Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejluxusnější suroviny stojí víc než značková kabelka. Kde si je dopřát a jak si je užít do posledního gramu?

21. 5. 2025
Šafrán
Pixabay
Ústřice Foie gras šafrán Další
3 fotky

Pár gramů stojí jako rodinný vůz, ale jejich konzumace je zážitek na celý život. Řeč je o luxusních, nedostupných surovinách, jejichž cena se šplhá do nebeských výšin a dovolit si je mohou opravdu jen ti nejbohatší. Tušíte ale, proč za foie gras, ústřice nebo nejkvalitnější iberskou šunku zaplatíte víc než si obyčejný smrtelník může vůbec dovolit? 

Za co rádi utrácíte, čím exkluzivním nebo luxusním si děláte radost? Někdo si potrpí na šperky, někdo na dovolené, někdo miluje drahá auta, jiný zase modely luxusních módních značek. A zapálení foodies a gurmáni si neváhají dopřát zážitek z pokrmů, které jsou vyrobené ze špičkových a také velmi drahých surovin. Proč jsou tak drahé? Protože jsou náročné na pěstování či sklizeň. Nebo taky proto že se tenčí jejich zásoby a jsou tedy jen velmi málo dostupné.

Někdo by mohl namítnout, že autem se jezdí dlouho, šperk může dělat radost po generace, ale jídlo máte snědené za pár minut, tak proč investovat takové sumy... Ale gurmáni, kteří si rádi připlatí, mají jasno: jde o zážitek, o výjimečnost a o natolik unikátní chuť, že si to rádi aspoň jednou za život dopřejí. 

Osm nejdražších surovin podle BBC je: kaviár, šafrán, ústřice, hovězí maso Wagyu, bílý lanýž, iberská šunka, foie gras, cibetková káva Kopi Luwak. Na pět z nich jsme se podívali a zjistili, kde si na nich můžete pochutnat.

 

 

Šafrán

Šafrán je jednou z nejdražších potravin na světě: ani ne půl kila šafránu stojí v přepočtu zhruba 113 000 Kč, kvůli vysoké ceně si tak vysloužil přezdívku červené zlato a král koření. Co je důvodem? 

  • Nikdo zatím nepřišel na to, jak jinak šafrán sklízet než ručně. Šafrán kvete jen pár týdnů v roce, od konce září do začátku prosince, přičemž každý květ nabídne pouhé tři čnělky.
  • K získání jednoho kilogramu šafránu jsou potřeba přibližně dvě fotbalová hřiště krokusu. To je až 300 000 květů!

Na bramborovo-šafránové gnocchi s chřestovým pyré, grilovaným chřestem & mangoldem, kysaným zelím, lískovým ořechem vyrazte do restaurace Alcron.

 

 

Ústřice

Ústřice, které jsou dnes považovány za luxus, nebyly vždy jídlem bohatých. Na počátku 19. století dokonce bývaly levným, ale důležitým zdrojem potravy pro dělnické vrstvy v pobřežních komunitách. Nakonec se z nich ale stala vzácnost a jejich cena vzrostla tak, že jsou dnes symbolem luxusu. 

  • Na zásoby ústřic měl vliv nadměrný rybolov a znečištění. Moře okolo Anglie bylo doslova vydrancováno. 
  • Každá ústřice roste dva až tři roky, pak se stává dospělou. Po vylovení následuje proces ručního čištění. Poté se balí a odesílají zákazníkům. Takto vydrží devět dnů. 
  • Gurmáni si je pokapávají trochou citronové šťávy a vysrkávají je z ulity. Je to asi jediný pokrm, u kterého etiketa srkání nezakazuje.

Čerstvé ústřice Gillardeau na ledu najdete v nabídce restaurace a kavárny Café Savoy.

 

Smetanové ústřice zasypané slaninou

< 60 min
5(5x)
Přečíst recept

 

Foie gras

Co je foie gras? Lahůdka z francouzské kuchyně, tučná játra, v podstatě drahá paštika z kachních nebo husích jater. Husy a kachny bývají vykrmeny někdy až na desetinásobek normální velikosti – za naši luxusní lahůdku platí víc než my, jsou totiž krmena kukuřicí přes krmné trubice. A v mnoha zemích proto už i existují zákony, které to zakazují. Nejen způsob vykrmování, ale foie gras jako takové.

  • Většinou se konzumuje jako Pâté de foie gras (pâté je francouzsky paštika). Při přípravě se používá koření a lanýže a podle výběru se může pokrm podávat teplý nebo studený.
  • Kilo kachních foie gras lze koupit zhruba za 1 300 Kč.

V restauraci La Gare si pochutnejte na Parfait z foie gras, presovaných jablek a lískových oříšků.

 

 

Iberská šunka

Šunka je součástí běžné školní svačiny, sušené šunky typu prosciutto si už také běžně dopřáváme např. k vínu. Ale iberská šunka neboli Jamón Ibérico patří do kategorie „luxus“ a je snem všech milovníků jídla. Pochází ze zadní kýty volně chovaných černých prasat, musí zrát 24 až 36 měsíců a vyrábí se v Portugalsku a Španělsku.

  • Jamón ibérico de bellota (bellota je španělsky žalud) pochází z iberských prasat, která skoro celý svůj život prožijí v době tzv. montanery (tedy mezi říjnem a únorem) v dubovém háji a živí se pouze žaludy a bylinkami, které v něm najdou. Pohyb a strava proměňují nasycené tuky na nenasycené a plátky jamónu jsou tak dokonale šťavnaté a mají intenzivní a trvalou chuť.

Jamón Ibérico de Bellota 100% Caballero (100 g) koupíte třeba na eshopu Jamonarna.cz za 599 Kč.

 

 

Bílé lanýže

„Lanýže jsou vzácné, protože jejich nalezení a sběr vyžaduje speciální trénink psů, kteří je dokáží najít podle charakteristické vůně. Tento proces je náročný a lanýže navíc rostou pouze za specifických podmínek, což zvyšuje jejich cenu. Proto si tato pochoutka drží status luxusního zboží, které je žádané po celém světě,“ najdete na webu Abundo.cz.

  • Bílé lanýže jsou známé svou exkluzivní vůní a chutí a nelze je pěstovat ani kultivovat, lze je získat pouze ve volné přírodě. Právě tato nepředvídatelnost a způsob hledání jsou příčinou jejich vysoké ceny.
  • Rekordní částku za jeden bílý lanýž zaplatil v roce 2007 majitel kasina v Macau Stanley Ho: lanýž vážil 1,5 kg a on za něj utratil 330 000 dolarů.

„Lanýže se obvykle nastrouhané v malém množství přidávají k hotovým pokrmům a do omáček a největší použití mají ve francouzské a italské kuchyni. Nejčastěji se přidávají na těstoviny, italské risotto, vaječná jídla, steaky, paštiky, nádivky a další. Jejich sezónou bývá konec roku,“ dozvíte se na Restaurant Guide.

Zdroje: Jamon.cz, Jamonarna.cz, Restaurant-guide.cz, Abundo.cz, Prestigeonline.com, Bbc.co.uk, Foiegrasgourmet.com, Vezemesyry.cz, Vikend.hn.cz, Prodejsafranu.cz

Doporučujeme článek s videem

Největší lanýž, který jsem držela v ruce, měl 300 gramů, říká Markéta Hrubá

Sdílet článek

Luxusní suroviny Ingredience

Související články