Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oslavte dnes Světový den tvarohu: Je plný bílkovin, skvělý při dietě a výborně chutná i fermentovaný!

Tvarohová pomazánka
ZDROJ: Freepik
sdílet:

Každý den, kdy je co slavit, je dobrý den, a dnes (19. ledna) slavíme Světový den tvarohu. Někdy se o něm mluví jako o bílém zlatu, jindy jako o superpotravině. A není divu, je to vážně všestranná a zdraví prospěšná potravina, která patří do vyváženého jídelníčku a jíst byste ji měli pro hezčí a hydratovanou pleť i pevnější kosti.

Proč mají tvarohy různou konzistenci?

Tvaroh vzniká vysrážením mléčné bílkoviny z pasterovaného mléka různé tučnosti pomocí kulturních mikroorganismů, popř. enzymů a jedná se o přírodní potravinu. Různá konzistence tvarohů je dána výrobní technologií.

  • Původně se vyráběl tvaroh odkapáváním ve tvarožnících a měl hrubší hutnou konzistenci.
  • S příchodem modernější technologie založené na odstřeďování se jeho struktura zjemnila.
  • Nejjemnější je tvaroh ultrafiltrovaný s hladkou konzistencí. „Díky ultrafiltračním membránám jsme schopni zachytit i cenné syrovátkové bílkoviny v tvarohu a zvýšit obsah lehce stravitelných plnohodnotných bílkovin, které u jiných technologií většinou končí v syrovátce,“ říká Radim Kaleta, obchodní a marketingový ředitel Mlékárny Hlinsko.

Tvaroh k večeři: Ano či ne

Ideální večeře by měla být co nejbohatší na bílkoviny a měla by obsahovat méně sacharidů a cukrů. Už z toho je jasné, že se tvaroh k večeři perfektně hodí – ať už se snažíte shodit kila navíc nebo zkrátka „jen“ jíst zdravě. „Tvaroh má vysoký podíl kvalitních bílkovin. Výborně zasytí a zažene hlad na několik hodin. Navíc je lehce stravitelný, takže vás na spaní nebude tlačit žaludek. Pro redukci váhy je to skvělá potravina,“ potvrzuje nutriční terapeutka Karolína Otavová.

Množství bílkovin se pak liší podle toho, zda se jedná o tvaroh odtučněný (měkký), nízkotučný (jemný), polotučný, tučný nebo tvrdý na strouhání

Orientační hodnoty na 100 g:

  • Tvrdý tvaroh: 153 kcal a 29 g bílkovin
  • Odtučněný měkký tvaroh: 70 kcal a 11 g bílkovin
  • Nízkotučný jemný tvaroh: 104 kcal a 17 g bílkovin
  • Polotučný tvaroh: 90 kcal a 10 g bílkovin
  • Tučný tvaroh: 130 kcal a 9 g bílkovin 

Co znamená tekutina v tvarohu?

Možná už jste se setkali s názorem, že tekutina v tvarohu znamená, že je zkažený. Nemusíte se ale bát – jedná se o přirozeně uvolněnou syrovátku, která je plná cenných živin – rozhodně ji nevylévejte, naopak ji zamíchejte zpět a dopřejte svému tělu pořádnou dávku výživných látek.

  • Obsahuje například bílkoviny s esenciálními aminokyselinami, mezi které patří kyselina listová nebo pantothenová.
  • Je bohatá na vitamíny skupiny B, ale také na vitamíny C, E a minerály jako vápník, draslík, sodík a zinek.

V obalu nebo ve vaničce?

Obal tvarohu není to zásadní. Podstatný je obsahu tuku v sušině a to, jakou technologii výrobce použije. 

  • Obecně platí, že tvaroh ve vaničce má jemnější a krémovější konzistenci (obsahuje více vody). Hodí se spíše do studené kuchyně: na pomazánky, dezerty nebo smoothie.
  • Tvaroh v obalu je zase pevnější a sušší, s vyšším obsahem sušiny. Používá se na pečení – lépe drží tvar a neředí těsto.

Fermentovaný tvaroh podle Fermato

Možná už vaše babičky fermentovaný tvaroh dělaly, déle vydržel a měl úžasnou výraznou chuť. „Prostě vzaly tvaroh, posolily ho a daly na okno. Pak ho dědovi mazaly na chleba a hotovo,“ směje se Radim Stráník z Fermato, který na fermentovaný tvaroh nedá dopustit. „Dělám ho už strašně dlouho a je to můj nejoblíbenější ferment. Zkrátka vezmete tvaroh, hodně ho osolíte a necháte zkvasit, což tomu přidá neskutečný nádech umami a návykovosti. Vznikne úžasná pomazánka, kterou si namažete na chleba, ale já třeba to jím jen tak lžičkou.“

Budete potřebovat: uzavíratelnou nádobu (ideálně 250300 ml), vaničku tvarohu (ideálně tučný červený), lžičku soli

  • Postup je vyloženě jednoduchý, stačí 2 % soli a nic víc. „Vezmu červenou vaničku tvarohu o objemu 250 g a přidám 5 g soli. Jelikož to dělám několikrát do týdne, tak už mám vychytané, že 5 g soli je zhruba jedna vrchovatá lžička. Zamíchám přímo ve vaničce a přemístím do nádoby. Používám mou oblíbenou s patentním uzávěrem, kde vím, že tam skoro celá vanička padne. A tu zbylou lžičku, která se nevleze, sním,“ usmívá se milovník této pochoutky, který zároveň nedoporučuje slevovat z tučnosti tvarohu.
  • Jak probíhá fermentace? Zamíchejte, zavřete a nechte při pokojové teplotě zkvasit (trvá to 2–3 dny, proces může urychlit např. startér v podobě zbytků předchozí várky. „Po 23 dnech ochutnávám a když zjišťuju, že je to boží, přesouvám do lednice. Pokud mám startér, dávám do lednice rovnou – bakterie to zmáknou i v chladu zhruba za den rozjet,“ vysvětluje zakladatel Fermato, který to sice nikde neříká, ale dokonce slaví narozeniny svého fermentovaného tvarohu.

Zdroje: Mlékárna Hlinsko, Tatra, mlekarna.cz, Fermato.cz, Idnes.cz, Fitness007.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...