
Den Země slaví 22. dubna slaví celý svět a to od roku 1970. Je to skvělá příležitost k tomu zamyslet se nad tím, zda žijeme udržitelně, chráníme životní prostředí a tvoříme svět, ve kterém chceme i nadále žít a který chceme předat dalším generacím. Jsme na dobré cestě, ale pořád je na čem pracovat.
O tom, že každý náš krok má dopad na naše okolí i celý svět, nemůže být pochyb. A jde o kroky správným i špatným směrem. Kdy jindy se zamyslet nad tím, co by šlo dělat jinak a lépe, než dnes, na Den Země? Co dělat jinak během vaření, jak změnit způsob nakupování i skladování potravin a jaké organizace či aplikace sledovat, protože dělají zajímavé projekty a bojují proti plýtvání potravinami?
Jak neplýtvat jídlem u vás doma?
Jaká pravidla si osvojit, abyste omezili nebo zcela ukončili plýtvání jídlem a jeho vyhazování?
- Plánujte si jídelníček i na více týdnů dopředu, zohledněte sezonnost i chutě všech členů rodiny a výjimečné příležitosti, nezapomeňte na zásoby, co již doma máte. A hlídejte datum spotřeby a minimální trvanlivosti. Dbejte na správné skladování.
- Snažte se zpracovat zeleninu i maso komplet. Ze zeleninových natí připravte pesto, oschlé ovoce využijte do kompotu. U masa pracujte s kůží, vnitřnostmi i kostmi. Staré pečivo využijte do nádivky, žemlovky nebo na topinky. A že vám z Velikonoc zbyl mazanec? Dejte mu druhý život.
- Sušte, mrazte, zavařujte, fermentujte.
- Kompostujte i doma, zkuste vermikompostér. Věděli jste, že až 40 % odpadu tvoří bio odpad?
- Zaměřte se na zero waste životní styl.
- A neomezujte se jen na kuchyň a vaření: zkuste plogging, odhlašte letáky, noste si svoji tašku i sáčky, vyrobte si vlastní čističe apod.
Plýtvání potravinami a spotřeba vody
- Dle nejnovějších dat Eurostatu se v Česku vyhodí více než 1 milion tun jídla ročně, jak informuje i organizace Too Good To Go. V přepočtu na obyvatele pak každý Čech vyhodí v průměru 101 kilogramů kvalitního jídla za rok, což odpovídá přibližně 2 kilogramům potravinového odpadu týdně. Nejen, že se jedná o zátěž pro rozpočet, ale nevyhnutelně také pro planetu. Produkce potravin totiž spotřebovává obrovské množství zdrojů, včetně půdy, energie nebo vody. Produkce potravin, které nakonec přijdou vniveč, spotřebuje ročně více než čtvrtinu veškeré dostupné sladké vody (WWF, 2024).
- Máme za sebou Velikonoce, které jsou spojené s mnoha tradičními pokrmy, ale málokdy se spotřebuje opravdu vše. Na výrobu pšeničného bochníku chleba (500 g) se spotřebuje 804 litrů vody, na produkci jednoho vejce (60 g) přibližně 196 litrů a vodní stopa 250 g vepřového masa činí celých 1 497 litrů – to by stačilo na 150 standardních cyklů myčky nádobí.
„V rámci Světového dne vody, který každoročně připadá na 22. března, a Velikonoc zvyšujeme povědomí o tom, jak obrovské množství drahocenné vody se zbytečně spotřebovává kvůli plýtvání potravinami... Pokud budeme méně plýtvat, nejenže zredukujeme jeden z největších zdrojů emisí skleníkových plynů, ale také zabráníme zbytečné spotřebě vody,” říká Anna Podkowińska-Tretyn, Country Directorka Too Good To Go.
Do boje proti plýtvání se zapojují i hotely
Podle aktuální zprávy Food Waste Index Report 2024 Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) se ročně na světě vyhodí přibližně 1,05 miliardy tun potravin, což představuje 19 % dostupného jídla. Hotely a gastronomické podniky jsou jedním z klíčových sektorů přispívajících k tomuto problému. Lepší řízení potravinového odpadu nejen pomáhá ochraně životního prostředí, ale také může výrazně snížit provozní náklady těchto zařízení.
- Proti plýtvání jídlem bojuje i platforma Nesnězeno, která se neustále rozšiřuje o další hotely, restaurace či obchody. Mezi desítky hotelů se nyní přidaly AVE Hotels, Occidental a hotel Holiday Inn Prague, které v aplikaci nabízí přebytky hotelových snídaní a dalších chodů. Aktivně se tak zapojují do záchrany potravin, které by se jinak kvůli blížícímu se datu spotřeby nebo nadbytečnosti vyhodily.
- „Hotely mají obrovský potenciál pro záchranu jídla. Každý den připravují bohaté snídaně, z kterých zůstávají velké přebytky. Díky Nesnězeno mohou přebytečné porce nabídnout i veřejnosti, čímž nejen sníží plýtvání, ale také přispějí k udržitelnějšímu přístupu k pohostinství. Uživatelé platformy Nesnězeno si zase pochutnají na výborných hotelových snídaních, ke kterým se třeba běžně nedostanou,“ říká Jakub Henni, zakladatel Nesnězeno.
Zdroje: Apetit, Too Good to Go, Nesnězeno