Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Peruánské kuře na paprice: Jak připravit tradiční Aji de gallina

Aji de gallina
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Peruánská kuchyně je známá svou rozmanitostí a intenzivními chutěmi. Aji de gallina, neboli peruánské kuře na paprice, je jedním z těch pokrmů, které vás okamžitě přenesou na severozápad Jižní Ameriky. Krémová omáčka, jemné kuřecí maso a lehce pikantní tón paprik – to vše dává dohromady kombinaci, která potěší všechny vaše smysly.

V barevných ulicích Limy se vůně čerstvého jídla line ze všech stran. Právě tam má Aji de gallina své kořeny. Tento pokrm vznikl během španělské kolonizace, kdy se tradiční peruánské recepty mísily s evropskými technikami vaření. Z francouzského ragú se stala krémová omáčka s typickou peruánskou papričkou „aji amarillo“, která dodává jídlu charakteristickou barvu i chuť.

  • V Peru je Aji de gallina neodmyslitelnou součástí rodinných oslav i běžného každodenního jídelníčku. Každá rodina má svůj tajný recept, který se předává z generace na generaci, a právě v tom spočívá jeho kouzlo. I když s českým kuřetem na paprice má společné jenom kuře a cibuli, jeho exotická chuť vás příjemně překvapí.       

Jak připravit Aji de gallina – Peruánské kuře na paprice

Suroviny: 1 kuřecí prso (uvařené a natrhané na vlákna), 1 cibule (najemno nakrájená, bílá nebo červená), 100 g strouhaného parmazánu, 4 papričky ají amarillo (nebo jiná sladká paprika), 4 plátky bílého pečiva (zvlhčeného vývarem), 4 stroužky česneku, špetka mletého černého pepře a římského kmínu, 30 g vlašských nebo pekanových ořechů (jemně nasekaných), 50 ml zahuštěného mléka (evaporated milk), 2 vařená vejce, 4 brambory, 2 hrnky rýže (neuvařené, k podávání), 4 lístky salátu, 4 olivy Kalamata, 1 lžíce rostlinného oleje, sůl podle chuti

Postup

  1. V hrnci s jemně vroucí osolenou vodou uvařte kuřecí prso, bude to trvat přibližně 25 minut. Poté maso vyjměte, nechte vychladnout a natrhejte na vlákna. Ve vývaru namočte plátky pečiva, dokud zcela nenasáknou. 
  2. Rozřízněte papričky na poloviny a odstraňte semínka i žilky. Držte je kuchyňskými kleštěmi a opékejte přímo nad vysokým plamenem, dokud se částečně nespálí. Poté je oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Na pánvi zahřejte olej a lehce osmahněte nakrájené papričky, cibuli, česnek a ořechy. Směs přesuňte do mixéru, přidejte namočený chléb a rozmixujte na hladkou pastu.
  4. Rozmixovanou směs přelijte zpět na pánev, přidejte natrhané kuřecí maso a důkladně promíchejte. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne. Na závěr vmíchejte strouhaný parmazán a zahuštěné mléko, poté ihned odstavte z plamene.
  5. Brambory vařte ve slupce v osolené vodě a nechte vychladnout. Rýži uvařte podle návodu. Vejce uvařte natvrdo a rozkrojte.
  6. Na talíř položte lístek salátu, na něj naaranžujte 4 plátky vařených brambor a případně kopeček rýže. Na to naservírujte připravenou omáčku s kuřecím masem. Jídlo ozdobte plátky vařeného vejce a olivou Kalamata.
  • Pokud neseženete papričky ají amarillo, použijte jinou papriku, například žlutou kapii, a přidejte špetku chilli.
  • Připravte Aji de gallina den předem – chutě se krásně prolnou a pokrm bude ještě intenzivnější.

Peruánská kuchyně: Příběh chutí z celého světa

Peruánská kuchyně je dobrodružství chutí, které vzniklo díky jedinečnému propojení kultur. Tradiční suroviny jako brambory, kukuřice, quinoa nebo luštěniny jsou odkazem původních obyvatel And, zatímco španělští kolonizátoři přispěli pšenicí, rýží, citrusy i různými druhy mas.

Jídla jako ceviche – syrové ryby marinované v limetkové šťávě s chilli a koriandrem – dokazují, že peruánská kuchyně je plná svěžích chutí. Na druhé straně stojí cuy, pečené morče, které je v horských oblastech Peru tradiční specialitou. Na talířích se však odráží i vliv čínské kuchyně, která dala vzniknout například arroz chaufa, čínsko-peruánskému rizotu.

  • Peruánské jídlo je natolik jedinečné, že se dostalo až do Guinessovy knihy rekordů – země nabízí více než 500 různých pokrmů!

Proč nezkusit něco nového a nevyměnit klasické kuře na paprice za tuto exotickou lahůdku? Připravte si doma Aji de gallina a užijte si pravou chuť Peru – plnou vůní, koření a hřejivé atmosféry, která k tomuto pokrmu neodmyslitelně patří.

Zdroje: EatPeru.com, Wikipedia, Eperu.cz, iReceptar.cz, 100-facts.com, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...