Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší salát na světě? Caesar! Kde mají v Praze ten nej a která věhlasná kuchařka vytvořila recept bez ančoviček, který si zamilujete?

Salát Caesar
Apetit

Není americký, není ani italský. Nejslavnější salát na světě, Caesar, byl „vynalezen“ v mexické Tijuaně přesně před 101 lety. Autorství se připisuje Caesaru Cardinimi, italskému přistěhovalci. Právě on mě vymyslet dokonalou harmonii chutí, která tento salát odlišuje od ostatních a dělá z něj jídlo, které mnozí mohou jíst i víckrát týdně. Kam na něj v Praze a podle jakého receptu si jej připravit doma?

Co je klíčem k dlouhé životnosti a popularitě Caesar salátu? Bohatá umami chuť dresinku. „I špatný salát Caesar je skvělý salát Caesar, protože je tak aromatický,“ říká Klementine Song, šéfkuchařka z Los Angeles, která tvrdí, že měla saláty Caesar z letištích hal s „gumovými kousky parmazánu“ – a přesto to byl vynikající salát. Ona sama si s tradiční verzí salátu ráda pohraje, což my také milujeme, ale vám přinášíme tip na tři klasické Caesar saláty v Praze

Já sama jsem vášnivá konzumentka tohoto salátu a moje letní předsevzetí je připravit si doma ten nejdokonalejší. Takže jsem si napsala článek na tělo a hledala jsem, jaký recept je ten pravý. Našla jsem a nemusela jsem nikam daleko: Julii Child miluji. Mimochodem: viděli jste už seriál o ní na streamovací službě Max? Je skvělý!

L'Osteria

Caesar salát si dávám téměř všude, miluji ho. A s železnou pravidelností si jej dávám v pražské síti pizzerií. L'Osteria

„Caesar salát k našemu menu v L’Osterii patří. Společně s týmem v Německu jsme si dali záležet, aby chutnal přesně tak, jak má – jemně slaný, s náznakem kyselosti a dotekem sladkosti. Ladili jsme ho tak dlouho, dokud všechno perfektně nezapadlo. Výsledek? Caesar, který si zamilujete hned po prvním soustu: křupavý římský salát, šťavnaté grilované kuře, domácí česnekové krutony a dresink vyladěný do poslední kapky – chuťová harmonie, která stojí za to,” říká Lenka Vojtíšková za L'Osteria.

The Artisan 

Když jsem se zeptala na Instagramu své komunity, který Caesar salát je podle nich ten nej, přišlo mi hned několik odpovědí, že je to ten z The Artisan, restaurace hotelu Marriott, které šéfuje náš muž měsíce července. Takže jsem jej vyzpovídala.

„Nejdůležitější a klíčový pro Caesar salát, když pominu kvalitní vstupní suroviny, tedy dobrý římský salát, je dresink. Problém totiž je, že spousta kuchařů neumí ten salát dochutit. Nejde o to, jak chutná dresink samotný, ale zda zvládne dochutit tu ‚hromadu listí‘ - i proto bývá často výsledná chuť mdlá, taková poloviční. Mnozí tam pak lámou ten parmazán, někdo tam dává i rajčata apod., dohání tu kyselost...,“ říká šéfkuchař David Rejhon.

PuzzleSalads

A další tip od foodies, který mě moc potěšil, je Caesar salát z PuzzleSalads – máme vždy radost, když se to dobře dělá i v dostupné variantě.

„Caesar je stálice našeho menu již od založení PuzzleSalads v roce 2014. Recepturu jsme od té doby nezměnili ani neupravili, je to náš bestseller napříč všemi pobočkami – z prvního místa jej dokáže sesadit jedině naše vyladěná sezónní nabídka. Dresink si samozřejmě děláme sami, stejně jako všechny ostatní dresinky a produkty. Myslím, že se nám povedlo docílit opravdu vyvážené chuti, a to dělá náš Caesar tak populárním. Nabízíme jej se slaninou a kuřetem a takový náš hack je, že používáme slaninu ze Španělska, protože Španělé to umí prostě nejlépe,“ vysvětluje Standa Štrobl, zakladatel PuzzleSalads.

Caesar salát podle Julie Child

Julia Child ochutnala Caesar salát v restauraci Cardini's a recept sepsala na základě svých vzpomínek. Její recept začíná zálivkou s rozkvedlaným vejcem a neobsahuje ančovičky. A patří k těm, které chcete vyzkoušet. 

Ingredience na 2–3 porce: 18 až 24 křehkých, úzkých listů ze srdíček dvou hlávek římského salátu, 1 šálek obyčejných opečených krutonů, 1 velký oloupaný stroužek česneku, 1/4 šálku nebo více kvalitního olivového oleje, sůl, 1 velké vejce, čerstvě mletý černý pepř, 1 celý citron, rozpůlený a zbavený semínek, worcestrová omáčka, 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu

Postup:

  • Otrhejte pečlivě hlávku římského salátu, pečlivě listy omyjte a osušené uchovejte v chladu až do doby podávání.
  • Chcete-li krutony ochutit, rozdrťte stroužek česneku plochou částí kuchařského nože, posypte ho 1/4 lžičkou soli a dobře rozmělněte. Na česnek nalijte asi lžíci olivového oleje a znovu ho nožem rozmačkejte, rozetřete a stlačte, aby vzniklo jemné pyré.
  • Seškrábněte pyré na pánev, přidejte další lžíci oleje a zahřívejte na mírném až středním ohni. Přidejte krutony, minutu nebo dvě je promíchávejte, aby se do nich dostal česnekový olej, a poté je stáhněte z ohně.
  • Přiveďte malý hrnec s vodou k varu. Velký konec vejce propíchněte špendlíkem, aby neprasklo, a pak vařte přesně 1 minutu.
  • Připravte si všechny ingredience na zálivku a salátovou vidličku a lžíci na promíchání.
  • Listy římského salátu pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte, aby se obalily, přičemž listy zvedněte zespodu a otočte je k sobě, aby se převrátily jako vlna. Posypte je štědrou špetkou soli a několika mletými pepři, jednou nebo dvakrát promíchejte, pak přidejte citronovou šťávu a několik kapek worcesteru a znovu promíchejte. Ochutnejte koření a podle potřeby ho přidejte.
  • Vejce rozklepněte a vhoďte přímo na římské listy, pak je promíchejte, aby se rozbilo a pokrylo listy. Posypte je sýrem, krátce promíchejte, přidejte krutony a naposledy promíchejte, aby se do salátu vmísily.
  • Na jednotlivé talíře naaranžujte 6 nebo více listů v jedné vrstvě, kolem rozsypte krutony a podávejte.

Zdroje: Theguardian.com, Nytimes.com, Epicurious.com, Thekitchn.com, Theeverygirl.com

Doporučujeme recept s videem

Caesar salát s krutony

Sdílet článek

Caesar salát Zeleninový salát Salát

Související články