Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Neznalost neomlouvá! A to platí i pro kuchyňské dřezy. Na co se soustředit?

AD
Neznalost neomlouvá! A to platí i pro kuchyňské dřezy. Na co se soustředit?
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Vybrat kuchyňský dřez se na první pohled může zdát jednoduché. Jakmile se ale zanoříte do šíře možností, zjistíte, že to zase tak jednoduché být nemusí. Na co se soustředit, abyste vybrali to nejlepší právě pro vás?

Kam umístit kuchyňský dřez 

Při plánování kuchyně byste měli mít už jasno v tom, kam kuchyňský dřez umístíte. Důvodem je, že sem musíte přivést vodu a podle typu dřezu naplánovat odpovídající šíři skříněk. Kolem dřezu by měl zůstat ještě určitý manipulační prostor. Kuchyňské dřezy není dobré umisťovat vedle varné desky, těsně vedle lednice, vysokých skříní nebo zdi, ani pod nízkou skříňku. V případě, že dřez umisťujete pod okno, je třeba se ujistit, že dřezová baterie nebude bránit jeho otevírání. Případně je třeba zvážit pořízení sklopné dřezové baterie. Pokud budete pořizovat myčku nádobí, měl by pro ni zůstat prostor vedle dřezu, ať už z důvodu připojení odpadu, tak z hlediska praktičnosti, neboť některé kousky bude třeba opláchnout nebo naopak utřít.

V zajetí chromu

Klasickým materiálem pro kuchyňské dřezy je nerezová ocel. Vyniká řadou předností, které opakovaně potvrzuje – jmenujme odolnost vůči korozi či odolnost vůči vysokým teplotám a chemikáliím. Lesklé povrchy dodávají kuchyni jiskru a nádech nadčasovosti. Bývají náročnější na údržbu, protože na nich jsou vidět zaschlé kapky i mapy vznikajícího vodního kamene. Výhodou je široká nabídka stylů, tvarů i rozměrů, a to jak samotných dřezů, tak i souvisejících dřezových baterií.

Moderní kompozitní materiály

Moderní doba přinesla materiály nového typu, které vedle vlastností jako pevnost, odolnost a snadná údržba, nabízejí ještě možnost vyladit kuchyň doslova do posledního odstínu. Jedná se o kompozitní materiály (např. granit). Jsou nejčastěji kombinací mletého kamene a pryskyřice. Nalézt je můžete v různých barevných tónech, díky čemuž můžete kuchyň proměnit ve stylově harmonické místo, obzvlášť zvolíte-li také ladící kuchyňskou baterii. Mezi další výhody granitu patří fakt, že na něm nejsou vidět zaschlé kapky a má schopnost tlumit zvuk tekoucí vody. Jsou tedy oproti nerezu výrazně tišší při používání. 

TIP: Pozor při výběru barvy! 

Barevné kuchyňské dřezy z kompozitních materiálů mohou vypadat jinak na internetu, jinak ve vzorkovně, a ještě jinak u vás doma. Důvodem je nejen různé podsvícení obrazovek, ale i odlišné osvětlení na prodejně. Nejčistším způsobem je přijít se vzorkem, případně si vzorky objednat domů.

Rozšiřte své možnosti

Abyste byli opravdu spokojení, rozhodněte se, jaký typ dřezu preferujete. Podle typu instalace se může jednat o dřezy nadstavbové (umístíte ho na pracovní desku), případně vestavěné kuchyňské dřezy, které se instalují pod pracovní desku (ty nemívají odkapávací část, proto se často pořizují jako dvoudřezy). Podle typu instalace je třeba vybírat i související dřezovou baterii. Otázkou také zůstává, čím možnosti dřezu rozšířit.

Prvním vylepšením je například vzdálené ovládání odpadu. Se zátkou manipulujete vzdáleným ovladačem vedle baterie. Praktickým doplňkem je také zabudovaný dávkovač saponátu. U něj je třeba si dát pozor, aby se vešel do prostoru skříňky. Svůj dřez můžete také vybavit různými cedníky, miskami na oplachování, podpěrami, krájecí deskou či krytem (ten rozšíří pracovní plochu) a v neposlední řadě může být součástí také drtič odpadu.

Jak uchovat dřez dlouhodobě krásný?

Velkým tématem zůstává, jak udržet kuchyňské dřezy dlouhodobě krásné. I když je většina moderních produktů ošetřena speciálními ochrannými vrstvami, bez vaší péče to nepůjde. Základem je pravidelná údržba a volba vhodných čistících přípravků. Nikdy nepoužívejte agresivní čističe s bělidlem (obzvlášť u kompozitních materiálů), ani hrubé drátěnky nebo kartáče. Sáhněte po měkké houbičce nebo hadříku z mikrovlákna. Dávejte si také pozor na chemické působení samotných potravin – každé ovoce a zelenina obsahuje určitou formu kyselin a jiných látek, které mohou povrch dřezu poškodit. Pozor na přirozeně barvící potraviny (kari, červená řepa, káva, červené víno…), skvrny od nich okamžitě setřete. Vyvarovat byste se měli také pádu těžkých předmětů.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín