
Lepkavý karamelový pudink? To je Sticky Toffee Pudding neboli sladký pozdrav z Velké Británie, který vás zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Navenek vypadá nenápadně, ale uvnitř skrývá sladkou karamelovou chuť, které budete jen těžko odolávat. Připravte si jej doma i vy a nebudete věřit, jak rychle zmizí ze stolu.
Tajemství Sticky Toffee Pudding je v kombinaci chutí a textur. Základem je vláčný dortík, často oslazený rozmixovanými datlemi, které mu dodávají příjemnou sladkou chuť a jemnou strukturu. A pak ta omáčka... Ta karamelová omáčka, na které se rozhodně nešetří. Je voňavá, sladká, a když ji nalijete na ještě teplý dort, vpije se do něj a vytvoří přesně tu neodolatelnou lepkavou texturu, díky které se tento dezert proslavil.
Jak to všechno začalo?
Původ Sticky Toffee Pudding je sice zahalen tajemstvím, ale většina zdrojů se shoduje na tom, že jeho domovem je Skotsko nebo severní Anglie. Jisté ale je, že se rychle stal oblíbenou sladkou tečkou po celém Spojeném království.
- A proč vlastně „pudding“? Nečekejte klasický pudink, jak ho známe u nás. Britský pudding má totiž mnoho podob a Britové tento výraz používají pro jakýkoli sladký i slaný dezert nebo zákusek, který se podává po hlavním jídle.

Kdy je ten pravý čas na Sticky Toffee Pudding?
V podstatě kdykoli! Ale je pravda, že tento dezert přímo volá po chladnějším počasí. Je to přesně ten typ sladkosti, který si chcete vychutnat zabalení v dece s hrnkem horké kávy nebo čaje. A pokud chcete okouzlit své hosty na rodinném obědě nebo při sváteční večeři, Sticky Toffee Pudding je sázka na jistotu.
- I když by se mohlo zdát, že na jeho přípravu budete potřebovat spoustu času, opak je pravdou. Zvládnete ho připravit za hodinku – a to včetně omáčky.
Už se vám sbíhají sliny? Pokud vás Sticky Toffee Pudding zaujal, neváhejte vyzkoušet náš osvědčený recept na jeho slavnostní verzi. Datlový dortík přelitý horkou karamelovou omáčkou si získá jistě každého, a vy se tak můžete nechat na chvíli unášet chutěmi Velké Británie.

Tipy, jak Sticky Toffee Pudding vylepšit:
- Vanilková zmrzlina je klasika, ale vyzkoušejte i zmrzlinu s příchutí karamelu.
- Lžíce bourbonu nebo rumu do karamelové omáčky? Samozřejmě!
- Osolte to - nebojte se do omáčky přidat i špetku soli, zvýrazníte tak její chuť.
Proč ho zkusit doma?
V restauracích si za Sticky Toffee Pudding často připlatíte. Zkuste si ho ale upéct doma, suroviny jsou totiž běžně k sehnání a jeho příprava je snadná.
- Má to ještě jednu výhodu: nemusíte se držet jen tradiční verze – trochu kreativity nikdy neuškodí. Inspirovat se můžete našimi tipy a přidat do omáčky třeba kapku rumu nebo špetku mořské soli. Možností je spousta!
Zdroje: Wikipedia, Book Baker, Britannica, BBC Good food, Apetit