Asijská kuchyně je doslova nabitá chutěmi. Tajemství dokonale vyvážené a bohaté chuti spočívá nejen v exotických ingrediencích, ale důležitou roli hrají použité oleje. Bez jakých olejů se asijská kuchyně neobejde a jaké recepty si s nimi můžete připravit?
Mezi základní a nejznámější oleje v naší domácí kuchyni patří olivový, slunečnicový a řepkový, s nimiž připravíte značnou část nejen českých, ale i světových receptů. Chcete-li však proniknout do tajů asijské kuchyně, budou se vám hodit i méně běžné oleje, jako například arašídový, sezamový či rýžový. Jak tyto oleje používat?
Sezamový olej
Už při přivonění k sezamovému oleji ucítíte příjemnou vůni sezamových semínek. Chuť tohoto oleje je jemná a najdete v ní oříškové tóny. Sezamový olej se používá samostatně do salátů, přidává se do dresinků nebo jej můžete najít jako součást asijských omáček. Mezi nejznámější omáčky se sezamovým olejem patří například oblíbená hoisin omáčka.
Arašídový olej
Arašídový olej je vhodný na smažení, a proto je často základem smažených a restovaných asijských pokrmů. Za studena lisovaný olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, vitamín E, hořčík a antioxidanty, a skvěle se hodí na ochucení salátů. Chybět nesmí v základní asijské satay omáčce.
Kokosový olej
U oleje z kokosu překvapí zejména jeho všestranné využití. Jídla obohatí zejména o vitamíny A, D, E, K a kyselinu laurovou, která má protizánětlivé účinky. Připravit na něm můžete většinu smažených asijských pokrmů.
- Skvěle na něm připravíte delikátní palačinky, nadýchané lívance, smažená vejce i různé druhy zeleniny.
- Důležitou roli hraje při přípravě mnoha exotických jídel při rychlém smažení neboli stir-fry.
- Lze jej použít i na pečení cukroví či dezertů. Můžete jej přidat do kaší. Za studena se využívá do salátů.
Rýžový olej
Rýžový olej má velmi jemné přírodní aroma, které se hodí na dochucení salátů a přípravu dresinků. Vhodný je také na smažení a podobně jako u ostatních olejů najdeme i u rýžového pestré využití nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. Pokud hledáte ideální olej na přípravu pad thai, rýžový je ten pravý!
Zázvorový olej
Nejedná se o olej lisovaný ze zázvoru, jeho základ tvoří zpravidla kanolový olej (olej z řepky jarní) a sójový olej obohacený o extrakt ze zázvoru. Svou výraznou chutí se hodí do rybích pokrmů, marinád, ale i asijských dezertů.
Chilli olej
Najdete ho v každé večerce a zpestřit si s ním můžete jakýkoliv asijský pokrm, u kterého chcete přidat na ostrosti. Chilli olej obsahuje sójový olej a chilli pastu. Máte-li rádi pikantní jídla, pak tento olej rozhodně nesmí chybět ve vaší spíži.
Mandlový olej
Vyznačuje se neutrální vůní a velmi jemně sladkou chutí. Použít jej můžete do sladkých jídel a dezertů, kde je zapotřebí tuk. Svou jemnou chutí se však hodí téměř do každého pokrmu včetně salátů a smažených jídel. Je zdravou alternativou k běžným kuchyňským olejům, navíc bohatou na důležitý antioxidant – vitamín E.
Wok olej
Univerzální slunečnicový olej vhodný na smažení, který se prodává pod názvem wok oil a v asijské kuchyni se používá zejména pro přípravu smažených pokrmů.
Zdroje informací: web Taste of Asia, Apetitonline