Obvykle se říká, že všechny cesty vedou do Říma. Ale v sobotu vedly všechny do Národního zemědělského muzea v Praze na Letné, kde se konal Zimní Apetit piknik. A byla to akce vskutku vypečená... Co prozradili slavní kuchaři a co jsme vyzvěděli od milých prodejců?
Sobotní ráno sice zastihlo Prahu v mlze, ale to foodies a gurmány nemohlo odradit. Konala se jedna z gastro akcí roku a tam nikdo, kdo jen trochu holduje dobrému jídlu, nemohl chybět. Pojďme se ohlédnout za Zimním Apetit piknikem: co zajímavého sdělil Radek Kašpárek, co na tátu prozradil Matěj Punčochář a o jaké triky se podělila Cukrářka roku?
Co se řekne na pódiu...
Akcí opět provázela skvělá moderátorka Kristina Kloubková a kladla zvídavé otázky svým slavným hostům. Jestli platí „Co se stane ve Vegas, zůstane ve Vegas“, tak zcela jistě neplatí, že co se řekne na pódiu, nedostane se jinam.
- Radek Kašpárek se podělil o skvělou zprávu, že reality show Hell's Kitchen bude pokračovat druhou sérií. Ostatně přímo na pikniku probíhal casting. Na moderátora ne, ten je jasný, Radek se velmi osvědčil. A populární šéfkuchař se svěřil i s tím, že má rád klasické Vánoce a svým dětem připravuje bramborové saláty podle jejich preferencí.
- Jan Punčochář přímo na místě představoval svoji kuchařku Jak vaříme u Matěje a nám neuniklo, že má s sebou i syna Matěje. To byla skvělá příležitost ho vyzpovídat; svému tatínkovi totiž nejen z oka vypadl, ale podědil i jeho lásku k vaření. Zjistili jsme, že se dvanáctiletý šikula v kuchyni zdatně ohání a nebojí se ani kuřete po sečuánsku. Jan Punčochář pak během rozhovoru prozradil, že není surovina, které by se vyhýbal. Je přesvědčený, že s každou se dá pracovat, a pokud jídlo zákazníkovi nechutná, je chyba vždy na straně kuchaře.
- Cukrářka roku Karolína Hávová poradila jak na čokoládu v kuchyni: ideální je podle ní využít při rozpouštění čokolády mikrovlnou troubu. A rozhodně radí čokoládu při rozpouštění neředit mlékem ani smetanou!
- Filip Sajler se rozhodl udělat revoluci v kuchyni a zaměřil se na vývary. „Už naše babičky říkaly, že polévka je grunt. Čínská medicína zase říká, že vývar je zázrak, který vás zachrání.“ Vývary vyrábí pod značkou Cibule Bistro a říká, že podle odezvy zákazníků je jasné, že vývar je opravdu základ české kuchyně.
Plzák z Plzně i chilli z Břeclavi
Stánky prodejců s nejrůznějšími dobrotami i pomocníky do domácnosti, foodtrucky, ze kterých se linula omamná vůně... Jeden skoro nevěděl, co dřív ochutnat. Ale brzy jsme se zorientovali a šli na to systematicky.
- Chodský koláč jsme ochutnali u Nesu koláč, a zároveň se dozvěděli i historku, jak název podniku vznikl... Když totiž jdete na oslavu s bílou krabicí, ve které je křehká dobrota, potřebujete dát vědět, co je uvnitř. Prosté a trefné.
- U Yuzu jsme pravidelně doplňovali tekutiny a ochutnali všechny nápoje s yuzu v nabídce. Doporučujeme maracuju, je skvělá nejen s vodou, ale i do jogurtu!
- Ke stánku Fermato jsme se opakovaně vraceli, během chvilky jsme totiž zjistili, že na fermentovaných rajčatech si rychle utvoříte závislost.
- Pokud jste stejně jako my milovníci nakládaných hermelínů a pikantních omáček, zbystřete. ChilliMaga vyrábí kromě jiných ostrých pochoutek višňový džem s chilli, který hermelín úžasně doplní. A pokud jste otevření experimentům, můžete ho vyzkoušet místo brusinek ke svíčkové, dodá jí nečekaný říz...
- K udírně Plzáka z Plzně, tedy k Jance a Davidovi, nás to táhlo v době oběda a zjistili jsme, že někteří návštěvníci už jedou druhé kolo jejich uzených dobrot. Vůně masa uzeného na třešňovém dřevě je opravdu neodolatelná.
- A velkým zážitkem byla i degustace u TamarindTree, kde jsme ochutnali knedlíčky i rolky a na svačinu si došli pro nášup.
Neměli jste nyní cestu kolem a návštěva Zimního Apetit pikniku vám nevyšla? Tak si připravte diáře na příští rok a zapište si, že 14. června 2025 se potkáme na letním Apetit pikniku v Grébovce. Těšíme se na vás.