Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nedaří se vám zdobení vánočních perníčků a sušenek? Zkuste letos originální vykrajovátka a razítka!

Vánoční razítka
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Pokud patříte do kategorie „Grinch“, tento článek raději přeskočte – bude to tu totiž vonět po Vánocích. Pokud ale patříte mezi vánoční nadšence a milujete pečení (nejen) vánočního cukroví, jste tu správně! Máme pro vás tip, jak originálně pojmout pečení sušenek: jednoduše a přitom efektně. Zkuste to letos s vykrajovátky a razítky.

Upéct sušenky nebo vánoční perníčky zvládnou s dobrým receptem hravě i začátečníci nebo děti. Problémem bývá často zdobení: namíchat správně hustou bílkovou polevu a získat jistotu při práci se zdobicím sáčkem vyžaduje trénink častěji než jednou do roka o Vánocích. S našimi tipy na polevu a vykrajovátka proměníte letošní Vánoce v gurmánský zážitek, který bude lahodit i náročnému oku.

Jak na sušenky a perníčky jako od profíka

I nedokonale ozdobené perníčky bývají půvabné a obvykle se stejně rychle sní, pokud jste ale perfekcionisté (nebo se potřebujete trochu vytáhnout), jiný než bezchybný výsledek vás neuspokojí. Pro vás a pro ty, které jednoduše zdobení nebaví, jsou tu reliéfní razítka a embosované válečky na sušenky a perníčky. Pomocí nich vytvoříte zdobené sušenky či perníčky, které budou vypadat jako od profesionála. Práce s nimi není příliš složitá, stačí si vybrat motiv či ornament a těsto nechat pořádně vychladit. Hotové cukroví můžete po upečení nechat nechat bez další úpravy, nebo vytlačený vzor použít jako šablonu pro zdobení bílkovou polevou.

Na trhu najdete razítka v setu s vykrajovátky, reliéfní válečky s „nekonečnými“ motivy, písmenkové sety… A můžete také vybírat mezi dřevem a plastem. Plastová razítka vyrábí i Kateřina Kavalíková z Naše vykrajovátko.

Funkční vykrajovátka z 3D tiskárny

Je to pár let, co se do pečení a vykrajování Kateřina nadchla a nakonec ji oslovilo tak, že se rozhodla vytvořit si vlastní tvary a zdobení. „Manžel měl doma 3D tiskárnu, takže první pokusy o vytvoření vlastních funkčních vykrajovátek na sebe nenechaly dlouho čekat. Protože ráda dělám věci dobře a rychle a ráda si práci zjednodušuji, chtěla jsem, aby to splňovalo i vykrajovátko,“ vzpomíná na své začátky.

Kateřina pekla sušenky na zakázku, ale dlouho nebyla s tvarem vykrajovátek zcela spokojená. „Chtěla jsem, aby neřezalo do rukou, když se o něj opřete při vykrajování. Ale můj manžel, programátor, si s tím poradil a nakonec naprogramoval skvělý profil Našeho vykrajovátka – je ostré, pevné i ve větších velikostech a neřeže do rukou.“

Jaké těsto je ideální na vykrajování?

Říkáte si, jaké těsto použít, aby se dobře vykrajovalo a zdobilo razítky? „Sušenkové těsto se vyplatí po vyválení vychladit v ledničce a vykrajovat ho pak hned po vyndání, protože motivy vykrojené do ztuhlého těsta si lépe zachovávají svůj tvar,“ radí Kateřina Kavalíková. Ona sama ho v lednici nechává odležet i několik dní a za dobu svého pečení si nejvíc oblíbila těsto na citronové sušenky, ale i vanilkové a čokoládové. 

„Vykrajovátka děláme pevná a ostrá a dají se použít téměř na jakékoliv těsto. Naše zákaznice je používají jak na sušenky a perníky, tak i na fondánovou hmotu, kynuté těsto a dokonce i na keramickou hlínu,“ říká. A jako bonus nám prozradila recept na své oblíbené citronové sušenky.

Citronové máslové sušenky

Sušenky patří k základním druhům cukroví a rozhodně se nehodí jen na Vánoce. Když si pohrajete s vykrajováním, udělají i velkou parádu. 

Na citronové sušenky budete potřebovat: 250 g změklého másla, 200 g cukru krupice, 20 g vanilkového cukru, šťávu z půlky citronu, 1 vejce, 500 g hladké mouky (podle množství šťávy)

Postup:

  • Vyšlehejte máslo s cukrem do nadýchané krémové hmoty. Buďte trpěliví, chce to čas, klidně i 15 minut.
  • Přidejte vejce a citronovou šťávu a opět trpělivě šlehejte až 15 minut. Až poté postupně zašlehejte do hladkého těsta i mouku.
  • Vypracované těsto nechte v lednici odležet alespoň dvě hodiny, poté ho vyválejte a ideálně nechte znovu vychladit.
  • Pečte podle vaší trouby. Kateřina Kavalíková obvykle peče 8–10 minut na 200 °C (záleží na velikosti sušenek).

Zdroj: Naše vykrajovátko

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín