
Šťavnatý, voňavý a dokonale vláčný. Aargauer Rüeblitorte je důkazem, že mrkev nepatří jen do polévky, ale i do těch nejlepších dezertů. Tento tradiční švýcarský dort pochází z kantonu Aargau, kde se mrkve pěstuje tolik, že si našla cestu i do cukrařiny. Výsledkem je jemný, oříškový dort, který se rozplývá na jazyku.
Aargauer Rüeblitorte má dlouhou historii – první písemné zmínky o něm pocházejí už z konce 19. století. Švýcarské hospodyňky ho začaly péct jako jednoduchý dezert, který díky mrkvi zůstával dlouho vláčný. První tištěný recept na něj se objevil v roce 1892 a od té doby je tento dort oblíbený nejen v Aargau, ale i po celém Švýcarsku.
- Kanton Aargau je od nepaměti známý bohatým pěstováním mrkve. Najdete zde nejen všem známou oranžovou mrkev, ale i její speciální bílou odrůdu Küttiger Rüebli, která je pro tuto oblast typická.

Jak chutná pravý Aargauer Rüeblitorte?
Pokud čekáte něco podobného klasickému mrkvovému dortu s krémem, budete překvapeni. Švýcarská verze je jednodušší, rustikálnější a obejde se i bez máslového krému. Těsto je díky mrkvi šťavnaté, voní po skořici a citronové kůře a má lehce oříškový podtón. Tradičně se zdobí jemnou cukrovou polevou a malými marcipánovými mrkvičkami.
- O tom, jak je Aargauer Rüeblitorte ve Švýcarsku oblíbený, svědčí i fakt, že marcipánové mrkvičky seženete v obchodech po celý rok. Bez nich by to zkrátka nebylo ono – vždyť co by to bylo za mrkvový dort bez pořádné ozdoby?
Recept na tradiční Aargauer Rüeblitorte
Dnes už si tento tradiční švýcarský dort můžete upéct i doma. Stačí pár surovin a prověřený recept:
Suroviny
- Na těsto: 4 vejce, špetka soli, 50 g cukru, 150 g změklého másla, 70 g cukru (další dávka), kůra z ½ pomeranče, kůra z ½ citronu, 50 g plnotučného mléka, 100 g mletých lískových ořechů, 240 g jemně nastrouhané mrkve (cca 2 ks), 180 g hladké mouky, 14 g prášku do pečiva
- Na potření korpusu: 100 g meruňkového džemu
- Na polevu: ¾ hrnku moučkového cukru, 3–4 lžíce citronové šťávy (dle potřeby)
- Na mrkvičky: marcipán (oranžový a zelený), plátky mandlí (lehce opražené), meruňková marmeláda, moučkový cukr na posypání
Postup
- Troubu předehřejte na 190 °C (horkovzdušná). Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do čisté mísy, přidejte špetku soli a 50 g cukru. Vyšlehejte do pevného sněhu a dejte stranou.
- Do jiné mísy dejte máslo, zbylý cukr, kůru z pomeranče a citronu. Šlehejte, dokud směs nebude nadýchaná. Postupně zašlehejte žloutky a mléko. Míchejte ještě 2–3 minuty.
- Přidejte nastrouhanou mrkev a mleté ořechy, dobře promíchejte. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, prosejte a opatrně vmíchejte do těsta. Nakonec lehce přidejte vyšlehaný sníh z bílků – pomalu vmíchejte, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Připravte dortovou formu – vyložte ji pečicím papírem nebo vymažte máslem. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete. Pečte 40–50 minut, dokud nebude povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Po upečení dort ihned otočte na rovný povrch, aby zůstal krásně rovný.
- Marcipánové mrkvičky: Oranžový marcipán rozválejte na tenký plát (cca 5 mm). Vykrájejte malé kousky (2 cm v průměru), které vymodelujte do tvaru mrkviček. Ze zeleného marcipánu vytvarujte malé lístky, nařízněte je nožíkem, aby vypadaly přirozeně, a přitiskněte je k mrkvičkám.
- Poleva: Moučkový cukr prosejte do misky, aby byl úplně hladký a bez hrudek. Postupně přidávejte citronovou šťávu a míchejte, dokud nevznikne hladká, tekutější poleva.
- Upečený dort potřete meruňkovým džemem a rovnoměrně polijte polevou. Nechte zaschnout při pokojové teplotě, aby se vytvořil lehký lesklý povrch. Nakonec na dort naaranžujte marcipánové mrkvičky a ozdobte plátky mandlí.
Pokud jste milovníci mrkvového dortu, Aargauer Rüeblitorte si rozhodně také zamilujete. Necítíte se na složité modelování marcipánu nebo nemáte rádi cukrovou polevu? Nelámejte si s tím hlavu a jednoduše je vynechejte, mrkvový dort jen jemně poprašte moučkovým cukrem – výsledek bude stejně famózní!
Zdroj receptu: marcelpaa.com, ostatní zdroje: Srf.ch, patrimoineculinaire.ch, Apetit