
Portugalsko nabízí víc než pláže a portské víno. Jeho skutečným sladkým pokladem je Pastéis de nata – malý, křupavý a krémový dezert, který si vás získá hned po prvním soustu. Původ tohoto lahodného kousku obklopují různé legendy, ale jedno je jisté – když ho ochutnáte, zůstat u jednoho nedokážete!
Tenké listové těsto, které při každém kousnutí krásně křupne, a hedvábný vaječný krém s nádechem vanilky a citronu – to je Pastéis de nata. Kombinace chutí i textur je jednoduše dokonalá. Stačí je posypat špetkou skořice nebo moučkového cukru a máte dezert, který je skvělý nejen ke kávě po obědě, ale klidně i ke snídani. A kdo by si nechtěl hned po ránu osladit život?
- Představte si frontu před cukrárnou Pastéis de Belém v Lisabonu, kde denně prodají přes 20 000 těchto lahodných koláčků. A když je sezóna nebo přijde víkend, číslo se vyšplhá až na 50 000! To jen dokazuje, jak neuvěřitelně oblíbené Pastéis de nata jsou.
Kdo za to může? Mniši
Pastéis de nata, často nazývané portugalské pudinkové koláčky, mají své kořeny v klášteře Mosteiro dos Jerónimos v lisabonské čtvrti Belém. Mniši v 18. století využívali vaječné bílky ke škrobení hábitů a zbývající žloutky proměnili ve sladký dezert.
- Po zrušení klášterů v roce 1834 se mniši museli najít nový způsob obživy, a tak začali své malé žloutkové koláčky prodávat v nedalekém obchůdku. A právě tak vznikla sladká legenda, která se rozšířila do celého světa. Dnes je můžete ochutnat i u nás, ale ty pravé – Pastéis de Belém – ochutnáte pouze v Lisabonu.
Jak si připravit doma portugalské pudinkové koláčky?
Chcete si přinést kousek Portugalska i do vaši kuchyně? Není to tak složité, jak by se mohlo zdát. Budete potřebovat jen pár základních surovin: listové těsto, mléko, cukr, žloutky, vanilku a citronovou kůru. Tajemstvím je opravdu tenké těsto a správná konzistence krému – ani moc hustý, ani příliš řídký.

Když vás přepadne mlsná
Sbíhají se vám sliny a už se vidíte s Pastéis de nata v ruce? Nemusíte jezdit až do Portugalska! Zastavte se v některé z poboček CrossCafe, které najdete po celé republice. Pokud jste v Brně, nezapomeňte zajít do Cukrářství Martinák, kde na vás čekají výborné dezerty včetně této portugalské speciality.
- Pokaždé, když si jeden dáte, ocitnete se alespoň na chvíli v malebných uličkách Lisabonu. Až budete mít příležitost, neváhejte je ochutnat. A věřte nám, nezůstanete u jednoho!
Zdroj: Portugal.com, Wikipedia, Pasteisdebelem.pt, VisitPortugal.com, Apetit