V létě většinou není moc chuť na těžké, teplé pokrmy z masa a velkého množství ingrediencí. Proto mám pro vás tip na “chlebový salát”, který je svěží, lehký a zároveň vás příjemně zasytí. Panzanella salát, italská delikatesa, do níž patří jen pár surovin a kterou máte během chvíle hotovou.
Křupavé krutony nejen z ciabatty
Opečená ciabatta je základním stavebním kamenem celého salátu, nasákne do sebe chuť všech ingrediencí, šťávu z rajčat a zálivku, ale zároveň zůstane krásně křupavá. Navíc dodá pokrmu lahodnou pečenou chuť. Můžete ji nakrájet a natrhat na jakkoliv velké kousky, menší se budou lépe jíst, větší zas nasáknou více chutí.
Italskou ciabattu lze vyměnit za jakékoliv pečivo, pokud bojujete s časem a máte doma toustový chléb, hoďte ho do toustovače a máte hotovo. Za mě je ale ciabatta jedinečná a do panzanella salátu prostě patří – já si ji ještě někdy ovoním bylinkovým máslem, to je pak panečku dobrota.
- TIP: Zbylo vám doma pečivo, které jste nestihli sníst a které už nevypadá moc svěže? Použijte ho do tohoto salátu, zabijete dvě mouchy jednou ranou.
Bez italského koření to nepůjde
Jelikož má panzanella salát kořeny v Itálii, nikdy nezapomeňte do salátu přidat italské koření, jako je oregano, bazalka nebo tymián. Nejlepší je mít ho samozřejmě čerstvé, ale pokud máte k dispozici pouze sušenou verzi, i s tou připravíte dokonalý salát. S kořením a aromatickými bylinkami můžete experimentovat a zkusit do salátu přidat to, co máte rádi a co vám právě roste na zahradě. Co třeba citronový tymián, majoránku, šalvěj nebo libeček?
Zálivka z hořčice Maille
Důležitou součástí salátu je vždy salátová zálivka, a u panzanella salátu to platí dvojnásob, protože “mokré” ingredience se vsáknou do ciabatty a dají vzniknout nové chuti. Já na zálivku ráda používám kombinaci sladké a kyselé chuti, tj. medu a dijonské hořčice Maille. Nesmí chybět olivový olej, sůl a bylinky. Skvělá je také medová hořčice Maille, která vám svým způsobem může ušetřit práci, protože už v sobě má požadovanou kombinaci.
Recept na Panzanella salát
Potřebujeme:
- 400 g cherry rajčat
- 2 ciabatty
- ½ lžičky citronové kůry
- 8 plátků prosciutta (překrojené napůl)
- ½ šalotky (nakrájené najemno)
- 1 lžíci pažitky (nasekané najemno)
- ½ lžičky sušených italských bylinek
- 1 lžíci dijonské hořčice Maille
- 1 lžíci medu
- 1 lžíce citrónové šťávy
- olivový olej
- listy bazalky
- burratu
- černý pepř
- sůl
- Cherry rajčátka nakrájíme napůl a dáme do cedníku nad mísou. Osolíme a necháme 30 minut odstát, aby šťáva z rajčat vytekla do mísy.
- Ciabatty nakrájíme a poté natrháme na 2 cm kousky. Dáme na pekáč a pokapeme olivovým olejem a posypeme citronovou kůrou. Přidáme prosciutto a pečeme takto dohromady 12–14 minut na 180 °C.
- Mezitím si připravíme zálivku z olivového oleje (cca 2 lžíce), dijonské hořčice, lžičky medu, lžíce citrónové šťávy, najemno nakrájené šalotky, pažitky a italských bylinek. Zálivku zlehka osolíme a opepříme.
- Smícháme rajčata, ciabattu, zálivku a navrch směsi poklademe lístky bazalky. Navrch přidáme křupavé prosciutto a rovnoměrně rozprostřeme burratu.
Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu vydává i on-line magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.
- Instagram: @naskokvkuchyni
- YouTube: @naskokvkuchyni
- TikTok: @naskokvkuchyni
- Facebook @naskokvkuchyni