Kdy jste naposledy ochutnali něco tak dobrého, že všechny starosti šly stranou? Přesně tohle umí polský sernik. Zapomenete, že venku mrzne, že jste ještě nestihli zabalit dárky, nebo že se vám letos opět nepodařilo upéct deset druhů cukroví. Stačí jedna lžička a najednou je všechno tak, jak má být. Máme pro vás recept na tradiční polský sernik, který si zamilujete hned při prvním soustu.
Nenechte se zmást názvem – sernik nemá se sýrem, jak ho známe my, téměř nic společného. Ve skutečnosti jde o tvarohový koláč, který se v Polsku těší téměř posvátné úctě.
- Do Polska se sernik dostal díky králi Janu III. Sobieskému, který po vítězství u Vídně přivezl recept na vídeňský tvarohový koláč. Poláci si ho však upravili po svém – a zrodil se sernik, král polských dezertů, bez kterého si dnes Poláci sváteční stůl (a nejen ten vánoční) neumí představit.
Recept na polský sernik paní Katarzyny
Tenhle koláč má všechno, co od svátečního dezertu čekáte – je jemný, krémový a s každým soustem vás zahřeje na duši. Recept jsme získali od paní Katarzyny, která pochází z malého městečka nedaleko Krakova. V její rodině se sernik peče už po generace a stal se neodmyslitelnou součástí každé slavnostní chvíle.
- Katarzyna nedá dopustit na sníh z bílků a kousky ovoce, které koláči dodávají lehkost a svěží chuť. Pokud ale chcete jednodušší verzi, sníh můžete vynechat a bílky využít třeba na kokosky s tvarohem. I bez ovoce bude sernik skvělý – čistě krémový a dokonale tvarohový.
Budete potřebovat:
- Na těsto: 450 g hladké mouky, 250 g másla, 3 lžíce cukru moučka, 5 žloutků, 3 lžičky prášku do pečiva
- Na tvarohovou náplň:, 1 kg tvarohu v kostce (ideální je plnotučný), 1 vejce, 1 smetanový pudinkový prášek, 200 g cukru moučka, 125 g změklého másla
- Na sníh: 5 bílků, 200 g cukru moučka, 1 lžíce škrobu (solamyl)
- Plus: plechovka kompotovaného ananasu (nebo broskví, pokud preferujete klasiku)
Jak na to?
- Těsto: Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte žloutky a máslo a vypracujte hladké těsto. Tři čtvrtiny těsta rozprostřete na plech, zbytek dejte do mrazáku.
- Tvarohová náplň: Tvaroh vyšlehejte s vejcem, cukrem, máslem a pudinkovým práškem. Hmotu rovnoměrně natřete na těsto.
- Ovoce: Ananas nechte okapat, nakrájejte na kousky a rozložte na tvarohovou vrstvu.
- Sníh: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, postupně přidávejte cukr a nakonec škrob. Sníh jemně rozetřete na vrstvu ovoce.
- Dokončete: Zbytek těsta nastrouhejte na povrch koláče.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 35 minut, dokud povrch nezezlátne.
Tipy a triky: Jak na dokonalý sernik, co vás dostane
Pravý polský sernik má svá pravidla. Aby se vám povedl, držte se těchto tipů:
- Tvaroh je základ: Poláci používají speciální tvaroh na sernik s 18 g tuku na 100 g. Je jemný, tučný a skoro bez syrovátky. Pokud ho nemáte, nevadí – skvěle poslouží i tučný tvaroh v kostce. Pořádně ho vyšlehejte, aby byl hladký jako obláček.
- Třikrát mletý? Ideální tvaroh by měl projít masovým mlýnkem hned třikrát. Pokud mlýnek nemáte, použijte šlehač, ale výsledek musí být sametově jemný.
- Křehké těsto: Pravý sernik se peče na křehkém podkladu, který pomáhá, aby tvarohová náplň držela pohromadě.
- Rozinky? Jedině s kapkou rumu: Tradiční sernik nesmí být bez rozinek. Namočte je do rumu nebo brandy, aby dostaly tu správnou chuť.
- Forma: Obdélníková forma je klasika. Má svůj důvod – sernik v ní vypadá elegantně a rovnoměrně se upeče.
Sernik je dezertem, na který v Polsku nedají dopustit, to ale neznamená, že si ho nemůžete přizpůsobit vlastní chuti.
- Ovoce můžete snadno obměnit – místo ananasu zkuste kompotované broskve nebo meruňky. Nebo se pusťte do netradičních variant, jako je vrstva máku nebo pár lžic silné kávy přidané přímo do tvarohu. Každá z těchto změn dodá dezertu trochu jinou chuť, aniž by ztratil svůj tradiční charakter.
Zdroj: Polski Koszyk, Wikipedia, Apetit