Nová registrace Zapomenuté heslo

Nutella s arašídy? My máme Nugetu! Souboj pomazánek, ve kterém Česko vede už 50 let

11. 6. 2025
Čokoládová "nutela" s pomerančem
Apetit

Nutella ohlásila příchuť, která má být revoluční. Po šedesáti letech přichází s verzí s arašídy! A zatímco svět nadšeně tleská, Češi jen pokrčí rameny. Tohle přece známe už roky! Jen se u nás jmenuje Nugeta a vyrábí se od roku 1972. Tak kdo s čím přišel první?

Na světě jsou věci, které dělí lidi na dva tábory. Hory, nebo moře. Pes, nebo kočka. A teď nově: Nutella, nebo Nugeta? Téma, které rozvířilo vody sladkých pomazánek poté, co Nutella ohlásila novou příchuť s arašídy. V zahraničí sklízí nadšený potlesk a u nás? Jen lehké pokrčení ramen: vždyť tuhle „novinku“ známe už roky. Jmenuje se Nugeta a rozhodně si zaslouží víc pozornosti.

První novinka po 60 letech

Ferrero letos po více než půlstoletí přidalo ke klasické Nutelle novou verzi: Nutella Peanut. Spojení lískových oříšků, kakaa a pražených arašídů má být odpovědí na americkou posedlost burákovým máslem.

Novinka má ale jeden háček. Nutella s arašídy se zatím chystá pouze pro americký trh, a to od jara 2026. Vyrábět se bude v novém závodě ve Franklin Parku u Chicaga, kam Ferrero investuje přes 75 milionů dolarů. A zatímco ve Spojených státech se chystají na arašídovou verzi, ve Velké Británii vzbudila pozornost jiná novinka – veganská Nutella. Výrobce nahradil mléko rostlinnými alternativami, například cizrnou nebo rýžovým sirupem.

Nugeta: Česká klasika, kterou milujeme více než 50 let

Než Nutella vůbec stihla oznámit svou první arašídovou novinku, Češi si už roky pochutnávali na své sladké pomazánce. Řešení ve skleničce se u nás jmenuje Nugeta. Kombinace lískových oříšků, kakaa a arašídů spolu tvoří chuť, která je nám důvěrně známá z dětství – a která se i dnes drží tradice.

Na rozdíl od Nutelly nevsází Nugeta na palmový olej. Místo toho se vyrábí s přídavkem mléka, karobu a kvalitního rostlinného tuku.

Začaly se vám sbíhat sliny? Nugeta se vyrábí v České republice, konkrétně v Kolíně, a je dostupná hned ve dvou variantách:

  • Klasická: přesně ta, kterou si pamatujete z dětství
  • Lískooříšková: Nugeta má i lískooříškovou příchuť, která se nyní, po menším výpadku, vrátila zpět do sortimentu
  • Do kapsy: malá porce na cesty, kterou si sbalíte do batohu na klidně i na výlet.

Co s Nugetou nebo Nutellou v kuchyni?

Nutella i Nugeta si rozumí s pečivem, dezerty i nápady na rychlou sladkou tečku. Když vás popadne chuť nebo potřebujete vymyslet něco na poslední chvíli, jsou po ruce. A hlavně – chutnají téměř všem. Jak můžete tuto sladkou pomazánku využít v kuchyni?

  • Namažte ji na toust a přidejte pár plátků banánu
  • Vmíchejte lžíci do teplé kaše – rozteče se a krásně ji ochutí
  • Zkuste ji jako náplň do taštiček z listového těsta
  • Přidejte do těsta na muffiny
  • Nebo si ji dejte jen tak na lžičku (no a co!)

Až příště uslyšíte, že svět je nadšený z Nutelly s arašídy, můžete s klidem sáhnout po Nugetě. U nás totiž tahle kombinace není žádná revoluce – ale dlouhodobě osvědčená klasika. A i když má Nutella skvělý marketing, Nugeta boduje svou poctivostí a (přiznejme si) tím, že je naše! A to už od roku 1972!

Zdroj: Kleinzeitung, Nugeta, Apetit

Doporučujeme recept s videem

Avokádová čokoládová pěna

Sdílet článek

Sladká jídla

Související články