Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejdražší a nejlevnější evropské restaurace: Kde ušetříte a kde naopak provětráte peněženku?

Lidé v restaurace
ZDROJ: Unsplash/Priscilla Du Preez
sdílet:

První příčky nejdražších měst z pohledu restaurací zaujímají skandinávská města Oslo, Kodaň a Bergen. Nejlevněji se najíte v Istanbulu, Petrohradě a v Budapešti. Kde stojí Praha se svými cenovkami za jídlo?

Dánská metropole Kodaň je proslulá svou fine-dining gastronomii, proto nikoho nepřekvapí, že zajít do restaurace v Kodani patří k nákladným zážitkům. Do porovnání cen poledních menu i večeří pro dva v evropských metropolích se pustila francouzská společnost Maxima, která se zabývá prodejem profesionálního kuchyňského vybavení.

  • Analýzu společnost vypracovala na základě cen jídla v laciných a středně drahých restauracích, cen poledního menu, cen veřeče v hospodách a tříchodového menu v italských restauracích.
  • Nejvíc strávníci zaplatí v norském hlavním městě, kde v průměru utratí dva lidi za jídlo 66,5 Eur, což je skoro o 400 procent víc než je průměrná cena jídla v tureckém Istanbulu.
  • V Norsku se nachází i druhé nejdražší město pro stravování v restauraci – Bergen. Průměrný měsíční plat tam ovšem činí 3068 Eur, což je desetkrát víc než v Istanbulu.
  • Nesmíme opomenout, že analýza nezahrnovala hodnocení kvality pokrmů.

V Praze není draze

V Kodani zaplatíte za jídlo pro dva v průměru 63 Eur, ve středně drahé restauraci však musíte počítat s cenou kolem 94 Eur. V největším tureckém městě přijde večeře pro dva na 17,5 Eur. Možností, kde se levně najíst, je v Istanbulu nepočítaně. Obsadil proto první příčku v žebříčku evropských měst, kde se hoduje nejlevněji.

Petrohradské menu pro dva stojí průměrně 21,60 Eur, v Praze zaplatíte v průměru 25 Eur.

  • Průměrná cena večeře v levné restauraci v Praze patří k nejnižším ze žebříčku. Na podzim roku 2021 to bylo necelých 12 Eur, dnes už budou ceny nejspíš trochu jinde. Přesto však patřilo české hlavní město mezi úplně nejlevnějším mezi sledovanými.
  • Dražší polední menu než Praha mají téměř všechna ostatní města. S cenou 14 Eur za oběd pro dva se řadí na čtvrtou příčku za Istanbul (8,20 Eur), Petrohrad (8,60 Eur), Kyjev a Moskvu (obě 12 Eur/polední menu pro 2).
  • Stejně drahý oběd jako v Praze pořídíte ještě Budapešti, dražší polední menu podávají v Lisabonu a Dubrovníku (oba 18 Eur), v Neapoli (22 Eur) nebo v Athénách (32 Eur).

Zdroje informací: francouzská společnost Maxima

Související recepty

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...