
Pokud patříte mezi milovníky vína, Evropa je vaším rájem. Objevte nejkrásnější evropské vinařské destinace, kde si můžete vychutnat nejen výjimečné víno, ale také lahodnou místní kuchyni. A pokud zrovna neplánujete dovolenou, nezoufejte – máme pro vás recepty, které si jednoduše připravíte i doma.
Francie: Bordeaux a lahodný Boeuf Bourguignon
Bordeaux je synonymem pro kvalitní červená vína. Tato oblast nabízí prestižní vína z regionů jako Medoc nebo Saint-Émilion.
- Co si k těmto vynikajícím vínům připravit? Ideálním společníkem je hovězí po burgundsku, známé také jako Boeuf Bourguignon. Pomalu dušené hovězí maso v červeném víně s kořenovou zeleninou, bylinkami a špekem vytváří harmonii chutí, která dokonale ladí s plným tělem a bohatými tóny červených vín z Bordeaux.

Itálie: Kouzlo toskánských vinic
Toskánsko je domovem vín, která si získala srdce milovníků vína po celém světě. Chianti a Brunello di Montalcino patří k těm nejznámějším. Region se pyšní nádhernými krajinami a vynikající kuchyní.
- K těmto vynikajícím vínům neodmyslitelně patří tradiční italské pokrmy, které jejich chuť dokonale podtrhují. Jedním z nich je toskánská ribollita, hustá bezmasá polévka, kterou si hravě zvládnete připravit i doma.
Španělsko: Vášnivá La Rioja
La Rioja [čti riocha] je jedním z nejznámějších vinařských regionů Španělska. Tempranillo, královská odrůda této oblasti, dává vzniknout vínům, která jsou plná života, sytých ovocných tónů a jemných tříslovin.
- Pro ty, kteří hledají dokonalý kulinářský zážitek, jsou ideální volbou tapas. Tyto lahodné jednohubky, plné rozmanitých chutí, si skvěle rozumí s červeným vínem z La Rioja, které snadno seženete i v běžném obchodě.
Německo: Moselské svahy a tradiční vídeňský „Schnitzel“
Pro milovníky bílých vín je Mosel rájem, zejména díky svým Rieslingům. Vinice, které se vinou podél klikaté řeky Mosely, jsou právem proslulé po celém světě.
- K těmto lehkým a svěžím bílým vínům se skvěle hodí tradiční německý pokrm – Vídeňský telecí řízek s bramborovým salátem. Toto chutné jídlo je dokonalým partnerem pro moselské Rieslingy, jejichž kyselost a ovocné tóny nádherně doplňují chuť jemného telecího masa.
Portugalsko: Údolí řeky Douro
Douro je domovem světoznámého portského vína. V jeho kopcovité krajině se rodí také vynikající červená vína s plnou chutí. Vinice se táhnou podél strmých svahů údolí, kde se vinná réva pěstuje již po staletí.
- Kromě vína je Douro také rájem pro milovníky tradiční portugalské kuchyně. Jedním z pokrmů, který si v kombinaci s místním vínem rozhodně nesmíte nechat ujít, je Bacalhau à Brás – slaná rybí delikatesa připravovaná z tresky, brambor a vajec.
Francie: Alsaské vinice a křupavý Tarte flambée
Zpátky do Francie, konkrétně do malebného Alsaska na severovýchodě země, které je proslulé svými aromatickými bílými víny. Regionální odrůdy jako Riesling a Gewürztraminer vynikají svou svěžestí, jemností a bohatým aroma.
- K těmto lehkým a aromatickým vínům se perfektně hodí Tarte flambée, známý také jako alsaský slaný koláč. Tento jednoduchý, ale neuvěřitelně chutný pokrm, připravovaný z tenkého těsta, smetany, cibule a slaniny, je ideálním doplňkem k bílým alsaským vínům.
Maďarsko - Sladký Tokaj
Maďarsko je proslulé především svými sladkými víny – Tokaji Aszú, které se vyrábí z pečlivě vybraných hroznů tzv. cibéb. Tokajská vína se vyznačují bohatými tóny sušeného ovoce, medu a koření.
- Tokajská vína, zvláště ta přirozeně sladká jako Tokaji Aszú, se tradičně skvěle párují také s husími či kachními játry. Připravte si třeba kachní játra na slanině, dají skvěle vyniknout chuti tokajského.
Česká republika - Moravské vinice a poctivá svíčková na smetaně
Pro výborná vína nemusíte jezdit daleko. Jihomoravský region, srdce českého vinařství, je místem, kde se rodí jedny z nejlepších bílých vín v České republice. Tato oblast je proslulá svými odrůdami, jako jsou Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené nebo legendární polosladká Pálava.
- A co lepšího k těmto vynikajícím moravským bílým vínům než klasická česká svíčková na smetaně? Lehké kyselinky a ovocné tóny ryzlinku nebo veltlínu krásně vyvažují smetanovou omáčku a vytváří tak harmonický a chutný zážitek.
Zdroj: Wikipedia, Divinea, WinePlanet, Apetit