Nová registrace Zapomenuté heslo

Objevte finský velikonoční dezert mämmi s typicky skandinávskou chutí

2. 4. 2025
Mämmi, finská velikonoční specialita
Shutterstock
Finské skořicové šneky Finská rybí polévka Pomalu pečená jehněčí kýta na česneku s kaší Další
1 fotka

Žitné pečivo je v severských zemích velmi oblíbené a žitná mouka se tak již od pradávna stala součástí mnoha jídel. Výjimkou nejsou ani dezerty, o čemž nejlépe svědčí finský dezert mämmi. Chcete-li si připravit zdravý, nutričně bohatý a krémový dezert, pak je mämmi tou správnou volbou.

Historie dezertu, který připomíná puding a je pevně spjatý s finskými Velikonocemi, sahá až do 16. století. Na Velký pátek, kdy se omezovalo či dokonce zakazovalo vařit, bylo mämmi velmi oblíbenou pochoutkou. Ačkoli by se mohlo zdát, že příprava mämmi bude rychlá, opak je pravdou. Dlouhé pečení v troubě a následné chlazení vyžadují čas a péči, proto se mämmi připravovalo vždy dopředu právě na dny, kdy se vařit nemělo. Odměnou za vynaložené úsilí je vskutku zdravý dezert pro všechny, kteří chtějí zažehnat hlad či chuť na sladké něčím výživným. Navzdory chuti s jasnými tóny žitné mouky, která je ve skandinávských zemích proslulá, se tento dezert stal ikonou finských Velikonoc, kterou nejen ve Finsku můžete ochutnat dodnes.

Mämmi – opravdu zdravý dezert

Ve finském dezertu mämmi najdete jen samé nutričně bohaté ingredience. Pokud patříte mezi vyznavače zdravého životního stylu, sportovce nebo milovníky nevšedních chutí, pak si mämmi rozhodně zaslouží být na vašem jídelníčku.

  • Základem finského dezertu mämmi je žitná mouka, voda a slad (sušený sladový výtažek). Nejprve se tyto suroviny velmi pomalu zahřívají, čímž se spojí a začnou přirozeně sládnout. Vzniklá směs se nechá přibližně hodinu odstát, což ještě podpoří proces sládnutí. Následně se do směsi přidá melasa, sůl a sušená pomerančová kůra. Aby směs zhoustla do podoby pudinku, peče se 2,5–3 hodiny při 160 °C v troubě. 
  • Po úplném vychladnutí při pokojové teplotě se budoucí mämmi nechá 3–4 dny odležet v lednici. Po uplynutí této doby je mämmi krásně krémové a husté.
  • Mämmi se tradičně podává zalité mlékem, smetanou nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Chuť mämmi je vskutku nevšední a napoprvé nemusí oslovit každého. Kdo má však po vzoru skandinávců rád žitný chléb, ten si na mämmi jistě pochutná. 

Pascha

Pascha

> 60 min
4.6(16x)
Přečíst recept

Co lze ještě ochutnat ve Finsku na Velikonoce?

Tradiční finské Velikonoce (Pääsiäinen) jsou, stejně jako u nás, plné tradic a zvyků. K nejvýraznějším tradicím patří påskkärring neboli velikonoční čarodějnice. Děti v barevných šatech s nakreslenými pihami na obličeji chodí koledovat a výměnou za sladkosti nebo drobné mince nabízejí ozdobené vrbové větvičky. Velikonoční hody také zahrnují řadu tradičních pokrmů.

  • Kromě mämmi můžete ochutnat dezert s názvem pascha, který je z tvarohu a je oblíbený zejména mezi pravoslavnými věřícími. 
  • Jako oblíbené hlavní jídlo se podává jehněčí pečeně s bylinkami a česnekem.
  • Speciální velikonoční pochoutkou je vejce Mignon – skořápky od vajíček naplněné mandlovo-oříškovým nugátem.

Zdroje informací: skandinavskydum.cz, YouTube: Scandicuisine, en.biginfinland.com, HodyHody.cz

Sdílet článek

Dezerty Skandinávská kuchyně

Související články