naučte se základní těsto na pizzu

pizza s rukolou a mozzarellou
ZDROJ: Saundarya Srinivasan/ Unsplash
sdílet:

Co odlišuje dobrou pizzu od skvělé? Existuje mnoho různých receptů a postupů pro přípravu těsta na pizzu, ale základem je správný poměr surovin a dostatek času na vykynutí.

  • Do těsta na pizzu se obvykle používá mouka s vysokým obsahem lepku, která má vyšší obsah bílkovin než mouka univerzální. Bílkoviny dodávají těstu pružnost a pomáhají mu držet tvar. Zkuste koupit mouku určenou přímo na pizzu, která má označení 00 Extra nebo mouku chlebovou. 
  • Pokud speciální mouku nemáte, zkuste to z obyčejné hladké. Počítejte s tím, že těsto ale nebude tak poddajné a vláčné.
  • Začtěte tím, že z droždí, vlažné vody a cukru nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte vlažnou vodu a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.

Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu

Skryt pre seznam

Hnětení a válení 

  • Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst, aby bylo pružné a nelepilo se. 
  • Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zdvojnásobilo ob­jem. 
  • Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  • Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte dobrotami podle zvoleného receptu nebo vlastní fantazie a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby.

Tipy na pečení

Chcete-li dosáhnout co nejautentičtější chuti, je třeba nějak se vypořádat s tím, že nemáte k dispozici tradiční zděnou pec. Tady jsou tipy a triky, které vedou k dokonalému výsledku. 

  • PLECH Náš speciální trik spočívá v předehřívání čistého plechu spolu s troubou. Pizzu na něj opatrně přesuňte i s papírem až na poslední chvíli. Pro tyto účely ovšem existuje i pizza kámen, který navíc lépe akumuluje teplo. Dostanete ho ve specializovaných prodejnách (Baumatic). Můžete ale použít i jednoduchou dlaždici druhu cotto. 
       

  • TROUBA Nejméně půl hodiny ji předehřívejte na 250 °C. Jen tak máte zaručeno, že pizza bude křupavá a zároveň uvnitř vláčná – přesně taková, jakou chcete. 
      

  • RYCHLOST Jakmile vyválíte těsto, hned placku obložte a vložte do trouby, aby těsto nezačalo znovu kynout. 
      

  • MOUKA Vyzkoušeli jsme různé druhy a nejtenčí a nejkřupavější těsto vzniklo z polohrubé. Výborně vyšlo i v méně rozpálené troubě. Speciální vysokolepková mouka na pizzu i běžná hladká měly sklon k nežádoucí nadýchanosti – výsledek ale i tak chutnal výborně. A když se budete řídit ostatními pravidly, která uvádíme, budete s pizzou určitě spokojeni. 
       

  • OLIVOVÝ OLEJ Váš chuťový zážitek umocní i kvalitní extra panenský olivový olej. Nadrobno rozkrájejte rajče (lze vynechat, nebo naopak doplnit bylinkami), zalijte olivovým olejem a ve směsi si máčejte třeba ciabattu – výborná chuťovka nejen k vínu. Navíc se tak naučíte rozpoznávat různé chuti jednotlivých druhů olivového oleje.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín