Znáte couračku, brčálku nebo třeba rambulici? Tyto polévky našich babiček mohou obohatit váš jídelníček a připomenout vám, jaká síla se skrývá v jednoduchých a poctivých receptech.
Česká kuchyně je plná překvapení. Vedle klasického vývaru nebo bramboračky existuje celá řada tradičních polévek, které si možná pamatujete z vyprávění babiček, ale na vašem stole už se dlouho neobjevily...
Couračka: Poctivá zelná klasika
Couračka je polévka, která voní staročeskou tradicí. Základem je kysané zelí, mléko a brambory – kombinace, která zahřeje, zasytí a dodá energii. V jižních Čechách byla couračka stálicí jídelníčku, a i když se recepty lišily vesnici od vesnice, jedno měly společné: příjemně kyselou chuť, která vás spolehlivě postaví na nohy.
- A jak vznikl její zvláštní název? Pochází z dob, kdy se jedlo z jednoho hrnce nebo mísy a lžíce se „courala“ nad stolem od úst k polévce. Sem tam něco ukáplo, sem tam něco spadlo, a právě v tom spočívalo její kouzlo – jednoduchost, neformálnost a rodinná pohoda. Co si takhle připomenout tuto tradici?
Legendární prdelačka
Prdelačka patří k neodmyslitelným pokladům české zabijačky. Základem je vepřová krev, která jí propůjčuje nejen temnou barvu, ale také specifickou chuť. Přidávají se kroupy, česnek a majoránka, podává se s čerstvým chlebem a je dokonalým vydatným pokrmem pro ty, kdo chtějí ochutnat pravou venkovskou klasiku.
- Proč se nazývá „prdelačka“? Název prý odkazuje na využití všech částí prasete – nic se nevyhazovalo, krev nevyjímaje. Není to polévka pro každého, ale kdo jednou ochutná, často podlehne jejímu výraznému kouzlu.
Hladká Ančka: Polévka z podkrkonoší
Hladká Ančka, někde známá jako „bílá polívka“, je poklad z českého venkova. Pochází z Podkrkonoší, kde se vařilo ze všeho, co bylo zrovna po ruce. Základem je mléko – „buď dobré nebo zakysané“, jak už v roce 1902 zmiňoval Josef Brožek v Českém lidu.
- Tahle jednoduchá polévka se často podávala se škubánky a vajíčkem natvrdo, ale klidně si ji dejte jen s čerstvým chlebem. Vždycky potěší svou jemnou chutí.
- Ačkoliv dnes stojí ve stínu své slavnější „sestry“ kulajdy, hladká Ančka stále připomíná, že v jednoduchosti je nejen krása, ale především skvělá chuť!
Rambulice: Zapomenutá ovocná polévka našich babiček
Naše babičky, zvláště ty z Podkrkonoší, věděly, jak se zahřát během podzimních a zimních měsíců. A jedním z jejich tajemství byla rambulice – ovocná polévka, která patřila k oblíbeným venkovským pokrmům.
Vařilo se z toho, co bylo zrovna po ruce: jablka, hrušky, švestky, a v zimě dokonce i nasušené křížaly. Skořice dodala polévce vůni a nádech tepla, který zahřál nejeden žaludek.
- Rambulice se připravovala vařením ovoce ve vodě s přidáním mléka. Zahušťovala se zátřepkou (řídká kaše z mouky a smetany) a doslazovala cukrem nebo medem podle chuti.
- Byla to vydatná polévka, která se podávala teplá – nejčastěji s vařenými bramborami nebo čerstvým chlebem.
Brčálka: Polévka ze šťovíku
Brčálka, tradiční polévka z Rokycanska překvapí nejen svým názvem, ale i chutí a především barvou. Ano, je to zelená! Základem je jemně nasekaný šťovík, který polévce propůjčuje svěží kyselost. Že by vás nenapadlo vařit polévku ze šťovíku?
Dříve to bylo naprosto běžné – naši předkové sbírali ve volné přírodě bylinky a využívali je k přípravě pokrmů, které byly nejen chutné, ale i zdravé. Možná by stálo za to vyzkoušet si to na jaře i doma. Šťovík roste skoro všude – na zahradě, u plotů nebo na loukách.
Brčálka však není jen o šťovíku. Její chuť vyvažuje smetana a vejce, díky kterým je polévka krásně krémová. V některých rodinách se dochucovala muškátovým oříškem, který jí přidává jemný kořeněný nádech. Je to jednoduchý, ale rafinovaný recept, který vás vrátí do časů, kdy příroda byla tou největší spižírnou.
Ochutnejte tradici na talíři
Česká tradiční kuchyně má co nabídnout – a její polévky jsou důkazem, že i zapomenuté recepty mohou překvapit. Zatímco některé, jako kyselina z Valašska, se stále vaří, jiné jako syrnice, oukrop nebo kuclíková polévka pomalu mizí z povědomí.
Zkuste dát těmto polévkám šanci. Možná zjistíte, že chutnají lépe, než jste si mysleli.
Zdroj: Regionální kuchařka (Všechny chuti Čech, Moravy a Slezska), Česká televize, Wikipedie, Český Rozhlas, Top recepty, Czech Specials, Apetit