Pokud se vám někdy naskytne příležitost navštívit švýcarský Fasnacht, obdobu českého masopustu, neváhejte ani minutu! Ulice zaplaví lampiony a masky, zní hudba a vzduchem začnou létat konfety (a dokonce i pomeranče). A protože žádná oslava se neobejde bez dobrého jídla, čekají na vás jedinečné pochoutky, které se podávají pouze jednou v roce. A ty opravdu stojí za to ochutnat!
Basilejský Fasnacht je největší karneval ve Švýcarsku. Každý rok v předjaří se město promění v barevný festival satiry a vás pohltí nekonečné průvody masek v ručně vyráběných kostýmech. A pak jsou tady konfety. Všude. Připravte se na to, že je najdete po kapsách, v botách a možná i posteli ještě týdny po skončení oslav.
„Waggis! Waggis!“ vám bude znít v uších minimálně po celé tři dny karnevalu. Jde totiž o nejznámější masku Fasnachtu (karikaturu nádeníka pocházejícího z nedalekého Alsaska). Když jej uvidíte, buďte ve střehu: nejenže vás zasype tunou konfet, ale možná vám na hlavu přistane i pórek, brambory nebo rovnou pomeranč. A ne jeden!
- Každoročně se na Fasnacht dováží až 90 tun pomerančů, které Waggis s nadšením rozhazuje mezi diváky. Takže nastavte ruce, a to by bylo, abyste alespoň jeden nechytili.
Jak chutná Basilejský Fasnacht?
Žádný karneval se neobejde bez dobrého jídla. I Fasnacht má své vlastní speciality, které musíte ochutnat. Na každém rohu narazíte na stánky s grilovanými bratwursty, lahodným švýcarským sýrem a samozřejmě pivem – a ano, i ve Švýcarsku umí pivo téct proudem! Připravte si ale peněženku, půllitr vás tu vyjde zhruba na 200 Kč.
Pokud si ale chcete kousek Fasnachtu přenést i domů, máme pro vás tři tradiční recepty, které si snadno připravíte sami.
Fasnachtschüechli
Křupavé, nadýchané a zasněžené moučkovým cukrem – Fasnachtschüechli. Jemné těsto, které se smaží ve formě tenkých, lehkých placek, připomíná naše boží milosti nebo italské chiacchiere. Vyzkoušejte švýcarskou verzi s nastrouhanou pomerančovou kůrou.
Suroviny: 120 g mouky, 1 vejce, 12 g másla, 12 g cukru, 35 g mléka, kůra z poloviny pomeranče
Postup:
- Všechny ingredience zpracujte na hladké těsto, které zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na 2 až 24 hodin. Těsto nenakyne, ale odpočinuté se bude lépe zpracovávat.
- Těsto rozdělte na osm kousků, z každého vytvořte kuličku a lehce ji obalte v mouce.
- Každou kuličku vyválejte válečkem na velmi tenký plát, ideálně tak tenký, že byste skrz něj mohli číst noviny (nemusíte si je kvůli tomu kupovat). Odstraňte přebytečnou mouku, položte na utěrku a překryjte, aby vám těsto neoschlo.
- V hluboké pánvi nebo rendlíku rozpalte dostatek oleje (až 1 litr). Pláty opatrně vkládejte do horkého oleje a smažte z každé strany 1–2 minuty, dokud nejsou zlatavé. Hotové Fasnachtschüechli vyjměte z oleje, nechte okapat na papírových utěrkách a vychladnout. Před podáváním je posypte moučkovým cukrem.
Basler Mehlsuppe (Basilejská moučná polévka)
Basler Mehlsuppe rozděluje návštěvníky Fasnachtu jako máloco – někteří ji milují, jiní se jí raději vyhnou. Ale jedno je jisté: nikdy nechybí! Vaří se po celé tři dny karnevalu a podává se téměř ve všech restauracích i stáncích po celém městě.
Suroviny: 100 g másla, 125 g hladké mouky, 2 litry horkého masového nebo zeleninového vývaru, sůl, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek nebo mletý kmín, 4 lžíce silného červeného vína, 1 dl mléka, 50 g nastrouhaného sýra Gruyère
- V hrnci rozpusťte máslo. Odstavte z ohně, přidejte mouku a promíchejte. Vraťte hrnec na plotnu a na mírném ohni opékejte mouku za stálého míchání 20–30 minut (dokud nezhnědne do karamelova). Při nerovnoměrném opečení mouky bude polévka hořká. Pokud se opéká příliš krátce, chybí ji pak intenzivní pražená chuť a polévka nevzhledně zešedne.
- Podlijte 500 ml vývaru a za stálého míchání přiveďte k varu. Poté přilijte 1 litr vývaru a lehce osolte. Vařte na mírném ohni 1 hodinu, v případě potřeby přilijte zbývající vývar a občas promíchejte.
- Polévku dochuťte solí, muškátovým oříškem, kmínem a vínem. V případě potřeby propasírujte přes síto a znovu přiveďte k varu.
- V polévkové míse smíchejte mléko a sýr Gruyère, za stálého míchání přilévejte vroucí horkou polévku.
Fastenwähe
Fastenwähe je tradiční švýcarské pečivo, které se původně peklo během postního období před velkolepými oslavami Fasnachtu. Máslové kynuté těsto má typický křížový tvar a nejčastěji se podává ke svačině nebo jako příloha k Basler Mehlsuppe.
Během Fasnachtu ho najdete v každé pekárně. Vyzkoušejte Fastenwähe plněné šunkou nebo salámem, mezi Švýcary jsou čím dál oblíbenější.
Suroviny: (na deset kousků): 420 g hladké mouky, 5 g soli, 17 g čerstvého droždí, 170 ml mléka, 145 g změklého másla, žloutek rozšlehaný s trochou mléka na potření a kmín na posypaní
Postup:
- Ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, to pak přikryjte a nechte ho na teplém místě kynout 1–2 hodiny, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
- Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných dílů. Každý díl vyválejte do oválného tvaru o tloušťce přibližně 8 mm. Do každého kusu udělejte 4 podélné zářezy, každý asi 4 cm dlouhý. Zářezy na těstě od sebe mírně roztáhněte a položte na plechy vyložené pečicím papírem. Nechte těsto ještě chvíli kynout.
- Troubu předehřejte na 210 °C v případě horkovzdušné trouby nebo na 230 °C, pokud používáte horní a spodní ohřev. Povrch těsta potřete rozšlehaným žloutkem, posypte kmínem a pečte v předehřáté troubě 10–12 minut. Fastenwähe jsou hotové, když mají zlatavou barvu.
S těmito třemi recepty si můžete Fasnacht užít i doma: stačí si vybrat a rázem se ocitnete uprostřed basilejského karnevalu, i když jste zrovna ve své kuchyni. Nevěříte? Ochutnejte…
Zdroje: basel.com, myswitzerland.com, swissinfo.ch, swissmilk.ch, Apetit