Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Okonomiyaki: Vyzkoušejte japonskou omeletu, která chutná lépe než sushi!

Omeleta okonomijaki
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapomeňte na sushi, japonská kuchyně má další eso v rukávu! Tato japonská specialita je někdy nazývána „japonskou pizzou“ nebo „japonskou palačinkou“, ale ve skutečnosti jde o jedinečnou kombinaci omelety, palačinky a zapečené směsi, kterou si můžete dochutit podle své chuti. Název okonomiyaki totiž v překladu znamená „upeč si, co máš rád“, a přesně to je podstatou celé této dobroty!

Okonomiyaki je dokonalá ukázka toho, jak kreativní dokáže japonská kuchyně být. Sytá omeleta nadupaná zelím, křupavou slaninou, krevetami a sýrem se podává s omáčkou, japonskou majonézou a sušenými vločkami tuňáka, které se na horkém povrchu magicky vlní. Kde ale začíná její příběh?

Jídlo, které zachránilo hladové žaludky

Přestože první zmínky o okonomiyaki sahají do období před druhou světovou válkou, jeho skutečná popularita přišla až v době válečných přídělů. Ve chvíli, kdy byl nedostatek rýže, začali Japonci experimentovat s dostupnější pšeničnou moukou. Ukázalo se, že směs mouky, vajec, vody a zelí může vytvořit skvělý základ pro rychlé a výživné jídlo.

Pak už jen stačilo přidat další suroviny, které byly k dispozici – zeleninu, maso, nebo dokonce mořské plody – a na rozpálené pánvi vzniklo jídlo, které s každou další připravenou porcí nabíralo na věhlasu.

Po válce si Japonci okonomiyaki zamilovali natolik, že se stalo nejen pouličním jídlem, ale i hitem v domácnostech. Dnes najdete v Japonsku restaurace zaměřené pouze okonomiyaki, kde si hosté sami míchají těsto a smaží své vlastní verze přímo na stolním grilu. A to zní jako dobrý nápad na uspořádání párty v japonském stylu, co říkáte?

Dvě varianty okonomiyaki: Jaké dáte přednost?

Dnešní okonomiyaki se podává v různých obměnách podle regionu, odkud pochází. Při servírování však nesmí chybět okonomiyaki omáčka (sladko-slaná hnědá omáčka podobná worcesterské), japonská majonéza, sušené mořské řasy a bonito vločky, které se na horké omeletě krásně vlní.

  • Hirošimský styl vrství ingredience podobně jako lasagne: Těstíčko, zelí, maso, nudle (ano, přidávají se i nudle!), vejce a omáčka se skládají postupně a pečou na rozpálené plotně. Výsledkem je sytější a hutnější verze této japonské omelety.
  • Ósacký styl se vyznačuje tím, že se všechny ingredience promíchají dohromady a smaží jako jedna velká palačinka. Tohle je klasika, kterou si snadno připravíte i doma.nadýchanější a jemnější strukturu a je dokonale šťavnaté.

Recept na domácí okonomiyaki

Ačkoliv restaurace zaměřené jen na okonomiyaki mimo Japonsko nejsou běžné, v některých tradičních japonských podnicích ho najdete. Pokud si ho ale chcete vychutnat se vším všudy, nejlepší zážitek je připravit si ho doma: se surovinami si hlavu lámat nemusíte, většinu jich najdete běžně v obchodě.

Suroviny (na 5 porcí)

  • Na těsto: 6 vajec, 120 g hladké pšeničné mouky, 10 g prášku dashi, 12 g soli, 12 g cukru, 1 malá hlávka bílého zelí (nakrouhaná najemno)
  • Na dokončení: slunečnicový olej (na opékání), 250 g malých krevet, 150 g čedaru (na silnější plátky), 250 g anglické slaniny (plátky), omáčka okonomiyaki (viz tipy níže), japonská majonéza, nakládaný růžový zázvor, sušené krevety, řasa nori (nakrájená na tenké proužky), vločky ze sušeného tuňáka (bonito flakes)

Postup:

  1. Všechny ingredience na těsto důkladně promíchejte. Nebojte se množství zelí – je to základní surovina a dodá omeletě lehkost a šťavnatost.
  2. Rozehřejte pánev (ideálně o průměru 20 cm) a přidejte 2 lžíce slunečnicového oleje. Nalijte na ni přibližně 1/5 připraveného těsta a rovnoměrně rozetřete.
  3. Na těsto rozprostřete 12 krevet, 30 g čedaru (zhruba 2 plátky) a 50 g slaniny. Snižte teplotu a nechte omeletu opékat asi 5 minut.
  4. Pomocí dvou lopatek omeletu opatrně otočte. Zvyšte teplotu a opékejte ji z druhé strany, dokud slanina nebude krásně křupavá.
  5. Přendejte omeletu na talíř a finálně ji dochuťte: Celý povrch potřete okonomiyaki omáčkou a pocákejte japonskou majonézou křížem krážem. Přidejte lžičku nakládaného zázvoru, posypte sušenými krevetami a kousky nori řasy. Na závěr přidejte vločky sušeného tuňáka.

Tipy a triky

  • Kde sehnat suroviny? Omáčku okonomiyaki, japonskou majonézu i sušené tuňákové vločky koupíte ve specializovaných prodejnách s asijskými potravinami nebo online.

  • Japonská majonéza: Na rozdíl od evropské obsahuje rýžový ocet a je jemnější a sladší. Pokud ji nemáte, můžete do klasické majonézy přidat trochu rýžového octa a špetku cukru.
  • Tančící vločky tuňáka: Bonito flakes nejsou nejlevnější, ale rozhodně stojí za to! Na horkém povrchu omelety vytváří hypnotický efekt vlnění.
  • Variace s mořskými plody: Pokud máte rádi seafood, přidejte ke krevetám i další mořské plody – například sépie nebo malé mušle.

Zdroje: Atlas Obscura, Japafoods, Wikipedia, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín