Nová registrace Zapomenuté heslo

Oslavte Den vaflí! Zkuste kynuté i jogurtové těsto podle foodblogerů nebo vyrazte na ty nejlepší vafle v Praze a Bruselu

25. 3. 2025
Sladké vafle s oblohou 4x jinak
Olive Magazine/Immediate Media
Belgické vafle z Bruselu podle Kitchenette Vafle z podmáslí podle Slepičárna blog Vafle z jogurtového těsta podle Kitchenette Další
2 fotky

Sladké i slané, křupavé či nadýchané! Vafle mají tolik podob, že vůbec není divu, že si je oblíbily mlsné jazýčky po celém světě. Ať už si je dáte ve švédském stylu s ovocem a šlehačkou, s podmáslím jako v Americe nebo se necháte inspirovat Asií, jedno je jisté – dnes je ideální den na to, si je vychutnat. Je totiž Den vaflí! Víme, u kterého foodblogera hledat inspiraci na zdravé vafle i kdo se nebojí těsta kynutého. A když se vám nechce vaflovat doma? Poradíme, kde mají nejlepší v Praze i ve Zlíně.

Někdo si je po belgicku a švédsku zdobí ovocem a šlehačkou, někdo volí americký způsob a miluje je s medem a máslem, ale jsou i tací, kteří je nejvíc ocení s arašídovým máslem a cukrem, což je typické pro Hongkong, nebo se sladkým sýrem gomme jako Norové. Možností, jak si užít a vychutnat vafle, je nepřeberně – a to jsme ještě neřešili druh těsta, což možnosti rozšiřuje ještě víc. Kdy jindy je vyzkoušet než dnes, na Den vaflí?

Vafle

Vafle

< 45 min
4.1(1847x)
Přečíst recept

Historie Dne vaflí? Poděkujte Švédům

Pokud vám nestačí zaškrtnout si Den vaflí do kalendáře, ale rádi byste věděli, proč se slaví, tak vězte, že je to svátek, za který vděčíme Švédům. A není se čemu divit, vždyť Švédové stojí i za fenoménen fika! Říká se, že neexistuje nic švédštějšího než fika: zajít si na kávu a něco k snědku a přitom si popovídat je pro Švédy tak běžné jako pro Čechy jít do hospody „na jedno“.

  • Podle křesťanských evangelií je 25. březen dnem, kdy archanděl Gabriel sestoupil na zem a oznámil Marii, že za devět měsíců porodí Božího syna. Původně se tento den slavil jako Den Panny Marie (švédsky Vårfrudagen), ale ve švédštině to zní tak trochu jako våffeldagen. Postupem času se tradice začala týkat spíše oplatků než panenského narození.
  • Švédské vafle jsou plošší než ty belgické a často se připravují ve speciálním vaflovači, který vytváří klasický tvar srdce.
  • Po celé zemi, zejména v lyžařských střediscích a v blízkosti běžeckých tratí nebo oblíbených památek, najdete půvabné våffelstugor, tedy vaflové chaloupky. Některé jsou otevřené pouze v zimě, takže si zde křupavou pochoutku dáte po dni plném aktivit na sněhu, jiné ale fungují i v létě a vafle jsou tak odměnou i pro turisty.

Inspirace na vaflové těsto podle foodblogerů

Již jsme tak trochu naznačili, že vafle nabízí nekonečné množství možností, jak je připravovat. A to se týká i již zmíněného těsta. Stačí jen letmý pohled na recepty nejlepších českých foodblogerů a je jasné, že máte následující dny a týdny co dělat, pokud je chcete zkusit všechny: 

