Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pesto z kadeřávku: Zelená bomba plná chuti a vitamínů

Pesto z kadeřávku
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Kadeřávek je zpět a přináší do kuchyně svěží vítr! Tato superpotravina, plná vitamínů a minerálů, si získává své místo na stolech po celém světě. Připravte z něj pesto, které je nejen zdravé a snadné, ale také neuvěřitelně všestranné – skvěle doplní těstoviny, sendviče, grilované maso nebo čerstvou zeleninu.

Dlouhou dobu stál kadeřávek ve stínu slavnější kapusty. Dnes však zažívá renesanci a objevuje se na stolech po celém světě. Tato nenápadná zelenina s kudrnatými listy je skvělým zdrojem vitamínu C, vlákniny, kyseliny listové a dalších minerálních látek.

A kdy chutná kadeřávek nejlépe? V zimě! Mrazivé počasí jeho chuť zjemní a dodá mu příjemnou nasládlou chuť. Kadeřávek je totiž jednou z mála zelenin, které bez problémů zvládnou zimní podmínky. Přináší tak důležité vitamíny v době, kdy je čerstvá zelenina nedostatkovým zbožím.

  • Jeho tuhé listy jsou často důvodem, proč se mu mnoho lidí vyhýbá. Ale když je správně připravíte – promasírujete s trochou oleje, podusíte nebo rozmixujete – otevře se vám svět plný chutí a možností.

Jak připravit pesto z kadeřávku:

Suroviny: 50 g čerstvého kadeřávku (bez tuhých stonků), 50 g parmazánu, 50 g vlašských ořechů, piniových oříšků nebo kešu, 1–2 stroužky česneku, 100 ml olivového oleje, šťáva z půlky citronu, sůl a pepř na dochucení

Postup:

  1. Omyjte kadeřávek, odstraňte tuhé stonky a dejte ho na chvíli do vroucí vody. Po spaření ho ihned zchlaďte v ledové vodě – tento krok je důležitý, pokud chcete, aby kadeřávek neztratil svou krásně zelenou barvu. Díky tomuto jednoduchému postupu předejdete nepříjemnému šednutí listů a zároveň získáte jemnější chuť.
  2. V mixéru rozmixujte kadeřávek, nastrouhaný parmazán, ořechy, česnek a citronovou šťávu. Postupně přilévejte olivový olej.
  3. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  4. Skladujte v lednici ve sklenici s uzávěrem. Pesto vydrží čerstvé až týden, ale pravděpodobně zmizí mnohem rychleji. Pokud chcete pestu prodloužit trvanlivost, uložte jej do mrazáku v silikonových formách.

Jak pesto z kadeřávku využít: Inspirace pro každou příležitost

  • S těstovinami: Nejklasičtější způsob, jak pesto použít. Stačí ho promíchat s horkými těstovinami – třeba linguine nebo pennea posypat strouhaným parmazánem.
  • Na chleba: Namažte pesto na čerstvý křupavý chléb, toust nebo bagetu. Skvěle se hodí také jako základ na sendviče s mozzarellou a rajčaty.
  • K masu: Vyzkoušejte pesto jako marinádu na kuřecí prsa, rybu nebo krevety. Stačí maso potřít pestem před pečením nebo grilováním – chuť bude neodolatelná.
  • Do polévky: Lžička pesta skvěle dochutí krémové polévky, jako je rajčatová nebo krémová kedlubnová polévka.
  • Jako dip: Smíchejte lžíci pesta se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem. Tento dip může být skvělou přílohou k pečeným bramborám nebo ke grilované zelenině.
  • Na pizzu: Nahraďte klasický rajčatový základ pestem. Potřete jím těsto, přidejte oblíbené ingredience a upečte.

Pesto z kadeřávku je nejen chutné, ale i univerzální. Vyzkoušejte ho v různých kombinacích a objevte nové možnosti, jak kadeřávek využít v kuchyni.

Zdroj: Kuchařka pro dceru, Wikipedia, Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: nikol.pouzar

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...