
Ženy v kuchyni? V té domácí nic nezvyklého, ale v té profesionální to stále není samozřejmost. Prý je kuchařina příliš náročná a těžko slučitelná s rodinným životem, prý jsou ženy moc emotivní a málo soutěživé. Těžko říct. Diskuse na toto téma se vedly a vést budou. Pravda je taková, že skvělých (šéf)kuchařek je u nás i ve světě mnoho.
Určit, která restaurace je nejlepší a kdo je nejlepší šéfkuchař či šéfkuchařka na světě, je velmi obtížné. Už více než dvacet let se o to ale pokouší anketa The World's 50 Best Restaurants. Hlasuje akademie složená z více než tisícovky uznávaných gastro odborníků a kulinárních expertů z celého světa. A nás zajímalo, které dámy byly v posledních letech zvoleny jako nejlepší šéfkuchařky světa a jaký je jejich příběh.
Janaína Torres
Držitelkou ocenění The World’s Best Female Chef 2024 je brazilská šéfkuchařka Janaína Torres, o které se mluví jako o kulinářské umělkyni. Daří se jí dokonale snoubit tradice s inovacemi, mistrovsky kombinuje ingredience a chutě, je prý doslova alchymistkou... Dnes je vysoce uznávaná ve své profesi, přitom začínala tím, že v 11 letech prodávala na ulici v São Paulo jogurty a sendviče, které doma připravila. Na to, odkud pochází, nikdy nezapomíná: „Úspěch je nasytit mnoho lidí a být známá ve svém okolí, tedy tam, kde máte restauraci,“ říká Janaína, která netouží být mediální hvězdou a podle které je svět gastronomie světem příležitostí. Můžete začít jako umývač nádobí a skončit jako uznávaný chef.
Janaína nikdy nechtěla budovat síť restaurací nebo impérium. Mezi její podniky patří A Casa do Porco, kde se podává degustační menu z vepřového masa už za pouhých 60 dolarů, O Bar da Dona Onça, neformální bar, stánek s bio hotdogy Hot Pork, zmrzlinárna Sorveteria do Centro a jídelna Merenda da Cidade.
Elena Reygadas
V roce 2023 byla nejlepší světovou šéfkuchařkou zvolena Mexičanka Elena Reygadas, která o gastronomii mluví jako o oblasti, kde dostanete mnoho životních lekcí. Majitelka restaurace Rosetta říká, že se chce o svůj úspěch podělit s co největším počtem žen. Možná proto, že se v centru pozornosti dlouho necítila pohodlně. Zároveň si ale víc a více uvědomuje, že může být vzorem pro mnoho mladých žen a svou roli bere vážně. Genderová rovnoprávnost a udržování mexických tradic jsou její velká témata.
Svůj čas dělí mezi kuchyně několika svých restaurací v Mexico City a své dvě děti. Její podniky patří k těm, kvůli kterým lidé plánují dovolenou v Mexiku, ale které si zároveň oblíbili i místní. Některé jsou víc honosné, jiné spíše neformální a Elena dokonce vlastní vyhlášenou pekárnu. A lahodný broskvový koláč je i signature sladkým pokrmem této uznávané šéfkuchařky.
Leonor Espinosa
O rodačce z Cartagena de Indias se říká, že položila Kolumbii na mapu světových kulinářských velmocí. Leonor Espinosa zase o sobě říká, že vyrůstala v prostředí, kde bylo zvykem pečovat o nejbližší jídlem. Nejlepší šéfkuchařka roku 2022 rozhodně necílí na horních deset tisíc a nesnaží se ohromit. Její filozofie „ciclo-bioma“ naopak spočívá v zapojení původních komunit i ingrediencí, návratu k tradicím, využívání kulinářských znalostí předků. Leonor vystudovala umění, roky pracovala v reklamě a ve 35 letech se ze dne na den rozhodla s korporátním světem skončit. Vaření vnímá jako určitý druh umění.
V Bogotě vede restauraci Leo společně se svou dcerou, sommelierkou Laurou Hernández-Espinosa. „Moje kuchyně chutná po zapomenutých regionech, po technikách předků, po kouři... po bolesti. Chutná ale také po radosti, po manioku, po půdě, po dešti, po pouštním ekosystému. V mé kuchyni je spousta poezie,“ říká.
Pía León
Kdo je Pía León, peruánská hvězda a nejlepší šéfkuchařka roku 2021? Začínala v tradičních restauracích, ale když se dozvěděla, že se v Limě otvírá restaurace Central s velmi slibným konceptem, okamžitě se ucházela o práci. Během pěti let se propracovala na post šéfkuchařky a kromě toho, že je pravou rukou zakladatele Virgilio Martíneze, jsou i manželé.
Kromě Centralu se věnuje i baru Mayo, má svoji restauraci Kjolle a spoluvede restauraci Mil v peruánských Andách. Ráda vzpomíná na své začátky, kdy vše zasvětila práci a gastronomie pro ni byla vším. Dnes to má ona i její muž výrazně vybalancovanější a rozhodně nejsou v restauracích 24/7. „Pro mě je důležité, aby lidé chodili do práce spokojení, aby měli pocit, že pracují na místě, kde se nejen učí, ale kde mohou také vyjádřit svůj názor, kde jsou respektováni a kde si mohou vytvořit rodinu,“ říká Pía. A i její přemýšlení nad menu, které připravuje ve své Kjolle, má evidentní přesah. Pracuje s produkty, které pochází z peruánských ekosystémů: ovoce je z amazonské džungle, hlízy z andských hor, ryby a mořské plody z místních moří apod. Její pokrmy jsou barevné, většinou maximálně ze čtyř ingrediencí.
Zdroje: Theworlds50best.com, Mundoamerica.com, Visitchef.com