  • Markéta Pavleje aka Kitchenette je velkou milovnicí vaflí a vyzkoušela hned několik receptů. Např. kynuté belgické vafle z Bruselu i z Liege (ty jsou oproti bruselským konzistencí poněkud hutnější a do těsta jsou přidávány cukrové perly), které jsou ale časově náročnější. Proto nedá dopustit na vafle z jogurtového těsta: „Základ těsta je z klasického jogurtu, který se skvěle osvědčuje i v mnoha jiných receptech, protože dodá vláčnost a příjemnou chuť, možná v tomto i trochu napodobí chuť kynutého těsta. Další klíčovou ingrediencí je kukuřičný škrob, ten zajistí křupavou tenoučkou kůrku a dokonalou křehkost!“
  • Jana a Štěpán z foodblogu Slepičárna říkají, že u nich si na vaflích pochutnává celá rodina a na svém blogu mají mimo jiné recept na vafle z podmáslí. „Láska prochází i v pubertě žaludkem (nebo vlastně v každém věku), a tak jsou vafle u nás doma něco jako lék na všechny možné neduhy. Na špatné známky, na zlomená srdce (jednou možná) i třeba jen tak pro rodinné štěstí u jednoho snídaňového letního stolu.“
  • Recept na klasické křupavé vafle pak najdete u Romany Böhmové na jejím blogu Na skok v kuchyni. „Ať už si tyto křupavé vafle připravíte ke snídani nebo jako dezert, určitě z nich budete nadšení. Já si k nim nejradši dávám řecký jogurt nebo tvaroh, abych doplnila bílkoviny, a přidám i Yuzu a čerstvé ovoce.“

Kam na nejlepší vafle u nás a ve světě?

  • Café Wafflé v Praze na Vinohradech je rodinná kavárna a jak už název napovídá, zaměřují se zde především na vafle. „Nabízíme vafle klasické nebo vegan bezlepkové (a bezlaktózové). Můžete si vybrat buď námi sestavené vafle nebo si vymyslet svou vlastní, slanou i sladkou. Ne každý má chuť pouze na vafle, proto u nás najdete například i míchaná vajíčka, domácí zmrzlinu nebo oblíbené chocolate fondue. Jsme zkrátka rodinná kavárna, kde si můžete, kromě vaflí dát šálek výběrové kávy, brunch či sklenku dobrého vína i prosecca.“
  • Vafle jsou stálice na menu v kavárnách Kafec (Brno, Zlín, Kroměříž, ale i Plzeň a další) a recept zde ladili dlouho. „Zkoušeli jsme všechno: úpravu surovin, jiné vaflovače, ale pořád to nebylo to ono. Tak jsme vyrazili do Belgie na výzvědy. Chodili jsme v Bruselu od stánku ke stánku, ochutnávali a porovnávali. Tam, kde byly nejlepší, nám ale prodavač odmítl prozradit recepturu – prý ji chrání jako oko v hlavě. Náhoda tomu ale chtěla, že jsme se s ním potkali večer v hospodě u jednoho stolu. Vlastně nevíme, jestli jsme za ten den měli víc vaflí, nebo piv, ale stánkaře jsme nakonec obměkčili a z Bruselu si přivezli dokonalý recept. Byl to osud. Od té doby se k nám na ně sjíždí hosté z širokého okolí.“
  • Gaufres de Bruxelles v Bruselu je čajovna, která byla otevřena v roce 1970 a je jednou z nejstarších ve městě. Nachází se kousek od náměstí Grand Place a je známá tím, že podává jedny z nejlepších vaflí a palačinek široko daleko. V roce 2023 získala dokonce od portálu Restaurantguru ocenění Nejlepší jídlo s sebou v Bruselu. 

  • Alskade Traditioner ve Stockholmu je krásná retro kavárna v centru SoFo se skvělým hodnocením. Podávají se zde vafle, wraffles, což jsou slané vaflové wrapy, mléčné koktejly a mnoho dalšího... V hodnocení na Tripadvisor se kromě ód na vafle opakují pochvaly přátelského personálu a krásného interiéru.

Zdroje: Journeythrougheurope.com, Skandinavskydum.cz, Rollmeupicecream.ca, Naskokvkuchyni.cz, Slepicarna-blog.cz, Kitchenette.cz, Tripadvisor.com, Cafewaffle.cz, Kafec.cz/blog

Sdílet článek

Vafle Sladké pečení Dezerty Kynuté těsto Foodblogeři a foodblogerky

Související články