
Spanakopita: slaný koláč z tenkého těsta, špenátu, fety a bylinek. Upéct jej můžete jako malé plněné šátečky, závin nebo koláč na plech – podle toho, kolik máte času a na co máte zrovna chuť a náladu. Připravíte ji dopředu, bude vám chutnat teplá i studená a servírovat ji můžete nejen jako hlavní chod, ale i jako svačinu nebo neobvyklé pohoštění. Je to zkrátka koláč, který se vám umí přizpůsobit.
Slovo spanakopita je složenina ze slov spanaki (špenát) a pita (koláč). A i když by se dalo říct, že jde „jen“ o špenátový koláč, v řecké kuchyni tohle jídlo znamená mnohem víc. Recept má kořeny na řeckém venkově – a stejně jako mnoho jiných tradičních jídel vznikl hlavně z toho, co bylo po ruce. A právě díky tomu je spanakopita tak oblíbená. Nemusíte mít přesně daný seznam surovin.
Řekové ho připravují na oslavy, nosí do práce, pečou na víkend, krájí k snídani i svačině. Každá rodina má svůj zaručeně nejlepší recept – někdo přidává kopr, jiný čerstvou mátu, další používá směs různých bylin nebo vymění špenát za mangold. Někde se spanakopita peče jako velký kulatý koláč, jinde se balí do trojúhelníčků nebo se vrství jako lasagne.

Spanakopita: Tradiční recept, který funguje i v moderní kuchyni
Máte špenát? Výborně. Ale stejně dobře poslouží mangold, kopřivy nebo směs čerstvých bylinek. Přidejte dobrý sýr – ideálně fetu, která je slaná a se zeleninou si výborně rozumí. Víc už toho opravdu nepotřebujete. Spanakopita je jídlo, které si snadno přizpůsobíte podle sebe a pokaždé bude chutnat jinak – přesně tak, jak budete chtít vy. Základ je jednoduchý, ale promyšlený. Těsto se vrství s náplní, každá vrstva se potře rozpuštěným máslem nebo olejem a nakonec se vše peče dozlatova.
Z čeho můžete spanakopitu poskládat?
- Filo těsto: papírově tenké pláty, které při pečení nádherně křupou
- Špenát: čerstvý nebo mražený, hlavně dobře vymačkaný. Můžete použít také mangold nebo kopřivy
- Feta: když ji nahradíte balkánským sýrem, nikdo se zlobit nebude
- Bylinky: čerstvá petrželka, kopr, jarní cibulka nebo máta
- Vajíčko, česnek, citronová šťáva: na dochucení a propojení náplně

Proč byste ji měli vyzkoušet?
- Není složitá: Filo těsto koupíte v běžném obchodě, náplň zvládnete umíchat v jednom hrnci
- Dá se připravit dopředu: dobře drží tvar, výborně chutná i studená a odležení jí jenom prospěje
- Funguje „na tisíc“ způsobů: Špenát vyměníte za jinou zeleninu, fetu můžete nahradit ricottou nebo balkánem. Jednoduše se přizpůsobí vašim chutím
- Zachutná všem: Nezáleží, jestli ji podáváte s řeckým salátem nebo s jogurtovým dipem – vždycky zmizí rychleji, než byste čekali
Tipy z kuchyně
- Máte málo času? Udělejte spanakopitu jako lasagne – náplň vrstvěte mezi pláty filo těsta, povrch potřete olivovým olejem a upečte.
- Máte více času? Zabalte náplň do malých trojúhelníčků nebo, tak jako my, zatočte ji do šneka.
- Nejlepší je čerstvá, ale druhý den chutná možná ještě líp, než když ji vytáhnete z trouby.
Zkuste si spanakopitu upéct doma. Není to nic, co byste museli ladit na gramy nebo do posledního puntíku v receptu. Naopak. Je to jídlo, které vám pustí do kuchyně trochu fantazie – a nechá vás sklízet ovace u stolu.
Zdroj: flymetothemoontravel.com, tasteatlas.com